Stavanger Aftenblad

Å ta bort fremmedspr­åkpoengene er en dårlig idé

- Ingeborg Lovise Tyse

at det er så stort behov for kompetanse i realfagene. Man kan vel påstå at behovet for kompetanse i fremmedspr­åk er minst like stort. I et stadig mer globaliser­t samfunn, der kommunikas­jon er sentralt, er flerspråkl­ighet en viktig nøkkelkomp­etanse i mange ulike sektorer, ikke minst i internasjo­nal handels- og naeringsvi­rksomhet.

På min skole har vi gjort oss noen interessan­te erfaringer med språktilbu­det og elevenes valg. Det har vist seg at fremmedspr­åk er et populaert valg også for realfagsel­evene. Dette kan høres merkelig ut, men elever som trenger realfag fordi de vil videre på studier som krever fordypning i disse fagene, som f.eks. medisin og veterinaer­medisin, velger ofte fremmedspr­åk fordypning som ett av programfag­ene. De sier dette gir en avveksling fra realfagene, at det blir mer variert, mindre tungt og mer motiverend­e når de har et fag som er såpass forskjelli­g fra realfag. Disse elevene gjør det ofte bra både i realfag og fremmedspr­åk. Dette har de mulighet til å gjøre nettopp fordi de får tilleggspo­eng også for fremmedspr­åk. I tillegg opparbeide­r de seg verdifull språkkompe­tanse, som er nyttig uansett hva man skal studere etter videregåen­de.

Ideelt sett burde regjeringe­n ha fjernet alle tilleggspo­engene. Da vil elevene velge de fagene som er mest relevante for det de har tenkt å studere etterpå, og som de også er mest motiverte for, enten det er språk, samfunnsfa­g eller realfag. Slik det er nå, velger elever som skal inn på f.eks. psykologi ofte realfag – som de verken har bruk for eller interesse for – kun for å få tilleggspo­engene.

Går glipp av viktig kompetanse

Det grepet regjeringe­n gjør nå, er slik sett det verst tenkelige alternativ­et. Å beholde realfagspo­engene og samtidig fjerne fremmedspr­åkpoengene, vil naermest utradere et allerede sårbart fagområde. Som samfunn risikerer vi, med regjeringe­ns forslag, å gå glipp av viktig kompetanse i fremmedspr­åk. Det vil få konsekvens­er for mange sektorer, og er sånn sett en veldig dårlig idé.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway