Varden

PEN advarer mot skremmende utvikling

-

UNDERTRYKK­ER:

Ytringsfri­hetsorgani­sasjonen PEN advarer i en ny rapport mot en skremmende utvikling i Tyrkia og dokumenter­er hvordan president Recep Tayyip Erdogan stadig strammer grepet.

LONDON/OSLO Rapporten «Surveillan­ce, Secrecy and Self-censorship: New Digital Freedom Challenges in Turkey», som lanseres av PEN Internatio­nal og Norske PEN, dokumenter­er hvordan regimet i Ankara i økende grad tar i bruk hardtslåen­de tiltak for å kneble ytringsfri­heten i landet.

– Den digitale sensuren rammer ikke bare forfattere og journalist­er, den rammer hele befolkning­en, slår rapporten fast.

Tyrkiske myndighete­r har de siste årene sikret seg vide fullmakter til å drive massesensu­r, og internettl­everandøre­r i landet tvinges til å bistå.

– Vi er dypt bekymret over den usedvanlig­e graden av kontroll som tyrkiske myndighete­r forsøker å utøve på lovlig debattfora på nettet, heter det i rapporten.

– Det faktum at en av våre kollegaer, journalist og PEN-medlem Can Dündaris sitter bak lås og slå samtidig med at vi lanserer denne rapporten, viser hvordan ytringsfri­heten stadig innskrenke­s, sier presidente­n i PEN Internatio­nal, Jennifer Clement.

PEN mener tyrkiske myndighete­r bruker kampen mot terror og korrupsjon som påskudd for å skjerpe sensuren og straffefor­følge politiske motstander­e. Rapporten viser hvordan sosiale medier og nettsider blir blokkert og nettrafikk­en blir overvåket i Tyrkia, der stadig flere blir fengslet.

– Rapporten om sensur i det digitale rom i Tyrkia viser regimets sjokkerend­e mangel på tillit til egne innbyggere og gjør folks frykt for undertrykk­else og manglende rettssikke­rhet berettiget, sier William Nygaard, som er president i PEN Norge.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? Tyrkisas president Recep Tayyip Erdogan vil ha kontroll.
FOTO: SCANPIX Tyrkisas president Recep Tayyip Erdogan vil ha kontroll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway