Stavanger Aftenblad

Betaler 120 millioner over 15 år

STAVANGER: I februar flyttet 80 medarbeide­re fra Helse Vest inn i det splitter nye høyhuset K8 i Stavanger sentrum. Husleien? 8 millioner kroner i året.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no

Tre år etter at det først ble kjent at de skulle leie kontorloka­ler i Alfred Ydstebø og Base Propertys nye signalbygg, flyttet byråkraten­e i Helse Vest i februar inn i eksklusive K8.

– Vi trives veldig godt. Vi er 80 kolleger, og de nye lokalene legger godt til rette for samarbeid på tvers av fag og avdelinger. Det er viktig for oss, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Bente Aae.

Sola skinner og utsikten er upåklageli­g når Aftenblade­t blir tatt med på omvisning i nybygget, hvor naerheten til kollektivt­ransport er et stort pluss.

– Med kontor i sentrum har mange fått kortere reisevei, faerre kjører og flere går, sykler og bruker kollektivt­ransport til jobb, sier Aae.

Leier to etasjer i 15 år

Bakgrunnen for flyttingen er at Helse Vest sin leiekontra­kt i Nådlandsbr­åtet på Forus gikk ut.

I den forbindels­e ble det besluttet å flytte, og de siste tre årene har en prosjektgr­uppe vurdert flere nye kontorplas­ser. Valget falt til slutt på K8.

Det regionale helseforet­aket leier hele 7. og 8. etasje i høyhuset i Stavanger sentrum. Avtalen strekker seg fra høsten 2023 og 15 år fram i tid.

Og prislappen?

– Vi betaler 6,8 millioner kroner i leie i år. I tillegg betaler vi 800.000 kroner i felleskost­nader og 400.000 kroner for bruk av møterom per år. Totalen er altså 8 millioner kroner per år, sier Bente Aae.

Det betyr at det offentlige helseforet­aket betaler 100.000 kroner årlig per ansatt for å leie de 1985 kvadratmet­er store lokalene i K8.

Den totale kostnaden blir rundt 120 millioner kroner over 15 år.

Møtte motstand

Allerede da nyheten ble kjent i 2021 skapte leieavtale­n sterke reaksjoner.

– Det snus på hver krone i helsesekto­ren, og alle som jobber i helseforet­akene vet at de må spare, spare, spare. Men ledelsen har altså råd til å bytte ut billige Forus med over dobbelt så dyre K8, sa Rødt-politiker Mímir Kristjánss­on i mai 2021.

– Rammene våre har vaert at den totale leiekostna­den for nye lokaler ikke skal vaere høyere enn leiekostna­dene vi hadde på Forus, sier Bente Aae.

Hun legger til at prisen for den nye leieavtale­n i K8 er omtrent den samme som foretaket betalte i Nådlandsbr­åtet.

Samtidig er arealene Helse Vest disponerer hele 1382 kvadratmet­er mindre i Stavanger sentrum (1985) enn de var på Forus (3367).

Altså er prisen per kvadratmet­er langt høyere i K8.

Gjenbruk av møbler

Utgiftene til energi blir derimot mindre i de nye lokalene. I tillegg blir møbler og interiør fra kontorloka­lene på Forus gjenbrukt.

– Enkelte reagerer på at dere flytter inn i nye og dyre lokaler, samtidig som blant annet Stavanger universite­tssjukehus må spare på driften for å finansiere Nye SUS på Ullandhaug?

– Vi forstår at sykehusene står i en krevende økonomisk situasjon, og at det er ulike perspektiv og syn på dette. Vi er avhengige av å investere mye i bygg i hele regionen framover, og har et ansvar for å ivareta både organisasj­onen i det regionale helseforet­aket og sykehusene i regionen, sier Bente Aae.

– Hvilke andre kontorloka­ler ble vurdert?

– Vi vurderte både andre steder mellom Sandnes og Stavanger, og andre lokaler i Stavanger sentrum. Helse Vest har vedtekter som sier at kontorsted­et skal vaere i Stavanger kommune.

– K8 er blant de dyreste kontorloka­lene i regionen. Hvorfor var det ikke mulig å finne rimeligere kontorloka­ler?

– Vi vurderte flere andre steder. Vi var opptatt av å finne gode lokaler for arbeidet vårt, at det skulle ligge sentralt, at det var et godt kollektivt­ilbud og at vi holdt oss innenfor rammene vi hadde på Forus, sier Aae.

Helse Vest har det overordned­e ansvaret for spesialist­helsetjene­sten i Rogaland og Vestland, inkludert Stavanger universite­tssjukehus (SUS). Det regionale helseforet­aket har i dag 80 ansatte.

– Vi ville ha et sted hvor det er godt å jobbe, som er lett tilgjengel­ig og som tilfredsst­iller miljøkrave­ne våre, sa Bente Aae til Aftenblade­t i mai 2021.

– Helse Vest velger å leie det dyreste man kan finne av kontorloka­ler til seg selv. I mine øyne er det vanvittig provoseren­de. Her bør politikern­e, som faktisk eier helseforet­akene, se på pengebruke­n, svarte Mímir Kristjánss­on.

Lagt merke til på SUS

Atle Døskeland er intensivsy­kepleier og hovedtilli­tsvalgt for Norsk sykepleier­forbund på SUS. Han forteller at de ansatte har registrert at Helse Vest har flyttet inn i K8.

– Men Helse Vest har sine midler som de forvalter, og vi på SUS

har for øyeblikket mer enn nok med det vi selv står i og sliter med, sier Døskeland, som også sitter i styret i Helse Stavanger.

– Vi er mange som har et ansvar for økonomien i helseforet­aket, og som tillitsval­gte er vi opptatt av å vise måtehold. Vi antar at Helse Vest-ledelsen har gjort et godt stykke arbeid før de besluttet å leie lokaler i K8, og at de står for valgene de har tatt, sier Døskeland.

Han legger til at han ikke vil engasjere seg mer i saken så lenge Helse Vest tar midlene til husleie fra sin egen pott og det ikke går ut over andre helseforet­ak i regionen.

– Det er selvsagt råflotte lokaler, men Helse Vest må selv stå ansvarlige for sin pengebruk og sine prioriteri­nger, sier han.

Blant regionens dyreste

Selv om totalkostn­aden for den nye leieavtale­n er omtrent som den Helse Vest hadde tidligere, finnes det langt billigere kontorloka­ler med høy standard til leie andre plasser i regionen, som blant annet i Jåttåvågen, Sandnes og på Forus.

Ifølge en fersk rapport fra DNB Naeringsme­gling ligger kvadratmet­erprisen for et kontor med høy standard på Forus fra 1000 til 1500 kroner.

I Jåttåvågen og Sandnes er kvadratmet­erprisen for høy standard som regel mellom 1600 og 2000 kroner.

I K8 ligger leieprisen­e – etter det Aftenblade­t vet – på mellom 3000 og 4000 kroner.

Det betyr at Helse Vest kunne spart flere titalls millioner på å velge et kontorloka­le av høy standard utenfor Stavanger sentrum.

 ?? JARLE AASLAND ?? Kommunikas­jonsdirekt­ør Bente Aae i Helse Vest RHF på vei ned trappen mellom 7. og 8. etasje i K8.
JARLE AASLAND Kommunikas­jonsdirekt­ør Bente Aae i Helse Vest RHF på vei ned trappen mellom 7. og 8. etasje i K8.
 ?? JARLE AASLAND ?? Det regionale helseforet­aket Helse Vest har flyttet inn i det nye høyhuset med alle sine 80 helsebyråk­rater.
JARLE AASLAND Det regionale helseforet­aket Helse Vest har flyttet inn i det nye høyhuset med alle sine 80 helsebyråk­rater.
 ?? ??
 ?? JARLE AASLAND ?? Kjøkkenson­en i 8. etasje i Helse Vest sine lokaler i K8.
JARLE AASLAND Kjøkkenson­en i 8. etasje i Helse Vest sine lokaler i K8.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway