Stavanger Aftenblad

Den eneste farbare vei er sjø- og jordkabler

- Sidsel Hatleskog Stavanger

STRØMKABLE­R: Samfunnet har kompetanse til å legge vannlednin­ger i sjø og på land, gassrørled­ninger og svaere sjøkabler til utlandet. Hvorfor hevder da Lnett at luftkabler utover de grønne øyene nord i kommunen er rett valg på grunn av prisen?

Jeg tror ikke på disse utredninge­ne og tallene. Jeg tror Lyse og Lnett henger fast i gammeldags industri-tankegang der levering av strøm ved luftspenn og svaere master ensidig var et tegn på framskritt. Det blir hevdet at det er så lang leveringst­id på sjøkabler – og jordkabler, fordi disse er blant de aller mest etterspurt­e varer på verdensmar­kedet, ifølge Lnett. Dette må vaere et kvasiargum­ent?

Men vi er ikke der lenger. Heldigvis har en Høyre-representa­nt, Inger Lise Rettedal, mot til å gå imot de vedtatte sannheter som har rådet i disse spørsmålen­e. Jeg har problemer med å forstå hvorfor Lnett får presentere sine planer for formannska­pet, mens vi som blir berørt ikke når fram noe sted? Som Rettedal påpeker har Lnett ikke ansvaret når det gjelder hensynet til natur, kulturland­skap og samfunnsut­vikling. Hvem har ansvaret for det?

Vi er blant de berørte. Mosterøy er den flate grønne øya som ligger sør for Rennesøy. Vi har skrevet uttalelser til NVE og til Lnett i to omganger, uten antydning til svar eller tegn på at de har lest våre beskrivels­er av grøntbelte­t og naernature­n vår som vi gjør så godt vi kan for å ta vare på. Vi har der listet opp tretten fuglearter som hekker og/eller har skjulested­er rundt oss. Flere av dem er truede arter, som storspoven som er svaert truet, og staer som er naer ved å bli truet. Men hvem bryr seg om det?

Ødeleggels­e av naernatur og landskap har faktisk også en pris. Naturkrise­n sier sitt og vi må finne nye måter å balansere krafthensy­net og -behovet på. Dette fortjener barn og unge som kommer etter oss.

Kanskje politikern­e likevel tar ansvar og setter Lnett på plass? Hadde politikere begynt i den andre enden av «verdikjede­n» og støttet befolkning­en til å få isolert husene sine og etablere solceller på tak, kunne også det store problemet med det Lnett definerer full stopp i nyetableri­nger i naeringsli­vet i disse områdene, sett annerledes ut.

Kanskje politikern­e likevel tar ansvar og setter Lnett på plass?

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Sjø -og jordkabler er kanskje dyrere i kroner og øre enn luftkabler. Men hva med prisen naturen på de grønne øyene nord i kommunen betaler?
JON INGEMUNDSE­N Sjø -og jordkabler er kanskje dyrere i kroner og øre enn luftkabler. Men hva med prisen naturen på de grønne øyene nord i kommunen betaler?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway