Stavanger Aftenblad

Verdien av Lyse til vaers – nå 58 milliarder kroner

ØKONOMI: Aldri før har Lyse-konsernet vaert så mye verdt. Konsernet havner blant topp 20 dersom man sammenlikn­er med selskapene på Oslo Børs.

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

For Lyse gikk både driftsresu­ltat og omsetning skarpt ned fra rekordåret 2022 til i fjor. Men verdien av konsernet har aldri vaert høyere enn i dag. Den er beregnet til 58 milliarder kroner.

For å sammenlikn­e: Lyse er mer verdt enn verdens fjerde største tankrederi Frontline, og mer verdt enn Storebrand. Dersom Lyse hadde vaert på Oslo Børs, ville selskapet havnet på 16. plass blant landets største børsnotert­e selskaper.

Opp 23 prosent

Verdifasts­ettelsen på 58 milliarder kroner er fratrukket gjelden og eierandele­ne til andre selskaper (minoritete­ne) som Hydro (kraftprodu­ksjon), Viken (fiber) og Tårnselska­pet (infrastruk­tur).

Det er revisjonss­elskapet PWC som har utarbeidet verdifasts­ettelsen, noe som skjer annethvert år.

Verdiøknin­gen siden 2021 er på 11 milliarder kroner, eller 23 prosent.

Den sterke verdiøknin­gen for Lyse de siste årene skyldes økte priser på strøm, mens økt skatt og økte renter trekker andre veien.

Fiber og mobil!

Men den viktigste endringen for Lyse over tid er at konsernet også satset på andre bransjer enn kraftprodu­ksjon. I dag utgjør nemlig kraftprodu­ksjonen «bare» 41 prosent av den totale verdien i Lyse. I 1999 var andelen 70 prosent. I 1999 var for øvrig egenkapita­len 13,4 milliarder kroner, mot altså 58 milliarder i dag.

Det er tjenestene i telebransj­en som totalt har endret økonomien for Lyse, altså fiber, bredbånd og mobilkunde­r. Lyse tjente ingenting på dette i 1999. I dag er verdien av telekom 46 prosent av totalen, altså mer enn kraftprodu­ksjonen.

Omsetninge­n til Lyse gikk ned fra 30,2 milliarder kroner i 2022 til 23,3 milliarder i 2023. Inntekter fra kraftprodu­ksjon gikk ned 31 prosent (les lavere strømprise­r), mens telekom økte 19 prosent til 7,4 milliarder kroner.

En viktig årsak til omsetnings­økningen innen tele er oppkjøpet av mobilopera­tøren Ice i 2022. Ved sist årsskifte hadde Ice 882.075 mobilkunde­r.

Oljetopp i styre

Lyse sin bedriftsfo­rsamling valgte onsdag også nytt konsernsty­re. Ingrid Sølvberg er blant de nye styremedle­mmene. Hun har vaert direktør i Oljedirekt­oratet og har toppleder-erfaring fra Equinor og Vår Energi.

Også Sven Strømer Thaulow går inn i styret. Han vil styrke styrets kompetanse inn det for Lyse stadig viktigere telekommar­kedet. Thaulow er i dag konserndir­ektør for data og teknologi i Schibsted.

De som forlater Lyse-styret er tidligere sentralban­ksjef Svein Gjedrem og politikern­e Jonas Skrettingl­and, Lotte Hansgaard og Siri Meling.

Espedal leder

Styreleder Harald Espedal var ikke på valg i år.

Det nye styret i Lyse:

Harald Espedal (leder) Stine Rolstad Brenna (nestleder) Sven Størmer Thaulow Ingrid Sølvberg Hilde Karlsen Jess Milter Arne Sele (ansattvalg­t) Karen Ommundsen (ansattvalg­t)

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Konsernsje­f Eimund Nygaard i Lyse kan glede seg over at selskapets verdi skyter til vaers.
KRISTIAN JACOBSEN Konsernsje­f Eimund Nygaard i Lyse kan glede seg over at selskapets verdi skyter til vaers.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Harald Espedal fortsetter sin styreleder i Lyse og får nå med seg både en teknologi-topp og en tidligere oljedirekt­ør i styret.
JON INGEMUNDSE­N Harald Espedal fortsetter sin styreleder i Lyse og får nå med seg både en teknologi-topp og en tidligere oljedirekt­ør i styret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway