Stavanger Aftenblad

Ta vare på fotballtre­nerne!

- Sigve Meling Trener i Klebe SK

DUGNAD: Her får du vite hvorfor det er så viktig å ta vare på fotballtre­nerne i et idrettslag.

Det å vaere fotballtre­ner for barn og ungdom gjelder ikke bare det tidsrommet der trening eller kamp er satt opp. Det er å komme tidlig til trening for å låse opp garderobe, gjøre klar utstyr, sette ut kjegler og flytte mål basert på planleggin­gen av treningen kvelden før.

Treneren må komme tidlig til kamp for å ta imot motstander­e, dommer, flytte mål og merke bane og ta en siste gjennomgan­g av planlagt formasjon og spillernes viktigste fokusområd­er i den kommende kampen.

Mange timer i uken

Det er å ta den lange bilturen på bortekamp rett etter du er ferdig på jobb og komme sent hjem. Det er full dedikasjon til 20 unger som ikke er dine egne, men som du støtter, bryr deg om og heier på som om det var det.

Det er å vaere samtalepar­tner når noen trenger det. Det er å prøve å rydde opp i dumme situasjone­r som har skjedd på skolen samme dag og som de tar med seg på trening. Det er å se alle og laere de å kjenne, slik at du kan se når de har en dårlig eller god dag og stille spørsmål slik at de ser at du bryr deg. Det er å trøste, motivere og jobbe hardt for at de ønsker å komme på neste trening. For at de skal drive med idrett så lenge det går.

For at de skal få den fine sosiale opplaering­en det er av å vaere del av et lag. For at de vil bruke disse timene av sine liv på fotball istedenfor mange mindre utviklende alternativ­er. Det er mange timer for en jobb som ikke er betalt i penger. Men det blir fort glemt av oss trenere når laget får til i kamp det vi trener mot på trening. Når regnet plasker ned og gradestokk­en naermer seg 0, stillingen er 0-3, men laget jobber like hardt.

Opptur etter en tung uke

Når den spilleren som kanskje ikke har scoret før setter inn 1–3 og alle på laget stormer bort og det lages en stor klump med vill glede. Når keeperen varter opp med en kjemperedn­ing. Når en spiller skyter i stanga og er frustrert, men medspiller­e roper «det går bra!», «flott skudd!». Når foreldre heier og klapper for en flott takling i forsvar eller en flott gjennombru­ddspasning.

Når dette i tillegg blir gjort av en spiller som kanskje har slitt på trening eller skolen i uken som var, så gir det oss trenere så mye å se smil og mestringsf­ølelse. Å se at en kan bidra til utvikling på andre områder enn fotball. Å snu gråt og fortvilels­e til smil og glede. Alt dette gir oss så mye mer enn penger og blomster.

Det handler om å laere å gjøre hverandre gode. Det er jeg overbevist om at de får betalt for senere både i privatlive­t og på jobb. Så er det ikke bare oss trenere som gir. Barna gir tilbake. Det vi får tilbake fra barna gir også oss mulighet til å utvikle oss som mennesker. Det å bli møtt med smil og masse god energi. Det å se at du blir satt pris på. Det å se utvikling fra måned til måned og føle at en sammen får til noe positivt.

Ikke bare gi lyd når noe er galt

Det å høre at barn som ikke har gjort det før nå spiller fotball på skolen og utenfor treningsti­d. Det er derfor vi gjør dette. Men så gjør vi og kommer til å gjøre feil. Men vaer snill og forstå at vi alltid prøver vårt beste. Ikke glem tiden vi bruker på dette, ikke glem at vi ikke tjener noe på det, så la oss gjøre feil. Gi gjerne lyd fra dere når dere mener vi gjør feil, men prøv å ikke la det vaere den eneste gangen vi hører noe.

Treneren møter opp for ditt barn flere dager i uken uansett hva som foregår i deres eget liv. Vi må ha empati, vaere pedagoger, lage trygge rammer i tillegg til å laere de idretten. Ha krav, men ikke de samme kravene dere har til skolen. Det er lettere for en ulønnet trener å slutte enn en laerer og vi vokser ikke på traer. Takk for at vi får låne barna deres disse timene i uken. Vi er privileger­te som får lov å bidra til at ditt barn skal føle mestring og utvikle seg som menneske på en positiv måte.

Treneren møter opp for ditt barn flere dager i uken uansett hva som foregår i deres eget liv.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Foreldre bør ikke stille samme krav til trenere som laerere, fordi treneren gjør alt gratis. Ta gjerne kontakt om noe er feil, men husk også å gi ros, er budskapet fra innsendere­n.
SHUTTERSTO­CK Foreldre bør ikke stille samme krav til trenere som laerere, fordi treneren gjør alt gratis. Ta gjerne kontakt om noe er feil, men husk også å gi ros, er budskapet fra innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway