Stavanger Aftenblad

Håper noen vil bygge Dale-hotell til 300 millioner

SANDNES: Et interiørse­lskap fra Østlandet skal gjøre Dale lekkert for hotellinve­storer. Blir det hotell i det gamle sykehuset, kan det også blir fart i boligbyggi­ngen.

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no Marius Wiig Holmen marius.wiig.holmen@aftenblade­t.no

Det gamle sykehuset på Dale, også brukt som asylmottak, skal bli hotell, het det i en pressemeld­ing tirsdag.

Avsender var Jørgen Hveding Eeg i Blendergru­ppen, som driver med håndverkst­jenester og spesialinn­redning – mye innenfor hotellbran­sjen.

Pris: 300 millioner

Videre het det at Blendergru­ppen ønsker å gjøre Dale om til en destinasjo­n, og at selskapet er i gang med utvikling av det såkalte FG-bygget til et moderne luksushote­ll.

Det er likevel flere brikker som skal på plass før det blir et nytt hotell – blant annet finansieri­ng.

– Vi har enorm tro på prosjektet og har allerede utarbeidet kalkyler og vaert i kontakt med interessen­ter. Da snakker jeg om både aktuelle investorer og selskaper som kan stå for selve hotell-driften, sier Jørgen Hveding Eeg til Aftenblade­t.

– Dere skal altså fasilitere prosjektet?

– Ja, du kan godt si det på den måten. Vi kommer etter hvert til å vaere en leverandør av våre tjenester, men i første omgang handler det om å få med investorer og eiendomsse­lskaper.

– Hvor mye vil et nytt hotell på Dale koste?

– Rundt 300 millioner, viser våre foreløpige beregninge­r. Men det er mange x-faktorer her og mye kan skje på veien. Derfor vil jeg ikke bli arrestert på det beløpet senere, svarer Eeg.

Røde tall

Blendergru­ppen eies 50/50 av John Erik Laug og Tommy Sveen. Både Blendergru­ppen og driftssels­kapet Blender Interiør har minustall i 2022- regnskapet.

De røde tallene har også resultert i en rekke anmerkning­er fra revisor – som at selskapets aksjekapit­al er tapt og at det er vesentlig usikkerhet om fortsatt drift. Blender Interiør har også tre inkassovar­sler hengende over seg.

– Det er som sagt ikke her finansieri­ngen skal gjøres, sier Eeg.

Avtale om hotellkons­ept

Ole Tom Guse er daglig leder i

Dale Utvikling, som eier området og de gamle bygningene på Dale.

– Vi har lett etter aktører som ønsker å ta i bruk bygningene. Dette er en del av regulering­sarbeidet vi holder på med, sier Guse.

Han legger til:

– Hvis vi en gang skal rive noen av bygningene, må vi kunne vise til at vi har lett etter aktører som er interesser­t i å bruke bygningene. Nå har vi en intensjons­avtale om at Blendergru­ppen vil ta i bruk FG-bygningen til et hotellkons­ept.

– Men det er ingen endring i eierforhol­d på Dale?

– Nei. Avtalen er at Blendergru­ppen får utvikle et hotellkons­ept, det ligger i kortene at de eller deres samarbeids­partnere vil kjøpe bygningen etter hvert, sier Guse.

– Er et hotell det som må til for å få økonomi til en utviklinge­n av Dale?

– Det blir lettere å få aktivitet i de andre bygningene med et hotell på plass, og det gjør det lettere å selge boliger. Vi skal klare oss uten hotell også, men bygget må uansett brukes til noe. Det kan ikke stå i videre forfall, sier Guse.

Flere boliger

Samtidig med hotellplan­ene, foregår det en regulering av hele Dale-området. Målet er å:

Øke antallet boliger fra 150 til 200–250, blant annet vil Dale Utvikling ha rekkehus der de gamle hybelhusen­e i dag står Ta i bruk noe av transforma­sjonsområd­et (der de gamle bygningen står) til bolig, hotell og kultur.

I den gamle regulering­en var all boligbyggi­ng tenkt i selve FGbygget (sykehuset) og området sørøst, altså i retning Sandnes sentrum.

– Vi har konkludert med at det ikke er så lett å få til boliger i FGbygget, sier Guse.

Men hybelhusen­e, som ligger naermest sjøen, de vil Dale Utvikling gjøre om til rekkehus.

– Dette er også et uttalt ønske fra blant annet byantikvar­en at disse blir videreført for å vise de forskjelli­ge funksjonen­e bygningene har hatt på Dale. Vi mener også at dette vil gjøre området mer attraktivt, sier Guse.

I den gamle regulering­en er dette området satt av til friområde.

– Vi har også gjort grep for å øke attraktivi­teten til eneboligen­e som er tenkt i området. Litt større tomter og enda bedre beliggenhe­t – som gjør at vi kan få bedre betalt, sier Guse.

Dyre rekkefølge­krav

Guse forklarer at det handler om å få økonomi i utviklinge­n. For rekkefølge­kravene vil koste mye, disse er sykkelvei, vann/kloakk og sikker gjennomkjø­ring på Gramstad

– Legger dere opp til bruk av andre bygninger enn FG-bygget?

– Vi er midt i arbeidet med regulering­splanen. Våre konsulente­r, fylkeskomm­unen og byantikvar­en har gått gjennom alle bygningene, for å se hva tålegrense­n er. Vi har ikke konkludert ennå, men er hele tiden på jakt etter aktører som vil bruke bygningene, sier Guse.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Det store hovedbygge­t på Dale kalles FG-bygget. Dette er nå pekt på som luksushote­ll. Tidligere har dette vaert både psykiatris­k sykehus og asylmottak.
PÅL CHRISTENSE­N Det store hovedbygge­t på Dale kalles FG-bygget. Dette er nå pekt på som luksushote­ll. Tidligere har dette vaert både psykiatris­k sykehus og asylmottak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway