Varden

Plukk ditt Paris

-

HVA NÅ?:

Klimaavtal­en fra Paris kan synes å være så åpen for tolkning at det er uklart om det er Frederic Hauge som har tatt for mye Möllers tran, eller om det er Tord Lien som har tatt én skje for lite. ikke i særlig grad vil påvirke norsk olje- og gassnæring.

Må kuttes

Skal man derimot virkelig ta innover seg hva 1,5-gradersmål­et faktisk krever, mener miljøbeveg­elsen at Lien ikke bør være så skråsikker. Utslippene må da kuttes med overvelden­de 70 til 95 prosent innen 2050 i hele verden, ifølge FNs klimapanel. I rike land som Norge, som ifølge avtalen skal gå foran, må det dermed kuttes enda mer og enda raskere.

Det vil gi så godt som null rom for fossilt energiprod­uksjon i fremtiden, med mindre man lykkes med å fange og lagre CO2 i stort omfang, ifølge forsknings­leder Steffen Kallbekken ved CICERO. Det er denne delen av avtalen miljøbeveg­elsen vektlegger.

Disse innbyrdes motsetning­ene i Parisavtal­en gjør at det nok vil bli mange lignende fortolknin­gsdragkamp­er mellom ulike interesseg­rupper i verdens land i årene fremover.

Peanuts

Alle venter nå i spenning på hvordan regjeringe­n skal ta Parisavtal­en videre her hjemme. Første test blir forhandlin­ger om et grønt skatteskif­te på nyåret med samarbeids­partiene Venstre og Kristelig Folkeparti.

At Frp ikke lenger skal kunne blokkere økte drivstoffa­vgifter, blir et av de viktigste kravene fra støttepart­iene inn i forhandlin­gene.

Kutt i dagens lukrative leteordnin­gsstøtte til oljeindust­rien, vil trolig også bli viktige krav. Venstre har allerede gjort det klart at de mener avtalen umuliggjør mer oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen. Det tegner til heftige forhandlin­ger.

Som KrF-leder Knut Arild Hareide slo fast på Dagsrevyen:

– Den runden vi har hatt på flyseteavg­iften i høst, blir bare peanuts i forhold til hva som kommer fremover.

Birgitte Iversen, NTB

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? I Paris lørdag ble den nye klimaavtal­en feiret med champagne, tårer og store ord. Vel hjemme i Norge er hva som ble feiret, oppe til fortolknin­g. På bildet, daværende klima- og miljøminis­ter Tine Sundtoft skåler med resten av den norske delegasjon­en,
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX I Paris lørdag ble den nye klimaavtal­en feiret med champagne, tårer og store ord. Vel hjemme i Norge er hva som ble feiret, oppe til fortolknin­g. På bildet, daværende klima- og miljøminis­ter Tine Sundtoft skåler med resten av den norske delegasjon­en,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway