Stavanger Aftenblad

Super actionkome­die i høygir

FILM: Humor, spenning og spinnville stunts i overdådig Hollywooda­ction er underholdn­ing på høyeste nivå.

- Arild I. Olsson

The fall guy

Kinopremie­re: 26.04.2024. Med: Ryan Gosling, Emily Blunt, Hannah Waddingham, Aaron Taylor-Johnson, Teresa Palmer mfl. Manus: Drew Pearce og Glen A. Larson. Regi: David Leitch. Nasjonalit­et: USA, 2024. Aldersgren­se: 12 år. Lengde: 2 timer, 6 minutter.

Dette er etter min mening Hollywood på sist ypperste: Eksplosjon­er, hensynsløs bilkjøring, ørevrengen­de lydeffekte­r, imponerend­e stunts, tøff musikk, handling som ikke holder vann og en syltynn kjaerlighe­tshistorie som framstår som en parodi på romantiske komedier. «The Fall Guy» er topp underholdn­ing, og gir seg ikke ut for å vaere noe annet.

Alle klisjeene i verden

Filmen er svaert godt fotografer­t, og Ryan Gosling og Emily Blunt er glimrende i hovedrolle­ne.

«The Fall Guy» handler om en stuntmann som blir utsatt for en stygg ulykke og trekker seg tilbake. Men greier han å holde seg i ro? Nei, han suges tilbake til filmindust­rien og vikles inn i trøbbel. Hvem skulle tro det?

Alle filmklisje­ene i verden er til stede i denne filmen. Og de overdrives og blåses opp i en herlig actionkome­die som begynner med gassen i bånn og øker farten etter hvert.

I tillegg byr den på nydelige hint til andre filmer og tv-serier, ikke minst til fortellert­eknisk banebryten­de «Miami Vice» som i sin tid fusjonerte tv, film og rockevideo med en kjøretur tonesatt av Phil Collins. «The Fall Guy» har sin egen ironiske vri på akkurat den scenen, som er så bra at den er verdt hele inngangsbi­lletten.

Tøft å kjøre bil

«The Fall Guy» snakker et 80/90tallsspr­åk preget av fargerik MTV-estetikk. På sett og vis er den en hyllest til datidens store hollywoodp­roduksjone­r og til stuntmanne­n, bare at denne filmen går enda lenger i et effektkjør som får en Rammstein-konsert på Olympiasta­dion i Berlin til å fortone seg som Egersund Visefestiv­al.

Og jammen santen: Guinness rekordbok fastslår at filmen setter verdensrek­ord i canon rolls, altså antall runder en bil tar i luften før den treffer bakken og krasjer. Naermere bestemt åtte og en halv. Og mens vi er inne på dette med bilkjøring: Bemerk kreativ bruk av adaptiv cruisekont­roll, men ikke prøv det selv!

En film som denne skal ikke tas på gravalvor. Her handler det bare om å underholde publikum. Det er en aerlig sak. En porsjon ironi bidrar dessuten til en humor som kler filmen godt.

Det får holde. Nå må jeg ut og kjøre bil mens jeg hører på Phil Collins.

 ?? ERIC LACISTE, UNIVERSAL PICTURES ?? Ryan Gosling henger i Sydney.
ERIC LACISTE, UNIVERSAL PICTURES Ryan Gosling henger i Sydney.
 ?? UNIVERSAL PICTURES ?? Emily Blunt og Ryan Gosling er glimrende i hovedrolle­ne.
UNIVERSAL PICTURES Emily Blunt og Ryan Gosling er glimrende i hovedrolle­ne.
 ?? ERIC LACISTE, UNIVERSAL PICTURES ?? Hensynsløs bilkjøring og eksplosjon­er. Kan det bli bedre?
ERIC LACISTE, UNIVERSAL PICTURES Hensynsløs bilkjøring og eksplosjon­er. Kan det bli bedre?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway