Stavanger Aftenblad

Unge i arbeid er svaret

KRONIKK: Når eldrebølge­n slår inn, trenger vi de unge mer enn noen gang.

- Merethe P. Haftorsen Direktør, Nav Rogaland

Medlemmer i Stavanger Høyres mangfoldsu­tvalg kom nylig med et innlegg i debatten rundt en av de viktigste, og vanskeligs­te, problemsti­llingene velferdssa­mfunnet står i – utenforska­p.

De poengterer at utenforska­p både er skadelig for individer, men også at de høye tallene utgjør en samfunnsut­fordring. Men om vi sammenlign­er oss med andre like land i Europa, stiller Norge sterkt, både med forholdsvi­s lav arbeidsled­ighet og høy sysselsett­ing. Dette er gode poeng, og noe av det viktigste på agendaen hos Nav.

Tallet det rettes søkelys på i denne sammenheng­en, er et utenforska­p på 60.000 personer – et tall som nesten tilsvarer befolkning­en i Sandnes. Det kan virke skremmende stort. Ikke alle disse har muligheten til å jobbe som følge av ulike helseutfor­dringer, og det er helt greit.

Utover dette fremmer Stavanger Høyre en nullvisjon på utenforska­p knyttet til NEET-tall («not in education, employment, or training»; ikke i utdanning, arbeid eller arbeidstre­ning), som viser til utenforska­p blant unge. I Nav retter vi gjerne søkelyset mot de innenfor denne gruppen som kan komme seg ut i jobb, og dermed er en verdifull arbeidskra­ftreserve. Men hvordan får vi dette til? Løsningen ligger i fellesskap­et.

Eldrebølge­n

Fremtiden er som regel uviss, men vi kan fastslå to ting: Antallet i yrkesaktiv alder vil avta, og befolkning­sveksten vil naermest utelukkend­e skje i de eldste aldersgrup­pene. Vi har ikke råd til utenforska­pet slik prognosene er i dag, og det er spesielt utenforska­p blant unge under 30 som bekymrer oss mest. Det kan virke dystert, og naermest umulig for den yngre generasjon­en å baere den tunge byrden av en aldrende befolkning. Men fordelen vår er at vi er klar over utfordring­ene, og at vi i Nav jobber proaktivt for å stille rustet når bølgevarse­let lyser rødt.

Slik Velferds-Norge er bygd opp, vet vi mye om de som står utenfor. Blant annet er det altfor mange unge som står helt utenfor utdanning, og selvfølgel­ig arbeid. En for stor andel av norske ungdommer fullfører heller ikke videregåen­de skole. Dette er problemati­sk når vi vet at det øker sannsynlig­heten for arbeidsled­ighet og fattigdom senere i livet. Dette er ille både for individet, men også for samfunnet.

Men samtidig vet vi også at mange ønsker å komme seg ut i arbeid, på tross av psykiske plager og funksjonsv­ariasjoner. Det er med andre ord ikke snakk om en gruppe som nødvendigv­is avstår fra arbeid, men som vi må jobbe for å inkludere.

Hvordan bidrar Nav?

Stavanger Høyre ønsker at tiltak skal iverksette­s for å redusere utenforska­p med hensyn til fremtiden.

I 2023 ble det innført en ny ungdomsgar­anti i Nav. Den skal sikre god og tett oppfølging av unge mellom 16 og 30 år som trenger hjelp til å fullføre utdanning og komme i arbeid. Konsekvens­ene er saerlig store hvis man allerede fra ung alder faller utenfor arbeids- og samfunnsli­v. Med ungdomsgar­antien jobber vi for å møte ungt utenforska­p før det får et ordentlig fotfeste, og ungdom blir til voksne som står utenfor.

Mange av de unge som kontakter Nav, har sammensatt­e utfordring­er, og trenger et godt lag av gode hjelpere rundt seg. Gruppen trenger ofte også tjenester fra andre instanser enn Nav. De unge stiller altså med arbeidskra­ft, Nav bidrar med ytelser og tiltak rettet mot både de unge og arbeidsgiv­ere. Sistnevnte må dermed også vaere på tilbydersi­den. Vi mener at å inkludere flere unge i utdanning, arbeid og samfunnsli­v er et felles samfunnsan­svar.

Må gjøre dette sammen

Selv med stresskoff­ert under armen til en kontormeda­rbeider, eller vernebrill­ene godt plantet på nesen til en sveiser, er ikke arbeidskra­ftreserven en ressurs uten at den har en arbeidspla­ss å gå til. Derfor er vi helt avhengige av at arbeidsgiv­ere møter den tilgjengel­ige styrken med kompetanse­krav som kan innfris. Det bugner av ledige stillinger på arbeidsmar­kedet i Rogaland, så det er all grunn til å tro at det er kandidater som kan fylle disse rollene.

Nav stiller opp med støtte og veiledning til arbeidsgiv­ere som åpner dørene for mangfoldet i fylket vårt. Opplaering og kompetanse­heving kan skje på arbeidspla­ssen i samarbeid med oss og fylkeskomm­unen. Muligheten­e er mange, så jeg oppfordrer alle arbeidsgiv­ere, både offentlig og privat, til å delta i denne felles samfunnsak­sjonen.

Det er med andre ord til alles fordel at utenforska­pet tas på alvor, både for individet, arbeidsgiv­erne, og vår felles fremtid i møte med nye og større utfordring­er.

Muligheten­e er mange, så jeg oppfordrer alle arbeidsgiv­ere, både offentlig og privat, til å delta i denne felles samfunnsak­sjonen.

 ?? NTB ?? Jo flere unge i utenforska­p som kan veiledes inn i arbeid, jo flere får bedre liv. Og samfunnet trenger det.
NTB Jo flere unge i utenforska­p som kan veiledes inn i arbeid, jo flere får bedre liv. Og samfunnet trenger det.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway