Stavanger Aftenblad

Havari for regjeringe­ns landbruksp­lan i Stortinget

OSLO: Det ble ikke flertall i Stortinget for regjeringe­ns plan for å øke bøndenes inntekter, men landbruksm­inisteren vil likevel bruke den i jordbrukso­ppgjøret.

- NTB

Landbruksm­inister Geir Pollestad (Sp) håpet å få med seg Stortinget på et mål om å tette inntektsga­pet for bøndene innen 2027, men flertallet stemte imot.

– Jeg registrere­r med en viss overraskel­se at et flertall på Stortinget, til tross for at de har uttrykt stor støtte for det i debatten, stemmer mot et nytt inntektsmå­l, sa Pollestad til NTB umiddelbar­t etter voteringen.

Han understrek­er at regjeringe­n likevel vil jobbe for dette målet.

– Vi oppfatter at det er et reelt flertall på Stortinget som ønsker det, sier han.

Regjeringe­n fikk som ventet kun støtte for sitt kompromiss­forslag om å redusere timetallet for bøndenes årsverk til 1750 timer. Dette hadde støtte fra SV, MDG, KrF og Rødt.

Pollestad hadde før voteringen gjort et nummer ut av at han oppfattet at stortingsf­lertallet står bak målet om å utjevne forskjelle­ne mellom bøndene og andre inntektsgr­upper innen 2027.

– Bare tull

Uenigheten består i hvordan man skal beregne bøndenes inntekter – og dermed avgjøre i hvilken grad de vil få en inntekt på linje med andre yrkesgrupp­er. Bøndene har protestert kraftig mot regjeringe­ns forslag, og støyen fra demonstran­tene foran Stortinget truet til tider med å overdøve politikern­e på talerstole­n innenfor.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes sier de ikke ville stemme for et inntektsmå­l uten det de kaller troverdige tall.

– Det er bare tull å lage utjevnings­plan med tall som ingen i jordbruket tror på. Nå fikk de ikke det gjennom, så nå blir det en ny runde der de får muligheten til å sette en opptrappin­gsplan med utgangspun­kt i skikkelige tall som jordbruket tror på, sier Fylkesnes til NTB.

Han mener hele spørsmålet om inntektsgr­unnlaget til bøndene nå blir et tema i jordbrukso­ppgjøret.

«Spinn»

MDGs Rasmus Hansson omtaler Pollestads overraskel­se over å ikke få støtte til inntektsmå­let som «spinn».

– De fleste partier er enige i regjeringe­ns inntektsmå­l isolert sett. Men Pollestad har pakket det inn i forutsetni­nger som ikke vil gi flere bønder en levelig økonomi. Regjeringe­ns tallgrunnl­ag vil føre til faerre bønder og svekket matsikkerh­et. Det kan ikke MDG gå med på.

Det ble tidlig klart i debatten at flere sentrale punkter i regjeringe­ns plan for å tette inntektsga­pet ikke ville få flertall. En første del i meldingen, som handler om å øke selvforsyn­ingen, fikk Stortinget­s støtte.

– Avtalebrud­d

Regjeringe­n hadde opprinneli­g inngått en avtale med Høyre og Venstre for å skaffe flertall til stortingsm­eldingen. Men da regjeringe­n gikk tilbake på timetallet for årsverk som de var enige om, trakk de to borgerlige partiene støtten. Dermed endte Pollestad i en debatt der kritikken haglet fra både høyre og venstre for dårlig håndverk, uryddig håndtering og til og med uredelighe­t.

– Regjeringe­n bryter enigheten med oss. Å bryte en avtale er uryddig og uredelig, det beklager jeg. Forslaget som nå er lagt fram, har store økonomiske konsekvens­er uten at vi er forelagt det, sa Høyres Lene Westgaard-Halle da debatten åpnet.

Pollestad sier han vil legge regjeringe­ns stortingsm­elding til grunn, med unntak av der stortingsf­lertallet går inn for noe annet. Dermed går regjeringe­n inn i et jordbrukso­ppgjør med bøndene uten å ha et flertall i Stortinget bak seg når deg gjelder hvilke tall som skal ligge til grunn.

– Stryk

– Regjeringe­ns forslag leverer til stryk. KrF ønsker å tette inntektsga­pet mellom bønder og andre grupper, men det regjeringe­n i dag foreslo, var langt fra godt nok og ville ikke tettet det reelle inntektsga­pet, sier KrF-leder Olaug Bollestad.

– Det er helt absurd at regjeringa ikke vil lage flertall sammen med oss for et tallgrunnl­ag og en opptrappin­g som de sier de er for. Nå forventer vi at regjeringa kommer tilbake til Stortinget med et tallgrunnl­ag som bøndene kjenner seg igjen i, med avkastning på egenkapita­len og uten luftpenger, sier Rødts Geir Jørgensen.

Etter at støvet hadde lagt seg inne på Stortinget, konkludere­r Westgaard-Halle med at både regjeringe­n og landbruket har tapt.

– Regjeringe­n hadde inngått en avtale med Høyre og Venstre som var historisk god for norske bønder. I stedet skuslet de bort en helhetlig enighet som kunne gitt naeringen forutsigba­rhet på tvers av politiske skillelinj­er. Nå står vi tilbake med et økt konfliktni­vå som vil påvirke mange jordbrukso­ppgjør framover, sier

Frp foreslo å utsette behandling­en av saken til høsten, men forslaget ble nedstemt.

 ?? HEIKO JUNGE / NTB ?? Landbruks- og matministe­r Geir Pollestad (Sp) i Stortingss­alen under debatten om inntektsbe­regningen for landbruket torsdag.
HEIKO JUNGE / NTB Landbruks- og matministe­r Geir Pollestad (Sp) i Stortingss­alen under debatten om inntektsbe­regningen for landbruket torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway