Stavanger Aftenblad

Brede Hangeland kjenner ingen homofile i toppfotbal­len

OSLO: Mannen som ledet våre beste menn, erkjenner at toppfotbal­len har en lang vei å gå før garderoben har plass til alle.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Brede Hangeland og resten av Mannsutval­get lanserte onsdag en offentlig utredning med mål om å gi gutter og menn et solid løft i samfunnet.

Den tidligere landslagsk­apteinen fikk flere wow-opplevelse­r underveis i arbeidet.

– Ja, mange ganger egentlig. Det har vaert ganske fortvilend­e å laere og høre om utenforska­pet som spesielt rammer gutter og menn, sier han til Aftenblade­t.

Våre beste menn

Fotballpro­filen har et urealistis­k håp om at samtlige 35 tiltak blir realisert.

–Jeg håper i sum at tiltakene kan hjelpe situasjone­n for en del gutter og menn som sliter litt i Norge i dag, sier han.

Norge har verdens beste menn, for å låne beskrivels­en til kulturog likestilli­ngsministe­r Lubna Jaffery (Ap).

Men de er også overrepres­entert i fengsler, dropper oftere ut av skolen, drikker oftere og lever kortere.

Hangeland er medlem i Arbeiderpa­rtiet, men har ingen ambisjoner om å bli minister eller folkevalgt.

– Men hva ville du gått i gang med hvis du hadde vaert statsråd?

– Det er sikkert en grunn til at jeg ikke er i regjeringe­n, men som et vanlig menneske har jeg satt meg veldig godt inn i gutter og menns utfordring­er. Først og fremst håper jeg vi får en litt bedre offentlig samtale om gutter og menns utfordring­er, sier han.

Det inkluderer også samtaler i garderoben.

Barrieren i garderoben

Toppfotbal­len er ikke viet en egen plass i rapporten, men Mannsutval­get peker trakasseri­ng, kulturendr­inger og bevisstgjø­ring blant annet om homofobi.

– Hvorfor henger tilsynelat­ende toppfotbal­len igjen på likestilli­ng og holdninger, og hvorfor står så få fram som homofile i toppfotbal­len?

– Det er et veldig godt spørsmål. Det er vanskelig å svare på, så jeg må bare synse, sier Hangeland.

På synserens CV finner vi blant annet Norge, Viking, FC København, Fulham, Crystal Palace og et delt ansvar for utviklinge­n til Erling Braut Haaland og de andre elevene til Ståle Solbakken på landslaget.

Han er også fotballeks­pert i TV

2.

– Toppfotbal­len er nok litt ekskludere­nde. Man er kanskje programfor­pliktet til å legge bort alle andre ting enn prestasjon. Det gjør kanskje at noen detter av.

– Mener du at det å stå fram kan hemme karrieren, bli støy og et argument for å droppe å signere en spiller?

– Nei, overhodet ikke. Det er absolutt ikke det jeg tror, men for noen oppleves det som en barriere å ta det med inn i en garderobe der det bare handler om prestasjon. Det kan bli utvelgende faktor, sier han.

– Mest av alt tror jeg dette: Med hånden på hjertet tror jeg det er ganske uproblemat­isk å stå fram som homofil i toppfotbal­len i dag. Men av en eller annen grunn føles det ut som om det er en barriere der ennå. Det synes jeg er veldig trist. Jeg tror det hadde vaert problemfri­tt, og jeg håper og er rimelig sikker på at det er problemfri­tt.

Hangeland: – Lett for meg å si

– Det er jo lett for meg å si dette. Det er ikke jeg som står i dette, fortsetter Hangeland.

– Toppfotbal­len er også arbeidsliv. Hva kan arbeidsgiv­erne og garderoben gjøre med dette?

– Jeg tror du kan ha en inkluderen­de grunnholdn­ing. Min erfaring fra garderober har vaert en veldig fin miks av alle mulige nasjonalit­eter, religioner og alt mulig. Med hånden på hjertet tror jeg ikke noen hadde reagert om noen hadde stått fram som homofile, men jeg skjønner jo spørsmålet for det er jo ingen.

– Erfarte du homohets og diskrimine­ring?

– Overhodet ikke. Jeg kan ikke snakke for alle garderober, men jeg tror, hvis den typen hets hadde forekommet, at garderobek­ulturen ville justert det bort.

– Kjenner du noen homofile i toppfotbal­len?

– Nei, jeg gjør jo ikke det. Så skal jeg vaere den første til å klappe vedkommend­e på skulderen og si at det var fint at du gjorde det. Jeg tror det ville vaert fint for alle om noen fortalte, men dette er et av feltene i samfunnet som tydeligvis oppleves som en barriere, og det er helt rett å stille disse spørsmålen­e, sier Hangeland.

– Det er mulig jeg er naiv og blåøyd, men jeg tror det ville gått veldig bra. Så håper jeg at barrieren brytes – jo før jo bedre. For det er ingen grunn til at det skal vaere sånn i fotball.

– Hadde bare Haaland vaert homofil?

– Det er dine ord, sier han med et smil og legger til:

– Det er ikke overskrift­en.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway