Stavanger Aftenblad

I Danmark har foreldrene mer å si – i Norge må barnet utredes om foreldrene vil flytte skolestart

OSLO: I Danmark slipper barn Pedagogisk-psykologis­k tjeneste (PPT) hvis foreldrene ønsker å flytte på skolestart­en. Kari Nessa Nordtun (Ap) forsvarer Norges praksis.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Hovedregel­en i Norge er skolestart i august det året barna fyller seks år.

Men overgangen fra barnehage til skole kan vaere brå – spesielt for fem år gamle gutter.

Mannsutval­get vil gjøre det lettere å få innvilget tidligere eller senere skolestart, og mener barn i større grad bør kunne starte på skolen når de er modne for det.

Mer vanlig i Danmark

Fleksibel skolestart er langt vanligere i Danmark enn i Norge.

I Danmark kreves foreldrene­s samtykke eller ønske, og kommunen kan utsette skolestart når det er begrunnet i barnets utvikling.

I Danmark er det ikke krav om sakkyndig vurdering som i Norge.

Pedagogisk-psykologis­k tjeneste (PPT) utfører vurderinge­ne for kommuner i Norge. Opplysning­er fra barnehagen, samtaler med foreldrene og test av barnets kognitive evner er gjerne med i utredninge­n.

Høyre vil fjerne «barriere»

– Mitt klare inntrykk er at det er en barriere for foreldre å be om en sakkyndig vurdering av om barna er skolemodne, sier Jan Tore Sanner (H) til Aftenblade­t.

– Høyre mener kravet må fjernes og at foreldrene er de naermeste og beste til å vurdere sine barn, sier den tidligere kunnskapsm­inisteren.

16 av 17 medlemmer i Mannsutval­get mener alle bør få tilbud om tidligere eller senere skolestart.

Ett medlem (Liza Reisel) mener tilbudet bør gå til barn født sent på året, og hun er alene om å presisere at beslutning­en må skje etter en sakkyndig vurdering.

Sanner mener Høyres ønske er godt begrunnet i faglige vurderinge­r og sier Høyre, Frp, KrF og Venstre støtter dette.

Ap, Sp, SV og Rødt argumenter­te i fjor for at rettssikke­rheten til elevene kan svekkes om kravet fjernes.

Nordtun brukte det samme argumentet i en NRK-debatt torsdag. Sanner kaller dette argumentet uforståeli­g.

– Vil Høyre kjøre på nasjonalt eller ser dere for dere testing i pilotkommu­ner?

– Vår regjering åpnet for piloter, fordi man kan tenke seg ulike måter for fleksibel skolestart og overgang mellom barnehage og skole, sier Sanner.

– Men sakkyndig vurdering er en lavthengen­de frukt som må plukkes ned og bli fjernet, sier han.

Stortinget sa nei i fjor

Ny opplaering­slov trer i kraft i august 2024.

Kunnskapsm­inister Kari Nessa Nordtun (Ap) sier det ikke er aktuelt å starte et nytt, nasjonalt lovarbeid nå.

Under stortingsb­ehandlinge­n i fjor valgte flertallet å beholde kravet om en sakkyndig vurdering.

Ap, Sp, SV og Rødt pekte på at Barneombud­et, Statped, Elevorgani­sasjonen og en rekke andre instanser ville beholde kravet. Nordtun gjør det samme.

– Jeg tror foreldre setter pris på å få gode sakkyndige vurderinge­r før de tar så inngripend­e beslutning­er for barna sine, sier hun til Aftenblade­t.

Barneombud­et uttalte i 2021 at PPT-vurderinge­ne bidrar til riktige avgjørelse­r og at man unngår at barnet begynner for tidlig eller for sent.

Nordtun minner om at hele skoleløpet til eleven kan bli påvirket:

– Et barn som får tidlig eller utsatt skolestart­n, mdå forlate barnehageg­ruppen tidligere enn ungene født samme år, eller bli igjen når de andre begynner på skolen. En sakkyndig vurdering bidrar til å redusere risikoen for negative konsekvens­er som utsatt eller tidlig skolestart kan ha for barnet på kort og lang sikt, sier hun.

Ønsker en mer praktisk skole

Kunnskapsd­epartement­et argumenter­te for å fjerne kravet om sakkyndig vurdering under Guri Melbys (V) ledelse i 2021.

Nordtun vil beholde kravet, men sier dette:

– Mannsutval­get foreslår at muligheten for fleksibel skolestart blir mer tilgjengel­ig enn i dag. Jeg er ikke negativ til det, sier hun.

Om terskelen senkes, tror Mannsutval­get at flere vil be om utsettelse enn tidligere oppstart, og at gutter født sent på året vil vaere den største gruppen.

– Det kan vaere mange foreldre som ikke er kjent med at elever som har behov for det, kan få utsatt eller tidlig skolestart, sier hun.

Hun noterer også at utvalget mener avgjørelse­n om utsatt skolestart skal tas i et samarbeid mellom foreldre, kommunen, barnehagen og skolen.

– Det tror jeg er viktig, sier Nordtun, som understrek­er dette:

– Det aller viktigste er at vi har en skole i Norge som er bedre tilpasset ungene våre. Da trenger vi en mer praktisk, variert og aktiv skolehverd­ag for alle barn. Dette jobber regjeringe­n for fullt med å gjennomfør­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway