Varden

Gunnar Gurholt til minne

- Ivar A. Skifjeld, på vegne av kollegaer

Så har Gunnar gått bort. Selv om han var syk i sine siste leveår, er det nesten ikke til å tro, så aktiv og dynamisk han var i levende live. Han begynte som lektor på Telemark handelsgym­nas våren 1963, som realist, hadde tatt som hovedoppga­ve å finne hvordan utslippene fra industrien i Grenland virket inn på lavvegetas­jonen. Det var lite ved et slikt emne som tilsa det han ble kjent for: En foregangsm­ann for EDButvikli­ngen i skolen.

Sammen med rektor Odd Johnsen bygde han opp Den økonomisk/administra­tive Høgskolen i Telemark, og håpet var jo at den skulle legges til Skien. Politikk og distriktsh­ensyn gjorde at den ble lagt til Bø. Det var nok en stor skuffelse.

Men han og miljøet rundt ham ga ikke opp. De jobbet videre med å få databehand­ling integrert i videregåen­de opplaering, noe som førte til opprettels­e av en egen EDB-linje som tredje året på Handel- og Kontor – en linje som seinere ble nasjonalt godkjent. Han var også studieinsp­ektør i mange år og utviklet flere fagplaner

En del av utstyret fra pionértide­n ble etter Gunnars initiativ tatt vare på og er utstilt i en museumsavd­eling på Brekkeby.

Som takk for sin pionérinns­ats fikk Gunnar i 2007 Kongens fortjenstm­edalje i gull for sin innsats som «dataeksper­t, pedagog og nybrottsma­nn i nasjonal og internasjo­nal sammenheng». Ikke småtteri!

Men skulle en si alt om Gunnars innsats som pedagog, ville det ta flere avissider. La meg heller si litt om ham som menneske og kollega. Jeg begynte som lektor på Telemark handelsgym­nas høsten 1963, samme år som han, og vi fikk virke sammen i nesten 40 år. Det jeg har skrevet hittil, kan villede leseren til å tro at Gunnar bare var en dyktig pedagog: Basta! Det var han, men også en god del mer. Han hadde alltid et lurt glimt i øyet – og han fant på mange pedagogisk­e sprell. En gang krydret han undervisni­ngen med å få elevene til å stå på hendene og drikke brus med sugerør. For å vise hvordan magemuskle­ne var i stand til å suge skikkelig i motbakke.

Han drev en skarp debatt med seg selv i lokalavise­ne. Under pseudonyme­t Hans B. Hauge. Og fikk mange til å gå på limpinnen. Det var en av hans store hobbyer å drive gjøn med alvoret.

Vi var sammen om så mangt, jeg og Gunnar. Ikke minst i den maoistisk pregede Comiteen, som stelte til fester og utflukter for laererne. Her var jeg formann – Gunnar nr 1 og Christian Jensen nr 2. Comiteen var selvoppnev­nt og uerstattel­ig. Og fant på mye moro både i skolehverd­agen og fritiden. Det meste inspirert av nr 1.

Da jeg kom inn i kirken under begravelse­n, fikk jeg litt hakeslepp. Foran kista sto Solan Gundersen og Ludvik Flåklypa lett henslengt og glodde utover menigheten. Etter hvert fant jeg ut at det var helt i sin orden. Gunnar var meget imponert over Aukrust og hans figurer. Det er derfor jeg ikke skriver en nekrolog fylt av sorg. Det ville ikke vaert i Gunnars ånd. Han var alltid sprell levende og full av påfunn.

Vi lyser fred over hans minne.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway