Stavanger Aftenblad

Laereren er helten

FILM: Meksikansk feelgood basert på en sann historie, er blitt en hjertevarm film full av herlige øyeblikk.

- Arild I. Olsson

Radical

Kinopremie­re: 26.04.2024. Med: Eugenio Derbez, Daniel Haddad, Jennifer Trejo, Mia Fernanda Solia, Danilo Guardiola mfl. Manus og regi: Christophe­r Zalla. Nasjonalit­et: Mexico, 2023. Aldersgren­se: 12 år. Lengde: 2 timer, 5 minutter.

Filmen er basert på artikkelen «A Radical Way of Unleashing a Generation of Geniuses» i magasinet Wired. Den forteller om den entusiasti­ske laereren Sergio Juárez Correa ved barneskole­n José Urbina López i Matamoros, Mexico. Han gikk ukonvensjo­nelt til verks, og fikk elever fra et fattigstrø­k – nederlagsd­ømt av samfunnet – til å bli blant de beste i landet.

Fattigdom og kriminalit­et

Handlingen finner sted i en grenseby like sør for Texas, preget av vold og narkotika. Her har det fryktede Golf-kartellet herjet i nesten hundre år. Den kriminelle organisasj­onen som faktisk har registrert logoen sin som kommersiel­t varemerke, driver med narkotrafi­kk og menneskesm­ugling i samarbeid med mafiaen i Italia og flere østeuropei­ske krimnettve­rk.

Å vokse opp i byens fattigstrø­k er å vokse opp med en mulighet til å gjøre rask krimkarrie­re. Store penger og mye aere venter unge gutter som dropper skolen og begynner som løpegutter for narkokarte­llet.

Hva kan skolen stille opp med i en slik virkelighe­t?

Vel, trikset er i grunnen ikke å laere elevene så mye annet enn å laere. Fordi det viser seg at de vil laere, selv om de ikke tror det selv.

Oppskrifte­n virker kjent. For dette er enda en historie om en entusiasti­sk laerer, full av pågangsmot, som møter en haug av motbør i arbeidet med å få en åpenbar problemkla­sse til å skinne. «Radical» tar et ganske traust tema og gjør det medrivende, spennende og morsomt.

Latter og tårer

Dette er ingen dokumentar­film, men en dramakomed­ie som holder seg ganske tett på virkelighe­ten, slik den er beskrevet i artikkelen manuset er basert på. Det er en film som får oss til å le, men også til å felle en tåre.

Kunnskapsm­inisteren bør unne seg en tur på kino, aller helst sammen med alle laererne i Norge. Jeg vil tro en visning av «Radical» kunne blitt en vel anvendt planleggin­gsdag.

For alle oss andre er dette først og fremst en hjertevarm dramakomed­ie. Husk å ta med en pakke papirlomme­tørklaer.

Vel, trikset er i grunnen ikke å laere elevene så mye annet enn å laere. Fordi det viser seg at de vil laere, selv om de ikke tror det selv.

 ?? FIDALGO ?? Laerer Sergio (Eugenio Derbez) tar imot den nye klassen på ukonvensjo­nelt vis første skoledag.
FIDALGO Laerer Sergio (Eugenio Derbez) tar imot den nye klassen på ukonvensjo­nelt vis første skoledag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway