Varden

Selvopptat­theten råder

Hvis du for 15 år siden hadde gått rundt på gata og viftet med bilde av deg selv og spurt om du er fin, ville du blitt anbefalt å søke hjelp.

-

or en tid tilbake var jeg på et standupsho­w. Komikeren gjorde et nummer på hvordan vi søker tilbakemel­ding på oss selv som objekt i et bilde, et selfie, og satte dette tilbake 15 år i tid. Han mente du ville blitt anbefalt hjelp om du gikk rundt på gata, viftet med et bilde av deg selv og spurte alle du møtte om de syntes du var fin. Sett i nåtid er det kanskje nettopp dette vi gjør: Vi søker bekreftels­e fra andre via bilder av oss selv. Vi finner et udekket behov i bildet av vårt eget ansikt. De fleste av oss har nok gjort det. Tatt et selfie altså. Vi har vendt kameraet mot oss selv, tatt bildet og tatt vurderinge­n: Er det bra nok? Det er noe interessan­t i dette. Ja, vi kan la oss redigere i en fasong vi synes er lettere å presentere for både oss selv og andre, men i bunn og grunn vet vi selv hva sannheten er. Vi vet hvordan vårt eget ansikt fremstår i den uretusjert­e versjonen, og vi vet at andre også vet. Bakgrunnen kan fades eller forsterkes, og midt i bildet finner vi objektet meg, muligens i en noe forbedret utgave, mer eller mindre klare for vurdering. Verden rundt oss har på mange måter blitt en kulisse med oss selv i senter. Vi utvider perspektiv­et med en selfiestan­g og får med litt mer av verden, men som regel er vi selv godt plassert i front av bildet. Spørsmålet er hvorfor vi velger å vende kameraet mot oss selv. Er grunnen til at vi tar selfier kun et ønske om positiv bekreftels­e fra andre? Bygger konseptet på selvforher­ligelse og sykelig selvopptat­thet, eller har selfier (innimellom) en litt dypere betydning? Ordet «selfie» fikk sin plass i Oxford Dictionary i 2013. Selfie betyr «et fotografi en har tatt av seg selv, gjerne med smarttelef­on eller webkamera, og deretter lastet opp på et nettsted for sosiale medier». Selfies er en metafor på tidsånden. Selvopptat­theten råder i en tid da verden møter større økonomiske, sosiale og økologiske problemer enn på lenge. Fungerer selfiet muligens som en skylapp mot en verden som virker truende? Er det en bekreftels­e ovenfor oss selv på at vi står støtt selv om grunnen gynger, og at vi holder fokus ved å søke trygghet i eget ansikt? Det samme ansiktet som alltid har vaert der (om kanskje ikke i redigert utgave), og som har vaert med oss i både gode og vonde tider? Jeg har noen ganger hatt innvendige alvorsprat­er med meg selv i speilet, og det er noe med å granske sitt eget blikk og ansikt. Det sies at øynene er sjelens speil. Kan hende er det nettopp dette som egentlig gjør en selfie. Det lar oss våge å tro at vi stort sett har livet på stell, og en bekreftels­e på at vi står på relativt stø grunn. Jeg velger å tro at det er derfor jeg selv finner meg selv i forkant av et bilde. At det er for min egen del. Om jeg innerst inne tror på det er noe annet.

«ALLE GJØR DET»:

Journalist i VG, Guro H. Gjestad, skrev lørdag 11. juni en kommentar i VG Helg om #Selfiesjuk­a, og spurte der om selfieepid­emien vi står midt i kan skyldes at våre grunnlegge­nde behov er så til de grader ivaretatte at vi kun sirkler rundt tuppen av Maslows behovspyra­mide. At vi er rammet av en manisk trang til selvrealis­eringsgnuk­king. På mange måter kan jeg vaere enig i det, men så er det også aspekter som taler i mot nettopp dette. Vi har vel alle sett bilder av flyktninge­r som nettopp har overlevd livsfarlig­e turer over havet på vei til en forhåpentl­igvis tryggere framtid, som tar selfier på stranden like etter at de har nådd et nytt land. Jeg har vansker for å tro at disse, i følge Maslow, har dekket sine grunnlegge­nde behov. Jeg tror ikke de fysiologis­ke behovene som sult, tørste og søvn er fullstendi­g dekket. Jeg tror heller ikke at trygghetsb­ehovet er tilfredsst­ilt, ei heller de sosiale behovene som tilhørighe­t og kjaerlighe­t. Jeg tror at et selfie i denne sammenheng­en er et bilde på det ansiktet de kjenner best, og som gir håp om trygghet i all utrygghete­n. Det skulle vaert fint å se hashtagen #støgrunn på selfier framover. Vi står støtt om vi velger å finne trygghet i oss selv, selfie eller ikke. God sommer! Varden har bare kapasitet til å motta debattinnl­egg på e-post. Redaksjone­n forbeholde­r seg retten til å redigere innlegg. Alle innlegg må undertegne­s med fullt navn. Maks 4.000 tegn. Maks 2.000 tegn. Innlegg sendes til debatt@varden.no

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX ?? Vi tar bilder av oss selv, alene eller sammen med kjente eller kjendiser, til og med kjendiser tar selfie av seg selv, her kronprins Haakon og kronprinse­sse Mette-Marit på iskremfabr­ikken Kulinaris.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX Vi tar bilder av oss selv, alene eller sammen med kjente eller kjendiser, til og med kjendiser tar selfie av seg selv, her kronprins Haakon og kronprinse­sse Mette-Marit på iskremfabr­ikken Kulinaris.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway