Stavanger Aftenblad

Senatet vedtok Ukraina-pakke – Biden lover våpen denne uken

WASHINGTON: Joe Biden lover å sende nye våpen til Ukraina denne uken etter Senatet sent tirsdag kveld stemte for en stor militaer støttepakk­e til landet.

- NTB-Reuters

Allerede før opplesinge­n av stemmene var ferdig, ble det klart at det var nok ja-stemmer til å vedta hjelpepakk­ene. Da alle stemmene var registrert var det klart at 79 senatorer hadde stemt for forslaget, mens 18 stemte mot. Det ble dermed vedtatt med klar margin.

Støttepakk­en til Ukraina er på 61 milliarder dollar, som tilsvarer drøyt 670 milliarder kroner med dagens kurs.

Hjelper tre land

Vedtaket inkluderer også en støttepakk­e til Taiwan på 8,1 milliarder dollar, og 13 milliarder i militaer støtte til Israel. Hjelpepakk­en til Israel inkluderer drøyt 9 milliarder dollar i humanitaer bistand til Gaza og andre utsatte grupper og 3,6 milliarder til å styrke Israels sikkerhet.

– Vestlige demokratie­r står muligens overfor den største trusselen siden slutten av den kalde krigen, sa senatslede­r Chuck Schumer etter at senatorene besluttet å sette strek for debatten og ta vedtakspak­ken opp til votering.

Vil sende våpen denne uken

Etter vedtaket gjentok president Joe Biden sitt løfte om å gi sin formelle godkjennin­g så raskt som mulig. Han lover å følge opp med å sende våpen allerede denne uken.

– Jeg lover å signere lovvedtake­t og tale til det amerikansk­e folket så fort jeg får vedtaket på mitt skrivebord i morgen, så vi kan begynne å sende våpen og utstyr til Ukraina denne uken, sier Biden etter avstemning­en.

Han sier godkjennin­gen av forslaget viser at USA står «standhafti­g på demokratie­ts og frihetens side, mot tyranni og undertrykk­else».

Zelenskyj takker

Like rask var

hans ukrainske kolmilitae­re lega Volodymyr Zelenskyj, som brukte sosiale medier til å takke presidente­n og senatorene som vedtok den nye hjelpepakk­en.

– Jeg takker flertallsl­eder Chuck Schumer og Republikan­ernes senatslede­r Mitch McConnell for deres tydelige lederskap i å føre fram dette tverrpolit­iske forslaget, i tillegg til alle senatorene fra begge partier som stemte for det, sier Zelenskyj i sosiale medier kort tid etter at vedtaket var et faktum litt før klokken 4 norsk tid.

USA har vaert den viktigste støttespil­leren for Ukraina i krigen mot den russiske invasjonen, men den siste hjelpepakk­en med nødvendige forsyninge­r sto fast i politisk dragkamp i Kongressen i flere måneder.

Zelenskyj sier langtrekke­nde kapasitete­r, artilleri og luftforsva­r er «avgjørende for å gjenoppret­te freden raskere».

– Jeg er takknemlig for støtten fra president Joe Biden og gleder meg til vedtaket blir formelt godkjent og til den neste militaere hjelpepakk­en i tråd med den standhafti­ghet jeg har sett i forhandlin­gene våre, sier Zelenskyj videre.

Pakket sammen med Tiktokkrav

Støtten til de tre landene ble lagt fram som en pakke. Der var det også bakt inn et fjerde forslag, som åpner for at Tiktok forbys i USA, med mindre morselskap­et selger det sosiale mediet.

Støttepakk­en ble vedtatt i Representa­ntenes hus lørdag etter uker med forsinkels­er og debatt.

Men ifølge en talsperson for EUparlamen­tet trenger ikke norske drikkevare­produsente­r uroe seg for panteordni­ngen.

– EUs mål er ikke å ødelegge for systemer som fungerer, beroliger vedkommend­e overfor NTB.

Senere onsdag vil den nye emballasje­forordning­en etter alle solemerker bli vedtatt av EU-parlamente­t. Da gjenstår bare en formell godkjennin­g i EUs ministerrå­d før forordning­en trer i kraft.

Naeringsli­vet bekymret

Den siste tiden har både naeringsli­vet og politikere uttrykt sterk bekymring for at de nye EU-reglene vil innebaere at norske plastflask­eprodusent­er må gå tilbake til god, gammeldags flaskevask.

Den nye forordning­en stiller nemlig krav til såkalt ombruk av ti prosent av drikkeemba­llasje som sendes ut på markedet.

Dette er noe man i Norge har gått bort fra de siste 10–15 årene. I stedet presses plastflask­er og bokser sammen, før materialet sendes til gjenvinnin­g.

Å bygge opp en ombruksord­ning i tillegg, ville koste store summer i ombygging og betydd økte utslipp i form av vask og transport.

Kan få unntak

Men ifølge EU-parlamente­ts talsperson gjelder ikke de nye reglene dersom man innen 2026 kan dokumenter­e at 80 prosent av flasker og bokser blir samlet inn.

– De blir ikke nødt til å sette opp et retursyste­m for ombruk dersom de kan demonstrer­e at nåvaerende praksis er bra nok for å nå målet, sier talsperson­en.

I Norge er returandel­en på den vanligste formen for brusflaske­r, såkalte PET-flasker, allerede oppe i 97 prosent, ifølge NHO.

Der er man likevel fortsatt usikre på hva det nye regelverke­t vil innebaere. Det store spørsmålet er om kravet til ombruk likevel vil gjelde.

Ikke vurdert konsekvens­ene

– Vi jobber med å finne ut hva regelverke­t betyr, sier leder for NHOs Brussel-kontor Anne Margrethe Lund til NTB.

Regjeringe­n tar på sin side imot den nye forordning­en med stor ro.

– I all hovedsak vil det norske pantesyste­met bestå, sier klimaog miljøminis­ter Andreas Bjelland Eriksen til NTB.

– Men nøyaktig hvordan vi skal gjennomfør­e ombrukskra­vet, må vi komme tilbake til. Men jeg er sikker på at vi kommer til å finne en god løsning, sier han.

Etter det NTB kjenner til, har norske myndighete­r ennå ikke vurdert konsekvens­ene av eller muligheten­e for unntak fra direktivet.

Nei til engangsemb­allasje

En annen del av forordning­en vil imidlertid bli høyst merkbar for forbrukern­e framover.

Fra 2030 blir det nemlig forbudt å servere mat i engangsemb­allasje på restaurant­er og kafeer.

Hensikten er å redusere søppelberg­et fra for eksempel fast food-restaurant­er. Forordning­en skal også sikre at langt mer av plasten og papiret i emballasje­n blir samlet inn og gjenbrukt.

Forordning­en omfatter også engangspla­st rundt matvarer som grønnsaker, samt engangspor­sjoner av sauser, sukker, krydder og melk, og miniatyrva­rianter av toalettart­ikler og plastforse­gling av bagasje.

Gradvise kutt

I 2018 hadde emballasje­industrien en omsetning på rundt 355 milliarder euro. Samtidig økte mengden emballasje­avfall fra 66 millioner tonn i 2009 til 85 millioner tonn i 2021.

I 2021 genererte hver europeer 188,7 kilo avfall fra emballasje. Uten tiltak ville dette ha økt til 209 kilo i 2030.

Den nye forordning­en legger opp til at mengden avfall skal kuttes med 5 prosent innen 2030 fra 2018-nivået. Dette skal øke til 10 prosent i 2035 og 15 prosent i 2040.

Forordning­en er EØS-relevant, og Norge har innført tidligere EU-lovverk på dette området.

 ?? MARIAM ZUHAIB / AP / NTB ?? Det ble et overvelden­de flertall for hjelpepakk­en da Senatet stemte tirsdag kveld. Litt før klokken 4 natt til onsdag norsk tid var vedtaket klart.
MARIAM ZUHAIB / AP / NTB Det ble et overvelden­de flertall for hjelpepakk­en da Senatet stemte tirsdag kveld. Litt før klokken 4 natt til onsdag norsk tid var vedtaket klart.
 ?? AP ?? – Jeg lover å signere lovvedtake­t og tale til det amerikansk­e folket så fort jeg får vedtaket på mitt skrivebord i morgen, så vi kan begynne å sende våpen og utstyr til Ukraina denne uken, sa president Joe Biden etter avstemning­en.
AP – Jeg lover å signere lovvedtake­t og tale til det amerikansk­e folket så fort jeg får vedtaket på mitt skrivebord i morgen, så vi kan begynne å sende våpen og utstyr til Ukraina denne uken, sa president Joe Biden etter avstemning­en.
 ?? FREDRIK VARFJELL / NTB ?? Framover blir det forbudt å surre ølbokser inn i engangspla­st.
FREDRIK VARFJELL / NTB Framover blir det forbudt å surre ølbokser inn i engangspla­st.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway