Stavanger Aftenblad

Nav Sandnes har lagt om rutinene

SANDNES: Når samarbeide­t mellom lege og Nav knirker, skal dialog forsøkes først. – Ingen Nav-veiledere hos oss skal varsle Nav kontroll øst direkte, sier Navleder i Sandnes Ågot Vatnedal.

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

Aftenblade­t har skrevet flere saker om kontrollsa­ken til fastlege Geir Pasi Gilje i Sandnes.

I fjor mistet han retten til å sykmelde pasientene sine etter å ha blitt kontroller­t av Nav kontroll øst.

Kontrollen skal ha startet med en e-post fra en veileder ved Navkontore­t i Sandnes, til Nav kontroll øst.

Slike tips er det nå blitt en slutt på, ifølge Nav-sjefen i Sandnes.

Nye rutiner

– Vi driver ikke og tipser Nav kontroll øst, men vi legger spor i behandlerm­appen i tilfeller der det er utfordring­er i samhandlin­gen mellom Nav og behandler, sier Vatnedal.

Alle behandlere – som leger, psykologer, fysioterap­euter, tannleger – har ei slik mappe hos Nav.

I disse mappene legger Nav inn det Vatnedal kaller spor, dersom det oppstår utfordring­er i samarbeide­t.

– For eksempel kan det vaere at vi har purret på en legeerklae­ring, sier Vatnedal.

Hun forteller at det ble innført skjerpelse­r i rutinene for behandlerm­appene i desember 2022, rett etter at kontrollsa­ken mot Gilje startet. Skjerpelse­n kom fra sentralt hold.

Kort fortalt innebaerer dette: Ingen Nav-veiledere skal legge noe inn i behandlerm­appene uten at det er diskutert med leder

Behandlere (f.eks. leger) skal orienteres når det legges noe inn i mappa deres

Problemer skal håndteres lokalt, så langt det er mulig

Videre heter det at Nav ønsker seg en kultur for informasjo­n og veiledning i samarbeide­t mellom behandlere og leger.

3 av 10 i Rogaland

I fjor mistet 10 behandlere (leger, tannleger, psykologer o.l.) retten til å praktisere for trygdens regning, altså å sykmelde, opplyser Nav kontroll øst.

3 av de 10 hadde adresse i Rogaland, hvorav to i Sandnes.

Nav kontroll øst utredet 76 saker i fjor. 10 av de 76 behandlern­e hører til i Rogaland. Fire Sandnes-leger ble kontroller­t.

Uro etter Gilje-saken

Vatnedal sier Nav Sandnes er opptatt av å ha et godt forhold til fastlegene. Etter Gilje sto fram i Aftenblade­t i fjor, ble noen leger urolige.

Gilje-saken ble tema i legeforeni­ngen og omtalt i deres fagblad Syd-Vesten.

– Fastlegene har uttrykt bekymring og et ønske om bedre dialog og samarbeid. Dette tar vi på alvor, het det i et brev fra Vatnedal til kommuneove­rlegen i Sandnes i fjor.

I brevet het det at samarbeide­t med legene er godt, men i den grad det oppstår samarbeids­problemer, så handler dette om purringer på legeerklae­ringer.

Dersom det har gått mer enn seks uker uten at lege sender etterspurt legeerklae­ring til Nav, skal Nav kontakte legekontor. Dersom dette ikke fører fram, skal kommuneove­rlege orienteres.

Tar kontakt, om det trengs

Videre heter det: «Vi vil vurdere å ta kontakt med Nav kontroll dersom ovenståend­e tiltak ikke har ført fram».

– Vi skal forsøke med dialog først. Men i siste instans kan Nav kontroll øst kontaktes, men det er ledere i Nav som eventuelt skal kontakte kontrollor­ganet, sier Vatnedal.

Hun presiserer at det kan vaere svaert viktig for pasientene at fastleger leverer etterspurt­e legeerklae­ringer i tide, for eksempel i søknader om arbeidsavk­laringspen­ger.

I verste fall kan forsinkels­er føre til at brukere ikke får utbetalt ytelser de kan ha krav på.

Vatnedal sier de har gjort flere tiltak for å bedre samarbeide­t med fastlegene. Blant annet har det vaert flere møter der blant andre sjeflege i Nav og rådgivende lege i Nav har møtt fastlegene.

Nav har også skrevet et innlegg i legenes fagblad om temaet.

Ett år er gått siden fastlege Geir Pasi Gilje fikk kontrollve­dtaket som tok fra han retten til å sykmelde i ett år. Nå har Sivilombud­et gått inni i saken hans, og Nav kontroll øst må svare på 18 spørsmål om prosessen.

 ?? JARLE AASLAND ?? I fastlege Geir Pasi Giljes behandlerm­appe ligger det flere spor. Men nå kan ikke Nav-veiledere skrive i mappa, før de har diskutert med en leder.
JARLE AASLAND I fastlege Geir Pasi Giljes behandlerm­appe ligger det flere spor. Men nå kan ikke Nav-veiledere skrive i mappa, før de har diskutert med en leder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway