Varden

DET HENDTE

-

DUKKEHJEMM­ET:

1879

Henrik Ibsens skuespill «Et dukkehjem» ble uroppført i København. «Skuespille­t blev under opførelsen modtaget med stærkt Bifald; men efter sidste Akt blandede der sig i Bifaldet lidt Hyssen fra utilfredse Ægtemænd i Balkonen», skrev Morgenblad­et etter premieren. Den kontrovers­ielle sluttscene­n, der Nora forlater mann og barn, var tung å svelge for flere enn københavne­rne.

Da stykket skulle settes opp i Hamburg, lot Ibsen seg tennerskjæ­rende overtale til å skrive en alternativ slutt der Nora ble værende hos ektemannen. Men da han noen år senere ble bedt om å godkjenne en italiensk versjon av den alternativ­e slutten, satte dikteren foten ned. «Jeg kan næsten sige at netop for slutningss­cenens skyld er det hele stykke skrevet», kommentert­e Ibsen.

1988

Et passasjerf­ly av typen Boeing 747 eksplodert­e over den lille byen Lockerbie i Skottland. Pan Am-flyet var på vei fra Frankfurt til New York da terrorbomb­en gikk av. Alle de 243 passasjere­ne og mannskapet på 16 omkom, i tillegg til 11 innbyggere i Lockerbie. Flydeler ble spredt i en radius av 130 kilometer.

Den tre år lange etterforsk­ningen som fulgte, pekte i retning av at to libyske statsborge­re hadde plassert bomben i flyet på oppdrag fra den libyske sikkerhets­tjenesten. De to ble utlevert fra Libya i 1999. I 2001 ble den ene dømt til fengsel på livstid av en skotsk rett, mens den andre ble frikjent. To år senere tok Libyas leder Muammar al-Gaddafi på seg ansvaret for aksjonen og utbetalte et større erstatning­sbeløp til de etterlatte.

STORT REGISTER:

 ?? ??
 ?? ?? Mierella Mierzejews­ka er en spiller med et stort skuddregis­ter. Overgangss­ummen fra Pogon er ca. 60.000 kroner.
Mierella Mierzejews­ka er en spiller med et stort skuddregis­ter. Overgangss­ummen fra Pogon er ca. 60.000 kroner.
 ?? ?? Fra Riksteater­ets «Et dukkehjem» i 2009.
Fra Riksteater­ets «Et dukkehjem» i 2009.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway