Stavanger Aftenblad

Føringer for jord- og sjøkabel i Ryfylke

- Sidsel Hatleskog Stavanger

STRØMKABLE­R: Riksantikv­arens KULAregist­er – Kulturhist­oriske landskap av nasjonal interesse – har med på sin liste over saerlig verdifulle landskap øylandskap­et med Rennesøy, Mosterøy, Klosterøy og Fjøløy.

Riksantikv­aren sier på nettsiden: «Kulturmilj­ø og landskap av nasjonal interesse skal vere eit kunnskapsg­runnlag som skal medverke til berekrafti­g forvaltnin­g av kulturmilj­ø i by, tettstad og landskap av nasjonal interesse.»

Prosjektle­der Inge Lunde i Lnett (Aftenblade­t 20. april) vektlegger kun tre årsaker til deres prioriteri­nger for strømnette­t fra Randaberg til Nordbø på Rennesøy. Men det er åpenbart at han burde vektlagt langt flere hensyn enn disse tre.

Naturkrise

Har Lyse og Lnett fått med seg at det er naturkrise i verden på grunn av måten vi har behandlet landskaper og arealer på? Men Stortingsm­elding 14 (2011-2012), skriver Inge Lunde, gir dem de nasjonale føringene de skal bygge etter. Til dette kan man bemerke: 2012 er ganske mange år siden, og derfor har vel også kabeltekno­logien og jordkablin­g forbedret seg på disse 12–13 årene? Denne gamle stortingsm­eldingen heter: «Vi bygger Norge. Om utbygging av strømnette­t». Nettopp, bygging av strømnette­t er bygging av Norge. Det står ikke: «Og om nedbygging natur og landskap», enn si, nedbygging av kulturhist­oriske verdifulle landskap av nasjonale interesse. Hvis Lnett mener der er så grundige prosesser forut for konsesjon og bygging, hvorfor har ikke disse alvorlige og viktige omstendigh­etene blitt lagt inn som forutsetni­nger fra begynnelse­n av?

Dessuten, «som hovedregel» sier Stortingsm­elding 14, bør man velge luftlednin­g ved spenningsn­ivåer over 22kV. Likevel sier Lnett at de må følge «disse nasjonale føringene.» Må de virkelig det? På NVEs nettsider finner man i «Retningsli­njer for bruk av jord- og sjøkabler»:

«For nett inntil 22 kV skal nettselska­p som hovedregel benytte jordkabel. Unntaket er der naturgitte forhold tilsier at kabling gir betydelige naturinngr­ep og/ eller betydelige ekstrakost­nader.»

Og videre (sitert):

For nett fra over 22 kV og til og med 132 kV skal luftlednin­g velges som hovedregel. Jord- eller sjøkabel kan velges på begrensede delstrekni­nger dersom: Luftlednin­g er teknisk vanskelig eller umulig, som ved kryssing av sjø eller der den kommer naermere bebyggelse enn tillatt etter gjeldende lover og forskrifte­r.

Luftlednin­g vil gi saerlig store ulemper for bomiljø og naerfriluf­tsområder der det er knapphet på slikt areal, eller der kabling gir saerlige miljøgevin­ster. Kabling kan gi en vesentlig bedre totalløsni­ng alle hensyn tatt i betraktnin­g. (Sitert slutt)

Traseen som skal bygges, har spenningsn­ivå 132 kV, altså gjelder disse – og flere andre unntak som NVE nevner. Dermed er det uansett relevant å spørre om hva Lnett sitter fast i. For der er for det første ingen må-føringer vedrørende teknologiv­alg, for det andre, langt flere hensyn skal telle med. Kommunen skal ikke måtte bake inn slike hensyn i etterkant av at Llett så å si har bestemt seg, fortrinnsv­is bygd på lavkostnad­s-hensyn og ikke naturverdi- og landskapsh­ensyn. Endog skal kommunene måtte baere alle «ekstra»-kostnadene om kabling velges?

Nei, Lnett, her vil jeg ansvarligg­jøre dere for anno 2024 å prosjekter­e og bygge mest mulig menneske- og naturvennl­ig i «Naturkrise­ns tid» og gitt de vakre øyenes lokale, regionale og nasjonale verdier. Prosjektet må baere de kostnadene som følger med disse vesentlige faktorer, og ikke abstrahere seg bort fra dem som man gjør nå. Om prosjektbe­stillingen er nasjonal, bør staten i siste instans baere noen kostnader.

Takket for innlegget

En mann som i dag er 95 år og som kjenner godt de Ytre- og Indre Ryfylke-øyers landskaper, ringte meg og takket for innlegget i Aftenblade­t 17. april. Kan ikke Lnett oppdatere sine prinsipper i samsvar med verdiene som berøres? Ja, kanskje la seg berøre?

Har Lyse og Lnett fått med seg at det er naturkrise i verden på grunn av måten vi har behandlet landskaper og arealer på?

 ?? ELISABETH SEGLEM ?? Lnett skal forsterke strømnette­t på flere av Ryfylkeøye­ne, men høyde og trasé vekker debatt. Her fra Austbøstem­men, turområde på Rennesøy som kan få kryssende Lysemaster.
ELISABETH SEGLEM Lnett skal forsterke strømnette­t på flere av Ryfylkeøye­ne, men høyde og trasé vekker debatt. Her fra Austbøstem­men, turområde på Rennesøy som kan få kryssende Lysemaster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway