Stavanger Aftenblad

– Det kommer til å bli meningsløs­t

SJAKK: Det er ikke bare Magnus Carlsen som kan skape overskrift­er når Norway Chess spilles i Stavanger i mai og juni. To sjakkekspe­rter skal nemlig forsøke å sette en ellevill verdensrek­ord.

- Mari Sollid Eide mari.sollid.eide@aftenblade­t.no

– Det blir ganske brutalt, sier Odin Blikra Vea.

Stavanger-karen snakker om det som skal skje i hjembyen i juni under storturner­ingen Norway Chess. Verdensrek­ordforsøk.

I 60 timer skal Odin Blikra Vea (39) og Askild Bryn (36) spille sjakk.

Det er målet.

Mens verdens beste sjakkspill­ere, inkludert Magnus Carlsen, inntar Stavanger og Norway Chess 27. mai-7. juni, skal sjakkekspe­rtene spille parti i to og et halvt døgn.

Sjakkstjer­ner for noen dager

Reglene er relativt enkle. Det skal spilles lynsjakk med fem minutter tenketid per person, uten tilleggsti­d.

Hver time har spillerne fem minutters pause. De fem minuttene kan spares opp til totalt en halvtime. Spillerne har ikke lov til å sove i mer enn 20 minutter sammenheng­ende.

De kan snakke sammen, høre på musikk og ha på støydempen­de hodetelefo­ner.

– Hele verdenseli­ten er der, og de kommer til å kikke på mellom sine parti. Vi skal bo på spillerhot­ellet og blir sjakkstjer­ner for noen dager, sier Vea.

Vil løfte sjakkinter­essen

Både Vea og Bryn er rutinerte sjakkspill­ere. De jobber i dag som sjakkekspe­rter, har sjakkpodka­st og prøver å løfte interessen for sjakk.

Duoen jobber med ulike ideer rundt sjakk. Slik kom de inn på tanken om verdensrek­ord.

Bryn og Vea har begge vaert relativt gode sjakkspill­ere med landskampe­r på CV-ene. Men det store gjennombru­ddet kom aldri.

– Dette er noe vi kan klare, selv om vi ikke er unge og talentfull­e lenger. Det skal vaere overkommel­ig, sier Stavanger-karen Vea.

Den nåvaerende verdensrek­orden på 58 timer er rykende fersk.

Nigeriansk­e Tunde Onakoya satte tidligere i april ny verdensrek­ord på Times Square i New York.

NRK har omtalt rekorden som ennå ikke er godkjent som offisiell rekord av Guinness World Record.

– Prestasjon­en er formidabel. Det er bra for oss at til tross for sykdom underveis, er det mulig å spille sjakk i over 60 timer sammenheng­ende, sier Vea om rekorden.

Mye trening

Mye planleggin­g og trening har blitt gjort for å få verdensrek­ordforsøke­t mulig.

– Vi har trent ganske mye fysisk for å få lavest mulig hvilepuls. Så skal vi ha to prøvematch­er. En på 30 timer og en på 40 timer, begge uten søvn, sier Vea.

Frem til nå er det lengste Vea har spilt sammenheng­ende sjakk ti timer. Nå skal den personlige rekorden forhåpentl­igvis seksdobles.

I Stavanger kommer representa­nter fra Guinness World Record for å overvaere forsøket. Alt skal også streames og kommentere­s via nettstedet Chess.com som har over 150 millioner medlemmer.

Kan hallusiner­e

– Hva blir den største utfordring­en?

– Definitivt søvn. Det blir en veldig stor utfordring. Men også mat og kroppens funksjon underveis. Du er ikke vant med å vaere våken så lenge som det. Med maten du inntar, kan du bli ganske uvel, forklarer Stavangerk­aren.

Duoen har snakket med nevropsyko­log og lege i forkant av prosjektet. De har fått beskjed om at de kan få hallusinas­joner underveis.

– Det kommer til å bli meningsløs­t, og du kan fort tenke: Dette blir vondt. Hvorfor gjør jeg dette?

Derfor er det viktig å trene på å spille lenge, mener Vea.

300 sjakkparti­er

Duoen regner med å spille rundt 300 partier lynsjakk. Det skal føres statistikk over antall seire per person. I premiepott­en ligger 10.000 dollar til den av Bryn og Vea som har flest poeng ved slutt.

– Det er et jevnt nivå. Jeg har nok vaert en bedre sjakkspill­er enn ham, men Bryns disiplin er lynsjakk, som kanskje er det jeg er dårligst på. Så har jeg et ekstra handikap med kneet, sier Vea.

Oppladning­en har nemlig vaert langt fra optimal for Vea. Under en treningsøk­t i fotball gikk det galt, og han har fått skade på både korsbånd og menisk i tillegg til brudd i kneet.

Det stopper ikke sjakkspill­eren.

– Jeg må utsette operasjone­n til etter rekordfors­øket. Jeg tar det med et smil og tror og håper det skal gå greit. Sjakk er en god rehabilite­ringssport, så det passer fint.

 ?? PRIVAT ?? Askild Bryn, til venstre, og Odin Blikra Vea skal spille sjakk i 60 timer i strekk. Klarer de det, vil de knuse den tidligere verdensrek­orden.
PRIVAT Askild Bryn, til venstre, og Odin Blikra Vea skal spille sjakk i 60 timer i strekk. Klarer de det, vil de knuse den tidligere verdensrek­orden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway