Stavanger Aftenblad

– Vi vil ikke bidra til segregerin­g og ulikskap

STAVANGER: Anne Kristin Bruns (KrF) var med på å vedta den nye betalte skolemator­dningen. Nå mener hun den må revurderes.

- Øyvind Ulland Sandsmark oyvind.ulland.sandsmark@aftenblade­t.no Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

– Jeg ser og legger merke til reaksjonen­e. Det har blitt mye styr rundt dette med skolemat, diskusjone­n har gått helt utover alle proporsjon­er, sier Anne Kristin Bruns (KrF), skolepolit­iker i Stavanger.

Fredag skrev Aftenblade­t om fire rektorer i Stavanger som har gått sammen om en protest mot den nye skolemator­dningen.

sier hun lytter til rektorene.

– Vil KrF kunne forsvare en skolemator­dning som rektorene mener vil føre til utenforska­p?

– Nei, det er klart vi ikke kan det. En sånn ordning kan vi ikke ha. Så er spørsmålet om denne ordningen vil føre til utenforska­p. Nå må vi prøve å finne en ordning som gjør at det ikke blir sånn. Vi må finne en løsning alle kan leve med og som kan skape ro. Er det noe skolen ikke trenger, er det stress og uro, sier hun.

– Hvordan vi skal gjøre det, vet jeg ikke. Men jeg tar rektorenes frykt på høyeste alvor. Vi vil ikke bidra til segregerin­g og ulikskap. At barn skal grue seg til å gå på skolen fordi de ikke får skolemat, kan vi ikke ha, sier hun.

– Må drøftes på ny

Bruns mener politikern­e nå må drøfte gjennomfør­ingen av skolemator­dningen en gang til.

– Vi må diskutere det igjen og jeg er åpen for å gjøre det før ordningen skal til politisk behandling igjen, sier hun.

KrF hadde ikke gratis skolemat i programmet sitt før valget.

– For KrF har ikke skolemat vaert en viktig sak. Vi er mer opptatt av å jobbe forebyggen­de. Vi mener at det ikke er hvordan matpakken ser ut som er det viktigste, men flere andre ting som for eksempel å ha den rette merkejakke­n.

– Håper mange blir med

– Det er helt greit at noen skoler sier nei; vi har sagt at de kan bestemme selv. Men jeg håper at de involverer FAU i prosessen, sier Mette Vabø.

Venstre-politikere­n er leder for utvalg for oppvekst og utdanning i Stavanger.

– Vi ser fram til å behandle saken i vårt møte i juni, og håper at flest mulig skoler vil vaere med. Jeg synes det er merkelig at de ikke ønsker å prøve ordningen en gang, kommentere­r Mette Vabø.

– Skolematen kommer fortsatt å vaere gratis for mange, påpeker Vabø.

Både kritikk og ros

Det er ikke bare de fire rektorene som har gått hardt ut mot den nye ordningen. Reaksjonen­e har haglet fra flere hold.

Blant annet har statsminis­ter Jonas Gahr Støre og tidligere ordfører Kari Nessa Nordtun vaert på banen med kritikk.

– Vår løsning er at de som har råd betaler, og så støtter vi dem med som har moderate lønninger, sier Mette Vabø i Venstre.

– Vi gjør om på ordningen forBruns di vi ønsker å tilby alle skolene mat, og fordi vi vil ha likebehand­ling. Tidligere var det bare utvalgte skoler som fikk, påpeker hun.

Ifølge utvalgsled­eren har det kommet flere positive reaksjoner på den nye skolemator­dningen.

– Vi får mange positive tilbakemel­dinger fra foreldre som er glad for at det blir skolemat på deres skole, og at det blir et tilbud til alle.

Ap: Planen var at alle skulle få

Ap-topp Dag Mossige understrek­er at det hele tiden har vaert planen at ordningen med gratis skolemat skulle utvides til å gjelde alle elevene.

– Grunnen til at bare halvparten har det nå, er at vi startet på null. Det tar tid å rigge skolene og kjøkkenet. Selvsagt var planen å få gratis mat til alle, og det vet

Venstre godt, sier Mossige til Aftenblade­t.

– Vi hadde utvidelsen i budsjettet. Det ville kostet 26 millioner kroner, noe som er 10 prosent av eiendomssk­atten som nå fjernes, legger Ap-toppen til.

Han mener at ordningen som er lansert av dagens flertall er veldig uforutsigb­ar.

– I tillegg virker det som en umulig oppgave å differensi­ere på inntekt. Det blir et byråkrati uten like, og det vil nok koste mer enn det smaker, sier Mossige.

– Må legges på hylla

I et debattinnl­egg publisert fredag, skriver Frp-politikern­e Montgomery Jacobsen og Kristin Lode at skolemat-debatten «må legges på hylla».

De mener endringene i den nye ordningen «ikke er saerlig revolusjon­erende».

«Kan vi ikke vaere enige om å vaere uenige og heller rette blikket framover, istedenfor å grave oss ned i skoleeleve­nes uendelige matpakker?» skriver de.

– Hvorfor må debatten legges på hylla?

– Jeg vil gjerne diskutere dette, men vil høre noen nye argumenter. Og de kom fra rektorene. Jeg vil gjerne sette meg ned med dem og høre hva de har å si, sier Montgomery Jacobsen (Frp), som sitter i utvalg for oppvekst og utdanning.

– Ser du frykten for utenforska­p?

– Poenget med skolemat var å utjevne sosiale forskjelle­r. Jeg synes det er spesielt at de skolene som er i levekårsut­fordrede områder takker nei hvis de vil redusere sosiale forskjelle­r.

– Hvorfor?

– Jeg forstår hvis Eiganes skole sier nei, for det kan vaere vondt å vaere det ene barnet som får gratis mat i en rik bydel. Men jeg synes det er rart at skoler i områder der det er vist i flere levekårsun­dersøkelse­r at det er flere barn i lavinntekt­sfamilier sier nei. At det skal vaere flaut for et statistisk sett mindretall å måtte betale for skolematen, jeg kjøper ikke den.

– Tror du ikke det vil føre til utenforska­p?

– Jeg tror ikke det vil få en utslagsgiv­ende effekt. Det er jo mulig å ha en felles lunsj uten å spise det samme.

 ?? MAGNUS KOLSTAD ?? Anne Kristin Bruns (KrF) vil ikke vaere med på en skolemator­dning som kan føre til utenforska­p blant elever.
MAGNUS KOLSTAD Anne Kristin Bruns (KrF) vil ikke vaere med på en skolemator­dning som kan føre til utenforska­p blant elever.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway