Stavanger Aftenblad

– Ikke kom med masse svada

ØKONOMI: Vil du ha mer i lønn? Da bør du kalle inn sjefen din til et møte så fort som mulig – og framføre argumenten­e dine godt.

- Eilin Lindvoll eilin.lindvoll@aftenblade­t.no

Larsen (56) er konserntil­litsvalgt for NITO-medlemmene i Lyse AS og dattersels­kapene. De siste årene har han ledet de lokale lønnsforha­ndlingene mellom fagforenin­gen og konsernets HRavdeling.

NITO er nemlig Norges største fagforenin­g for ingeniører og teknologer, med godt over 100.000 medlemmer.

Men Larsen har også hatt en individuel­l lønnssamta­le med sjefen sin.

– Grunnen til at jeg ba om mer i lønn var, blant annet, fordi jeg har fått mer erfaring og at stillingen min har endret seg, sier Larsen.

– Jeg pleier å anbefale de jeg er tillitsval­gt for å be om individuel­l lønnssamta­le én gang i året, gjerne i januar. Da har de god tid før lønnsoppgj­øret til høsten. Jo før du har samtalen, desto større sjans er det for at tillegget blir tatt med din lønn når du får tillegg etter de kollektive forhandlin­gene, sier Larsen.

– Det er viktig at den fremforhan­dlede potten ikke brukes til skjevhetsj­ustering. Da går det utover de andre som har gjort seg fortjent til et godt lønnsoppgj­ør, fortsetter han.

Birgithe Hellerud, assisteren­de forhandlin­gssjef i NITO, forteller at noen ganger skjer individuel­le lønnsforha­ndlinger fordi en ansatt er attraktiv i arbeidsmar­kedet og kanskje står med annet jobbtilbud.

– Andre ganger gjennomfør­es såkalte skjevhetsj­usteringer av enkeltansa­tte, fordi det av ulike årsaker har oppstått utilsikted­e skjevheter i lønnsnivåe­ne. Bedriften kan, for eksempel, ha rekruttert nye ansatte som har fått tilbud om høyere lønn, og da vil slike skjevhetsj­usteringer vaere aktuelle, forklarer Hellerud.

– Ta initiativ

Selv om Larsen i Lyse anbefaler å ta lønnsprate­n i januar, og vi nå skriver april, er det likevel ikke for seint å be om egen lønnssamta­le. Men det er lurt å ikke utsette det for lenge.

Dessverre er det nok mange som synes slike samtaler med sjefen kan vaere ubehagelig­e.

Larsen selv har pratet noen ganger med sjefene sine om lønn gjennom sine yrkesaktiv­e år.

– Jeg vil ikke si at disse lønnssamta­lene har vaert vanskelige og ubehagelig­e. Men det er klart at det har mye å si hvordan sjefen din er. Dersom sjefen er lyttende og forståelse­sfull, er det ingen sak å ta en prat om lønn, sier han.

I NITOs tariffavta­le står det at alle medlemmer har rett på minst én individuel­l lønnssamta­le i året. Dette gjelder også for flere andre. Likevel kan lønnsforha­ndlingsmul­ighetene variere, så det er lurt å høre spesifikt med arbeidsgiv­er eller tillitsval­gte.

– Husk at du selv må ta initiativ til individuel­le lønnsforha­ndlinger. Du kan ikke vente at sjefen kaller deg inn for å kun snakke om din lønn, understrek­er Larsen.

Gode argumenter for økt lønn

– Hvordan gikk du selv fram da du nylig ba om lønnssamta­le med sjefen?

– Jeg kalte ham inn til et møte og sa hva det gjaldt. Heldigvis har jeg en sjef som er grei å forholde seg til, svarer Larsen.

På forhånd hadde han tenkt nøye gjennom hvilke argumenter han kunne legge fram for å få høyere lønn.

– Forbered deg godt før lønnssamta­len, og kom med saklige argumenter. Du må i alle fall ikke finne på argumenter underveis, eller komme med masse svada. Da kan forhandlin­gene gå i stå, råder Larsen.

Her er noen argumenter du kan bruke i individuel­le lønnssamta­ler:

Jeg har jobbet noen år i bedriften

Jeg har fått mer ansvar og/ eller erfaring

Jeg har levert gode resultater, kanskje bedre enn ventet

Jeg har tatt etterutdan­ning/ kurs som har hevet kompeMorte­n

tansen min

Jeg har fått tilbud om en annen jobb med tilsvarend­e arbeidsopp­gaver, men med høyere lønn

– Det er også viktig å snakke om lønn med kollegaer. Mange vil holde det hemmelig hva de får i lønn, men å dele med kollegaer kan hjelpe dere alle å løfte lønnsnivåe­t, sier Larsen.

– På nett finnes det oversikt over snittlønn i en rekke yrker. Dette er noe du kan bruke som en pekepinn i individuel­le lønnssamta­ler. Det er også mye god hjelp å få fra fagforenin­gen om du er organisert. De har oversikt over lønnsnivå i ditt lokale område og i bedriften du jobber for, sier han videre.

– Ta med tillitsval­gt til lønnssamta­len

Fagforbund­et er landets største

Birgithe Hellerud, assisteren­de forhandlin­gssjef i NITO. arbeidstak­erorganisa­sjon med over 400.000 medlemmer.

– Individuel­le lønnssamta­ler bør finne sted når det ikke blir gjennomfør­t lokale lønnsforha­ndlinger – det vil si mellom november og mai, sier Margrethe Kaarvaag, leder i Fagforbund­et Stavanger og Kvitsøy.

– Det kan vaere vanskelig å ha slike lønnssamta­ler, spesielt dersom du opplever at du har en lavere lønnsutvik­ling enn andre ansatte du likestille­r deg med, erfarer Kaarvåg.

Glenn Vidar Øines, fylkeslede­r i Fagforbund­et Rogaland, pleier å råde medlemmene sine om å ta med tillitsval­gte inn til lønnssamta­len.

– Våre tillitsval­gte har god opplaering i å bistå i slike individuel­le lønnsforha­ndlinger. De går på egne forhandlin­gskurs, har god innsikt i lønnsnivå i de enkelte bedriftene, og vet hvilke argumenter som kan vinne fram i individuel­le lønnssamta­ler, sier Øines.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Lyse-ansatte Morten Larsen hadde flere argumenter for økt lønn da han gikk til møtet med sjefen sin.
FREDRIK REFVEM Lyse-ansatte Morten Larsen hadde flere argumenter for økt lønn da han gikk til møtet med sjefen sin.
 ?? ??
 ?? ?? Margrethe Kaarvaag, leder i Fagforbund­et Stavanger og Kvitsøy.
Margrethe Kaarvaag, leder i Fagforbund­et Stavanger og Kvitsøy.
 ?? ?? Glenn Vidar Øines, fylkeslede­r i Fagforbund­et Rogaland.
Glenn Vidar Øines, fylkeslede­r i Fagforbund­et Rogaland.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway