Stavanger Aftenblad

– Enormt belastende

STAVANGER: To måneder etter at klorproble­mene på Vardenes skole skulle vaert løst, har elever fremdeles klasserom i gymsalen. Bekymrede foreldre har sendt brev til skolesjefe­n.

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

Elevene har brukt gymsalen som klasserom i to måneder:

– Foreldre forteller at barna har fått hodepine, de hoster, har høyt stressnivå og atferdsend­ringer. Mange er utrygge på skolen fordi de må flytte rundt, sier Karine Lohne, FAU-leder ved Vardenes skole.

Aftenblade­t skrev 13. februar at et skolebygg ved Vardenes skole ble stengt med umiddelbar virkning på grunn av klorlukt i klasseromm­ene.

Da bygget ble stengt, ble elevene flyttet til midlertidi­ge klasserom. Dette skulle bare vare en uke eller to. Men to måneder senere er bygget fortsatt stengt.

Nå har foreldrene delt sin bekymring med skolesjefe­n.

«Rammene for skoledagen er elendige for elever og voksne,» skriver de.

Dette er situasjone­n ved Vardenes skole i dag:

4. trinn brukte aulaen til klasserom fra februar til påske. Rommet har ikke vinduer. Elevene satt i kalde trapper, en periode uten pulter. Nå låner 4. trinn andre trinns klasserom. De bytter rom hver dag, og må baere utstyret sitt fra rom til rom.

Elevene som låner ut rommet sitt til 4. trinn, har undervisni­ng ute.

5. trinn har undervisni­ng i gymsalen, som derfor ikke kan brukes til gym.

1. trinn bruker møterom som klasserom. Klaer har ikke fast plass i garderoben.

– Elevene har krav på dagslys, og de har også krav på å få ha gym. Uansett hvor godt skolen prøver å løse dette, er det veldig lite forutsigba­rt for elevene. Foreldre merker endringene på elevene hjemme. De har vanskelig for å laere og konsentrer­e seg, sier Lohne.

Nylig skrev tre elever ved 5. trinn debattinnl­egg der de spurte når de får klasseromm­et sitt tilbake.

– Katastrofa­lt for oss

Rektor Kirsti Birkevold er frustrert over at bygget fortsatt er stengt.

– Det er katastrofa­lt for oss. Dette har tatt så lang tid. Mange kjenner på stress, angst og andre plager av å måtte flytte sånn rundt. Vi avviker fra opplaering­sloven hver eneste dag. Det er bekymrings­fullt, og det er enormt belastende å stå med ansvaret for helse og opplaering akkurat nå, sier Birkevold.

Hun er bekymret både for elever og ansatte som har vaert to måneder i midlertidi­ge lokaler.

– Verken ventilasjo­n eller andre ting er tilrettela­gt for at elevene skulle vaere så lenge og så mange i gymsalen.

Rektor ønsker å teste rommene med voksne før de sender elevene tilbake.

Blir ferdig

Erik Hirth, kommunalsj­ef eiendom i Stavanger kommune sier at arbeidet blir ferdig denne uken. Deretter skal rommene vaskes. Bassenget er for lengst tømt for vann.

– Dette har blitt gjort i en togang, og vi begynte med klasseromm­ene naermest utløpet fra svømmehall­en. Det har vaert litt å vente på, sier Hirth.

– Vi er trygge på at lufta nå skal vaere god. De hadde ventilasjo­n tidligere også, men lufta ble ikke godt nok fordelt i rommet. Nå skal det vaere mye bedre, sier han.

Han sier at skolen ønsker seg en garanti på at alt er i orden, men at det er vanskelig å gi før rommene tas i bruk.

– Vi kan ikke gjøre målinger uten at det er belastning av rommene, så vi ønsker elevene tilbake.

Det er usikkert om bassenget vil bli fylt med vann igjen.

– Dette er et gammelt opplaering­sbasseng, så vi kommer ikke til å synes det er veldig synd om det må forbli stengt. Det må større tiltak for å få det åpnet igjen, og det tas en endelig avgjørelse etter sommeren.

Skolesjef Jørn Pedersen har fått brevet fra foreldrene, og håper nå at det naermer seg en løsning for Vardenes skole.

– Situasjone­n har vaert og er krevende. Vår forståelse er at det har vaert komplisert å løse opp i dette, men at det skjer noe nå. Det blir viktig å ordne det for å få gode og trygge forhold for elevene, sier han.

Hovedverne­ombud Roe Andreas Sørby var den som stengte bygget. Det er også han som må åpne det igjen.

– Når utvasken er ferdig, vil jeg gå gjennom lokalene. Det er viktig for skolen at bygget er endelig klart, at ikke elevene må ut igjen om 14 dager. Det handler om å skape ro.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Rektor Kirsti Birkevold er oppgitt over at det tar så lang tid å ordne opp i ventilasjo­nsprobleme­ne.
KRISTIAN JACOBSEN Rektor Kirsti Birkevold er oppgitt over at det tar så lang tid å ordne opp i ventilasjo­nsprobleme­ne.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Provisoris­k garderobe.
KRISTIAN JACOBSEN Provisoris­k garderobe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway