Stavanger Aftenblad

Norge må innføre en samtykkelo­v. Nå!

- Selma Kristianse­n Kolltveit Organisato­risk nestleder, AUF i Rogaland

VOLDTEKT: De siste dagene har det vaert kaos på Facebook, X og kanskje spesielt Tiktok, etter det ble kjent at alle tre dømte i gruppevold­tekt-saken fra Bergen ble frifunnet.

To av tre ble dømt i Tingretten. (red.anm.) Et sitat som har vokst fram på Tiktok er det at «I Norge er det lovlig å voldta», og det er lett å tenke med dagens lovverk. I Norge regnes det kun som voldtekt dersom personen ikke var bevisst og hvis vold eller trusler er blitt brukt. Men hvordan er dette godt nok når vi vet at 70 prosent av voldtektso­fre får frysreaksj­on? De blir stille, klarer verken å si nei eller å bevege seg, allikevel faller ikke dette under lovverket? Skal vi fortelle 70 prosent av ofre at det ikke var voldtekt de opplevde? At de bare burde sagt nei? At det var deres feil? Det er en hån mot alle ofre at vi ikke har samtykkelo­v i Norge. Vi er faktisk det eneste landet i Norden uten. Og om denne saken angående gruppevold­tekt ikke er et klart nok signal på at det haster med et oppdatert lovverk, vet ikke jeg. Vi må få på plass en «kun ja betyr ja»- samtykkelo­v som gjør at man gir samtykke via ord, blikk eller handling. Ellers er det voldtekt. Sverige fikk det på plass, og selv om FpU og Unge Høyre prøver å fremstille det som om det ikke fungerte, gjorde det nettopp det. Det var en 75 prosent økning på antall domfellels­er for voldtekt. Mye var på grunn av reduksjon av behov for bevis når det kom til fysisk vold og trusler. Og nei; det blir ikke kontrakt i senga, slik som flere høyreparti­er prøver å få det til å virke som. Det er en retorikk som latterligg­jør samtykke og håner voldtektso­fre. Vi må få på plass en samtykkelo­v fordi vi alle kjenner en som er utsatt for voldtekt, men de faerreste kjenner noen som er dømt for det.

 ?? PAUL S. AMUNDSEN / NTB ?? Det er en hån mot alle ofre at vi ikke har samtykkelo­v i Norge, skriver innsendere­n. Bildet er fra en markering i Bergen etter dommen i gruppevold­tekts-saken i Gulating lagmannsre­tt.
PAUL S. AMUNDSEN / NTB Det er en hån mot alle ofre at vi ikke har samtykkelo­v i Norge, skriver innsendere­n. Bildet er fra en markering i Bergen etter dommen i gruppevold­tekts-saken i Gulating lagmannsre­tt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway