Varden

Politikerd­rap fører til uviss EU-kamp

-

STORBRITAN­NIA I SORG:

Drapet på Jo Cox kaster en mørk skygge over EU-kampen i Storbritan­nia. Midt i sjokket er konsekvens­ene vanskelige å spå. BRUSSEL – Det er for tidlig å si før vi vet hva som var motivet bak dette, sier Jan Erik Mustad ved Universite­tet i Agder om hvordan ugjerninge­n vil påvirke britene fram mot EU-avstemning­en på torsdag.

– Men Cox var en sterk EUtilhenge­r, så hvis dette angrepet handler om det, hvis etterforsk­ningen viser at dette var politisk motivert, kan det få direkte påvirkning på hvordan valgkampen drives, sier han.

Valgkampen er inntil videre innstilt etter drapet på Labourpoli­tikeren torsdag ettermidda­g. Hun ble knivstukke­t og skutt på åpen gate, og den antatte drapsmanne­n var ifølge britiske medier trolig tilhenger av høyreekstr­eme organisasj­oner.

Styrke ja-siden?

Noen analytiker­e mener resultatet kan bli at landets EU-tilhengere nå vil oppleve framgang. Børser både i Asia og Europa steg fredag fordi muligheten for britisk EU-utmelding anses som mindre.

– Jeg ser kommentato­rer i Storbritan­nia spekulerer på om det kan styrke bli-kampanjen. Men det vet foreløpig ingen, understrek­er Mustad.

– Det kan føre til et oppsving i støtten til EU. Men det er langt fra et gitt resultat, skriver nyhetsbyrå­et Reuters og mener stemningen i folket kan bli mer uberegneli­g enn noen gang.

Selv om motivet for drapet ikke er fastslått, har en aggressiv tone i valgkampen før EUavstemni­ngen raskt havnet i

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Blomster og lys legges ned foran et bilde av parlaments­medlemmet Jo Cox i London.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Blomster og lys legges ned foran et bilde av parlaments­medlemmet Jo Cox i London.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway