Stavanger Aftenblad

– Handler om stolthet

FOTBALL: Gåsehud, ville jubelscene­r og et lurveleven av de sjeldne på tribunen. Følelsen av å sende ballen i mål bak Branns keeper på et stappet stadion er noe helt spesielt for Vikingspil­lerne.

- Stig Nilssen stig.nilssen@aftenblade­t.no

For en ramme det blir når to av landets topplag barker sammen foran et fullstappe­t SR-Bank Arena søndag kl. 14.30.

Vestlandsd­erby, storebror, lillebror, blått mot rødt og rivaliseri­ng med en haer av supportere i ryggen. Oppgjørene mellom Viking og Brann har det meste.

Viking har slått Brann på SRBank Arena i de fire siste sesongene lagene har møttes i Eliteserie­n. Felles for kampene: Det har kokt både på banen og tribunen.

Spillerne har ingen problemer med å vedgå at oppgjørene byr på noe helt spesielt.

– Jeg skal innrømme at VikingBran­n er en av de første kampene jeg ser etter når terminlist­en kommer. Det er en helt spesiell atmosfaere og stemning under det oppgjøret, sier Viking-kaptein Zlatko Tripic.

Viking har overtaket

Slik har oppgjørene på SR-Bank

Arena endt de fire siste sesongene:

2023: Viking-Brann 3–1

2021: Viking-Brann 3–1

2020: Viking-Brann 2–0

2019: Viking-Brann 2–1 I tillegg har Viking vunnet tre av bortekampe­ne i samme periode. Bare i 2020 endte det med tap. Klassikere­n fra 2006, hvor Viking reddet plassen i Eliteserie­n med 5–0 i siste serierunde, framstår også som et høydepunkt folk husker godt.

Siden 1948 står Viking med 39 seirer, 13 uavgjorte og 10 tap mot Brann på hjemmebane.

Aftenblade­t har snakket med flere Viking-spillere som har hatt en helt sentral rolle i de fire siste hjemmekamp­ene mot Brann.

Viking kjøpte Veton Berisha fra Brann i januar 2020 for 6–7 millioner kroner. Etter den kontrovers­ielle overgangen, var ikke angriperen snauere enn at han bidro sterkt til å senke bergensern­e med scoringer i både 2020 og sesongen etter.

– Trykket fra tribunen gir mye

– Jeg husker faktisk ikke scoringen i den første kampen i 2020. Så aerlig skal jeg vaere, sier Veton Berisha og ler.

– Du fikk en langpasnin­g av Zymer Bytyqi – forserte inn i 16meteren og curlet ballen i det lengste hjørnet – og pekte så på Vikings klubblogo på drakten mens du jublet. Husker du nå?

– Ikke et typisk Veton-mål, alt

Både Viking og Brann er klubber som kjemper om medalje og har fått sving på sakene – og som har skapt entusiasme blant egne supportere.

Viking-kaptein Zlatko Tripic

så, sier han mens det begynner å demre.

– Det er ekstra kult å spille kampene mot Brann på et fullsatt stadion. Trykket fra tribunen gir spillerne mye. Viking og Brann er to store klubber fra to store byer.

– Begge lagene har kule supportere. Det har alltid vaert et spesielt og stort derby. Det fikk jeg prentet inn i hodet i ung alder, forklarer Berisha som for tiden er ute av spill i Molde i noen måneder etter å ha operert.

– Betyr noe ekstra

Kristian Thorstvedt minnes oppgjøret mot Brann i 2019 med glede og stolthet. Viking var tilbake i Eliteserie­n – og sto foran sin største test da de møtte Brann på SR-Bank Arena i tredje serierunde.

Kampen sto og vippet da Zlatko Tripic spilte fram Kristian Thorstvedt midtveis i 2. omgang.

Midtbanesp­illeren plasserte ballen iskaldt i mål til 1–0 for Viking i et oppgjør som til slutt endte med 2–1-seier.

– Stavanger mot Bergen er alltid noe spesielt. Rivaliseri­ngen. Hjelpen fra tribunen. Jeg husker vi hadde selvtillit­en på plass og var skikkelig klare for den kampen. Det betyr noe ekstra å slå gjengen fra Bergen, sier Kristian Thorstvedt til Aftenblade­t. – Hvorfor er det ekstra spesielt? – Det handler jo litt om hvem som kan skryte og vaere litt breial. Retten til det står på spill. Jeg husker også påskeeggen­e på banen og at det var en intens kamp fra første til siste minutt. Slike kamper er de gøyeste – de betyr noe ekstra for alle, svarer Thorstvedt som kjemper om overleve i Serie A med sitt Sassuolo.

– Vår beste kamp i fjor

Kaptein Zlatko Tripic gleder seg veldig til søndagens batalje. Både Viking og Brann tapte forrige helg. Selv om det bare er tredje serierunde, er de tre poengene viktige for å henge med i toppen.

Tripic har som regel spilt en sentral rolle i disse kampene. I fjor scoret han 3–1-målet som ble spikeren i Brann-kisten.

Han elsker når det koker både på og utenfor banen – oppgjør som har en ekstra dimensjon – og som er utsolgte.

– Det blir full tenning søndag også. Både Viking og Brann er klubber som kjemper om medalje og har fått sving på sakene – og som har skapt entusiasme blant egne supportere. Det er noe ekstra å prestere under slike rammer. Det handler om stolthet og lettelse.

– Dessuten er det to lag som passer til hverandre, to klubber som ønsker å angripe og underholde. Jeg mener 3–1-seieren mot Brann var Vikings beste kamp i fjor. Nå gjelder det å gjenskape den, påpeker Tripic.

PS: Aftenblade­t gir deg siste nytt direkte fra indre bane før kampen – og gir deg analysene, intervjuen­e og reaksjonen­e like etter at kampen er over.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Lars-Jørgen Salvesen feirer den viktige 2–1-scoringen som fullbyrdet snuoperasj­onen mot Brann i fjor.
CARINA JOHANSEN Lars-Jørgen Salvesen feirer den viktige 2–1-scoringen som fullbyrdet snuoperasj­onen mot Brann i fjor.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway