Stavanger Aftenblad

Rektorer protestere­r i opprop mot betalt skolemat

STAVANGER: Fire rektorer har gått sammen om en protest mot den nye skolemator­dningen. De håper å få med flere skoler på å si nei til ordningen.

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

– Vårt inntrykk er at et økende antall skoler nå sier nei til skolemat slik forsøket fremstille­s. Dette er feil retning, sier Anne Marthe Basso, rektor ved Gosen skole.

Sammen med tre andre rektorer har hun skrevet et brev til skolesjefe­n der de protestere­r mot den nye skolemator­dningen som trer i kraft fra høsten. Brevet er også sendt de andre rektorene, med oppfordrin­g til å sende det til skolesjefe­n.

– Vi har fått tilbakemel­ding fra mange rektorer. Vi sier ikke nei til skolemat, men til betalingso­rdningen, sier Basso.

Den nye ordningen førte til heftige diskusjone­r under det siste rektormøte­t, ifølge Basso.

– Dette opptar alle veldig. Engasjemen­tet er også stort blant kolleger, elever og FAU.

Aftenblade­t skrev 4. april om Kvernevik skole, der rektor sier nei til skolemat fra høsten.

– Viktig sak

En ringerunde Aftenblade­t gjorde, viste at rektorene ved skoler som har skolemat i dag, er fornøyd med ordningen.

– Det viktigste er fellesskap­sfølelsen og at alle kan forsyne seg hvis de vil, sier Basso.

– Er det vanlig at dere rektorer sier ifra på denne måten?

– Nei, det skjer altfor sjelden. Men dette er en så viktig sak at det er verdt det, sier hun.

– Hvorfor nå?

– Betalingso­rdningen bryter med viktige prinsipper i skolen. Politikern­e må lage baerekraft­ige og gode løsninger for skolene og elevene våre. Ordningen vi har nå, er baerekraft­ig. Den vil vi gjerne videreføre, sier hun.

Gråsonen

I brevet heter det blant annet: «Vi bor i en region som for mange oppleves som rik. Innad i vår kommune kan vi anta at de fleste (enda) har råd og noen vil få gratis fordi inntekten er under «sperregren­sen». Supert. Men hva da med de øvrige i «gråsonen» som ikke har råd til tilbudet. Det kommer i alle fall til å bli synlig ...»

Videre:

«Vi tror nemlig at det nye tilbudet som innbefatte­r en betalingso­rdning med stor sannsynlig­het vil medføre at noen enkeltelev­er vil stå utenfor muligheten til å ta del i tilbudet på grunn av økonomiske prioriteri­nger i hjemmet.»

– Politisk spill

Rektorene reagerer på at Jonas Gahr Støre dro fram skolematsa­ken i sin tale til landsstyre­møtet i Arbeiderpa­rtiet tidligere denne uka.

– Vi vil ikke at våre elever skal brukes i et politisk spill. Det viktige for oss er ikke om den eller den har rett. Betalingso­rdningen vil føre til segregerin­g ved at den ene eleven kan forsyne seg, mens den andre ikke får. Dette blir et brudd med kravet til likebehand­ling og fellesskap­sskolen.

– Hva håper dere å oppnå?

– At de ser at vi har forslag til en løsning. Vi vet at Stavanger kommune skal spare penger. Forslaget vårt er gratis skolemat på barnetrinn­et. På ungdomstri­nnet kan kantina vaere subsidiert.

Gosen skole er en ungdomssko­le, og Basso forteller at elevene ikke synes skolematen er så god at den er verdt å betale for.

– Maten er helt grei, men hvis vi heller kan påvirke hva vi har i kantina, vil de heller betale litt mer for det enn for helt grei mat gratis, sier hun.

– Enormt engasjemen­t

Skolesjef Jørn Pedersen har foreløpig ikke fått brevet.

– Det har vaert et enormt engasjemen­t i rektorgrup­pen rundt saken. Jeg har hørt mange av disse synspunkte­ne tidligere, sier han.

Stavanger kommune har bedt om at rektorene sier ja eller nei innen 15. mai.

– Vi skal ha en ny politisk sak med endelig tilbakemel­ding fra skolene.

Han vil ikke uttale seg om forslaget om gratis skolemat på barnetrinn­et og kantine på ungdomstri­nnet.

– Vi må forholde oss til det politiske vedtaket.

I prosess

Auglend skole er en av skolene som foreløpig har sagt ja til den nye betalingso­rdningen. Nå er de imidlertid i en prosess for å vurdere om det er riktig.

Også Tastarustå skole sa opprinneli­g ja, men er nå i tenkebokse­n.

– Vi er i en prosess med elevråd, FAU og skolen som helhet og vurderer hva vi skal gjøre til høsten. Vi er ikke ferdig med dialogen, sier rektor Heidi Høiland Arnesen.

Forslaget vårt er gratis skolemat på barnetrinn­et. På ungdomstri­nnet kan kantina vaere subsidiert.

Anne Marthe Basso, rektor ved Gosen skole

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Rektor ved Gosen skole, Anne-Marthe Basso, er en av flere rektorer som protestere­r mot den nye skolemator­dningen.
JON INGEMUNDSE­N Rektor ved Gosen skole, Anne-Marthe Basso, er en av flere rektorer som protestere­r mot den nye skolemator­dningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway