Varden

Svenske aviser splittet om nyvalg UTENRIKS

Svenske kommentato­rer er sterkt splittet i sitt syn på hvordan statsminis­ter Stefan Löfven har håndtert den politiske krisen.

- STOCKHOLM

«Stefan Löfven spiller et meget høyt spill, man kan nærmest sammenlign­e det med en russisk rulett. Et valg kan gå alle veier, og Socialdemo­kraterna gjorde et mye dårligere valg i høst enn de hadde regnet med», skriver Aftonblade­ts politiske kommentato­r Lena Mellin torsdag.

– Politikern­e feilet

I en leder samme dag fastslår den uavhengige sosialdemo­kratiske avisen at nyvalg var «den eneste løsning».

«Politikern­e har mislyktes, og det er vanskelig å se noen annen løsning enn at spørsmålet går tilbake til velgerne», framholder Karin Pettersson.

Hun mener det er en skam at Sverigedem­okraterna, «et parti med røtter i nazismen» har fått diktere svensk politikk.

Tabloidavi­sen Expressen har en helt annen analyse. Der fastslår kommentato­ren Eric Erfors at det er «mobbingen av Sverigedem­okraterna» som har lagt grunnen for nyvalget. Han mener at partiet nå er full av forståelig hevnlyst som følge av at det er frosset ut av de andre partiene i Riksdagen.

– Meget uklokt

Sanna Rayman i den konservati­ve avisen Svenska Dagbladet er først og fremst kritisk til at Löf- ven lot være å strekke ut en hånd til den borgerlige Alliansen.

«Löfven opptrer nå meget uklokt og velger å gå til ekstra valg i stedet for å søke blokkovers­kridende samarbeid», skriver hun i en leder.

Hun beskriver Löfvens opptreden som «full konfrontas­jon»:

«Det er meget merkelig og tyder på at statsminis­teren helt enkelt mangler is i magen».

Få aviser tør å spå om utfallet i nyvalget 22. mars..

Nedstemt i Riksdagen

Löfven valgte onsdag å skrive ut nyvalg etter at den rødgrønne regjeringe­ns budsjettfo­rslag ble nedstemt i Riksdagen. Fram til valget i mars må Löfven styre etter budsjettet til Alliansen, som fikk flertall som følge av støtte fra Sverigedem­okraterna.

At Löfven valgte å skrive ut nyvalg og ikke å gå av som statsminis­ter, overrasket mange. Hadde han gått av, ville han muligens fått oppdraget med å danne en ny regjering, eventuelt uten samarbeids­partneren Miljøparti­et. Han ville fortsatt ledet en mindretall­sregjering, og måtte ha søkt støtte hos de ulike partiene i Riksdagen fra sak til sak. (NTB)

 ??  ?? GRØFTEGRAV­ER: Statsminis­ter Stefan Löfven (Socialdemo­kraterna) graver grøfter mellom seg selv og de borgerlige partiene mener Svenska Dagbladet. Andre aviser mener vanskelige politiske situasjone­n.
GRØFTEGRAV­ER: Statsminis­ter Stefan Löfven (Socialdemo­kraterna) graver grøfter mellom seg selv og de borgerlige partiene mener Svenska Dagbladet. Andre aviser mener vanskelige politiske situasjone­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway