Stavanger Aftenblad

Denguefebe­rutbrudd skaper bekymring

BUENOS AIRES: Smitten av den myggbårne sykdommen denguefebe­r har seksdoblet seg i Argentina i år, og folk sliter med å få tak i myggspray.

- NTB-AP-Reuters

Etterspørs­elen etter myggspray har blitt så høy at mange butikker er utsolgt. Nesten ingen butikker i hovedstade­n Buenos Aires har myggspray, og enkelte kjøper det på internett for opp mot ti ganger butikkpris.

Den argentinsk­e regjeringe­n har derfor lettet på importrest­riksjoner for myggspray og lovet å øke produksjon­en innenlands.

Det er registrert mer enn 230.000 tilfeller av sykdommen i årets sesong, langt over den tidligere toppnoteri­ngen på 130.000 fra i fjor, viser offisielle tall.

Sykdommen kan ha milde symptomer som kvalme, utslett og kroppssmer­ter, mens en mer sjelden og alvorlig form, som er saerlig farlig for spedbarn og gravide, kan gi interne blødninger og potensielt føre til dødsfall.

Tidligere smitte

Smitten skyter ofte fart sent på sommeren rundt mars-april, men den begynte langt tidligere denne gangen.

– Økningen i antall mygg på slutten av våren kommer tidligere og tidligere, sier biologifor­sker Sylvia Fischer ved Argentinas nasjonale råd for vitenskape­lig og teknisk forskning (CONICET).

I tillegg ser man nå sykdommen mer i de kjøligere regionene lenger sør i Argentina, ifølge Fischer.

– Dette er steder der man for noen få år siden ikke hadde sykdommen, sier hun.

Hun legger til at dette er i tråd med en regional trend der myggsesong­en forlenges av varmere temperatur­er. Nylige byger med styrtregn over Buenos Aires har også ført til ideelle forhold for myggens formering.

Krisetilta­k i Peru

Også i Peru har utbruddet skapt trøbbel. Landets regjering kunngjorde denne uka at den har godkjent en krisepakke med ekstraordi­naere økonomiske tiltak for å slå ned det store denguefebe­rutbruddet, som eksperter sier blir gjort verre av klimaendri­ngene.

Ifølge det peruanske helsedepar­tementet var det torsdag registrert 117 dødsfall av sykdommen til nå i år, opp fra 33 i samme periode i 2023. Også antall mistenkte tilfeller har tredoblet seg til rundt 135.000.

Denne uka er det gjennomfør­t desinfeksj­on i fattige nabolag rundt om i hovedstade­n Lima, blant annet ved gravlunder. Myggen har vist seg å formere seg i vannet som samler seg i vaser som settes fram til aere for de døde.

Tilpasser seg klimaendri­ngene

Eksperter ser mørkt på tallene i Peru, fordi de viser at Aedes Aegypti-myggen, som baerer sykdommen, evner å spre seg til områder der det tidligere ikke er blitt påvist denguefebe­r. Flest tilfeller er registrert kystområde­ne og nord i Peru, inkludert i Lima.

– Myggen har tilpasset seg klimaendri­ngene og formerer seg i et raskere tempo enn før, sier epidemiolo­g Augusto Tarazona ved Universite­t i Lima til Reuters.

Målt mot de respektive landenes befolkning­stall, har Peru med en smitterate på 330 tilfeller per 100.000 mennesker både høyere smitte- og dødstall enn i både Brasil og Argentina.

– Vi er i en kritisk situasjon i Latin-Amerika, sier Tarazona.

 ?? NATASCHA PISARENKO / AP / NTB ?? Folk med symptomer på denguefebe­r venter på å bli sjekket på et sykehus i Buenos Aires. Tilfellene av den myggbårne sykdommen har skutt i vaeret i flere land i regionen.
NATASCHA PISARENKO / AP / NTB Folk med symptomer på denguefebe­r venter på å bli sjekket på et sykehus i Buenos Aires. Tilfellene av den myggbårne sykdommen har skutt i vaeret i flere land i regionen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway