Stavanger Aftenblad

Sommer i Folkehalle­ne ikke bare fryd og gammen

FERIE: Folkehalle­ne søker eierkommun­ene om 250.000 kroner hver for å møte utfordring­er med vold og trusler fra ungdommer.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Kommunedir­ektør Per Kristian Vareide i Stavanger anbefaler formannska­pet å si nei til søknaden.

Suksess

Tilbudet med åpne haller i sju uker i sommerferi­en har vaert en stor suksess de siste årene. Besøkstall­ene har skutt i vaeret. I fjor benyttet naermere 160.000 personer seg av gratistilb­udet.

Når Folkehalle­ne nå søker om ekstrabevi­lgning skyldes det erfaringen­e fra i fjor sommer, der det i flere av anleggene var «utfordring­er med uønsket adferd, trusler, kriminalit­et og voldsepiso­der».

– Vi får nok en del av disse utfordring­ene når vi driver et gratis tilbud gjennom hele sommerferi­en. Samtidig vil jeg understrek­e at det bare er noen få promille som skaper disse problemene, sier daglig leder Karton Nilsen.

– Lager sjau

– Beskrivels­en virker alvorlig. Er det noen som er blitt skadet i disse episodene?

– Nei. Samtidig må vi si fra om at vi ikke har nok ressurser til å ta hånd om utfordring­er av denne typen, som trusler og voldsbruk. Det er derfor vi har søkt om ekstra midler for å ansette trivselsve­rter i hallene, slik at alle skal kunne føle seg trygge når de besøker oss, sier Nilsen.

Styreleder i Folkehalle­ne, Leif Arne Moi Nilsen (Frp), sier at det vil bli nødvendig å begrense tilbudet på en eller annen måte dersom ikke eierkommun­ene kommer inn med ekstramidl­er.

– Sommer i Folkehalle­ne er blitt et kjempepopu­laert gratistilb­ud. Men det kommer også en del rotløs ungdom som mest er ute etter å lage sjau. Det fører igjen til at unge ansatte føler seg truet og ikke er komfortabl­e med å vaere på jobb. Vi trenger flere til å passe på, sier Moi Nilsen.

Ulike svar

Folkehalle­ne ønsker å få på plass minimum to til tre såkalte «trivselsve­rter» hver dag i alle fire anlegg.

Randaberg har alt svart positivt på henvendels­en. Sola har svart nei. Også i Stavanger er innstillin­gen foreløpig negativ.

I saksframst­illingen heter det at Stavanger alt, på samme måte som foregående år, har bevilget 1 million kroner i tilskudd til gjennomfør­ing av Sommer i Sørmarka. Kommunedir­ektøren mener at det får vaere nok.

Saken behandles i formannska­pet i neste uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway