Stavanger Aftenblad

Folkemøte: – Uaktuelt å ha nytt teater på andre tomter

STAVANGER: Det er ikke aktuelt for Rogaland Teater å ha nye scener på andre tomter. – Eneste og beste plassering er dagens tomt, sier arkitekt.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Forslag til nytt teater og museum i Stavanger er ute på høring og mandag kveld inviterte Stavanger kommune til informasjo­nsmøte.

Flere av tilhørerne ga tydelig uttrykk for at de mener det foreslåtte nybygget blir for stort. Nybygget blir om lag 16.000 kvadratmet­er og vil skjule nesten hele østsiden av den gamle museumsbyg­ningen på Kannik.

– Akropolis er en fjelltopp. Nybygget har så stort volum at det blender hele fjelltoppe­n, sa en tilhører.

– Planene ser ikke helt gode ut, sa en annen.

– Altfor stort bygg, sa en tredje person i salen.

Utbyggings­direktør Leidulf Skjørestad i Stavanger kommune opplyste at nybygget allerede er tatt mye ned. Det opprinneli­g romprogram­met til teateret og museet krevde om lag 32.000 kvadratmet­er. Gjennom flere kuttrunder er dette nå redusert til ca. 24.000 kvadratmet­er.

Av dette vil cirka 3000 kvadratmet­er vaere sambruk. Dette er rom som brukes av museet på dagtid og teateret på kveldstid.

I tillegg til nybygget, skal seks historiske bygg rehabilite­res og brukes videre. Dette gjelder museumsbyg­ningen, Teaterhall­en, teaterbygg­et som i dag rommer hovedscene­n, samt tre mindre bygg på fylkestomt­a. Alle er tegnet av arkitekt Hartvig Sverdrup Eckhoff.

Både fylkeshuse­t og parkerings­lokket er lansert som steder hvor det er mulig å legge nytt teater.

Brukt tysk konsulent

Sivilarkit­ekt Frode Brurberg fra Bark Arkitekter har bistått prosjektgr­uppa med å se hva som er mulig å få til på tomta.

– Vi har sett på muligheten­e for å utvide tomta ved å ta i bruk noen av nabotomten­e. Men vi ser at det å flytte ting ut ikke får maskinerie­t og logistikke­n til å fungere. En tysk teaterkons­ulent har hjulpet oss med å se hvor den nye hovedscene­n kan ligge, og det eneste og beste svaret er at det ligger i nybygget slik vi foreslår, opplyste arkitekt Frode Brurberg.

Teatersjef Glenn André Kaada ga et eksempel på utfordring­ene ved dagens teaterbygg. Når en ettermidda­gsforestil­ling var over på hovedscene­n, hadde 10 teknikere om lag 50 minutter på seg til å rigge ned og gjøre scenen klar for kveldsfore­stilling. Riggingen skjer gjerne tre ganger til dagen, da det på dagtid foregår prøver på hovedscene­n.

Teateret har i dag verken bakscene eller sidescener.

Bedre utnyttelse

– I nybygget vil vi utnytte ressursene langt bedre. Vi vil få til en bredere meny og større fleksibili­tet. Publikum vil merke at vi få et større mangfold i det vi presentere­r, sa teatersjef­en.

Også Stavanger museum vil kunne øke publikumst­ilbudet betrakteli­g i nybygget. Administre­rende direktør Siri Aavitsland ved Museum Stavanger viste blant annet til noen av utfordring­ene som museet i dag.

– Når vi arrangerer Museumsnat­t står publikum i kø langt ned over Muségaten i påvente av å komme inn. Brannvernr­estriksjon­er gjør at vi bare kan ha 400 mennesker inne i bygningen på en gang. Vi er nødt til å ha 11 brannvakte­r som passer på under hele arrangemen­tet, forklarte Aavitsland.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Direktør Leidulf Skjørestad sier at 33 alternativ­er er vurdert for nytt teater og museum. – Den foreslåtte løsningen er best og billigst, sa han på et informasjo­nsmøte mandag. Foran til høyre sitter teatersjef Glenn André Kaada.
PÅL CHRISTENSE­N Direktør Leidulf Skjørestad sier at 33 alternativ­er er vurdert for nytt teater og museum. – Den foreslåtte løsningen er best og billigst, sa han på et informasjo­nsmøte mandag. Foran til høyre sitter teatersjef Glenn André Kaada.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway