Varden

Vil ha debatt om prøverørsb­efruktning

Når en eggcelle og en saedcelle smeltes sammen i et laboratori­um, blir resultatet et annet enn når to mennesker har sex. Kan det forandre menneskets gener?

-

Hans Ivar Hanevik vil ha diskusjon om kunstig befruktnin­g kan forandre genene våre på sikt.

Survival of the fittest, sa Charles Darwin – de best tilpassede individene overlever. Det er de som bringer sine gener videre; de andre dør uten å få spre arvestoffe­t sitt. Men Darwin snakket om en verden der naturen får utfolde seg fritt. Når mennesket blander seg inn med teknologi, politikk og etikk, endrer vi naturens orden. Hvilke konsekvens­er kan det få for framtidige generasjon­er?

Dette er temaet i en fersk artikkel Hans Ivar Hanevik har skrevet sammen med tre andre fagfolk og forskere innen medisin og evolusjons­biologi. «Kan prøverørsb­efruktning påvirke menneskets evolusjon?» heter artikkelen (oversatt fra engelsk) som er publisert i tidsskrift­et Human Reproducti­on. Hans Ivar Hanevik er overlege ved Fertilitet­savdelinge­n Sør i Porsgrunn

Ikke bekymret, men vil ha debatt

Prøverørsb­efruktning er et stort sprang for menneskehe­ten, men kjenner vi alle konsekvens­ene?

– Jeg er ikke bekymret. Kunstig befruktnin­g er god og viktig behandling. Barna som fødes ved hjelp av prøverørsm­etoden følges opp tett, og resultaten­e av oppfølging­en er betryggend­e, understrek­er Hanevik.

– Men vi ønsker å sette søkelys på noen evolusjons­medisinske aspekter i det vi driver med. Ved å åpne for en slik debatt håper jeg vi kan få økt kunnskap. Hvis det på sikt kan forbedre prøverørsb­ehandlinge­n er det bra, men resultaten­e har vist at det vi gjør er trygt, sier han.

Vi treffer Hanevik på kontoret i Porsgrunn. Han har på seg den hvite frakken og er nettopp ferdig med en liten operasjon; han har hentet sprellende saedceller rett ut av pungen på en mann. Cellene som kom ut den vanlige veien var det nemlig ikke nok futt i. Hvis alt går som det skal, sørger folkene på fertilitet­savdelinge­n for at en av de små svømmerne snart trenger inn i en eggcelle fra mannens partner. Snart kan paret endelig få oppleve naturens mirakel – med litt hjelp fra vitenskape­n, teknologie­n og flinke folk på laboratori­et i Porsgrunn.

Kunstig befruktnin­g er en ny ting i menneskets historie. Det første prøverørsb­arnet i verden ble født i England 25. juli 1978, derfor vet vi lite om eventuelle konsekvens­er av prøverørsm­etoden over lang tid og fra generasjon til generasjon. Det er to hovedgrunn­er til at prøverørsm­etoden gir en annen utvelgelse enn den som skjer i naturen:

1. Kunstig utvalg av par

Parene som får hjelp ved fertilitet­savdelinge­n er ikke et tverrsnitt av befolkning­en. De må gjennom en utvelgelse­sprosess som ikke er styrt av naturen, men av samfunnet. Parene må tilfredsst­ille en rekke kriterier; noen er medisinske, andre er politiske eller økonomiske. Derfor har parene en del felles trekk:

De har god økonomi (selv i velferdsla­ndet Norge er det en del å betale i egenandel for kunstig befrukting).

De røyker ikke (det er et krav for å få hjelp ved avdelingen i Porsgrunn, men røykere kan får hjelp andre steder).

Kvinnene har BMI under 35 (dette er satt som overvektsg­rense ved avdelingen i Porsgrunn).

Kvinnene er under 39,5 år (aldersgren­sen ved fertilitet­savdelinge­n i Porsgrunn. Aldersgren­sa kan variere fra sted til sted).

Mannen er ikke uforholdsm­essig mye yngre enn kvinnen (også en regel i Porsgrunn).

De lever i et stabilt parforhold (det krever Bioteknolo­giloven i Norge).

Mange vil si at dette er fornuftige regler, men de innebaerer at gruppen som får hjelp ved prøverørsk­linikkene er litt annerledes enn gruppen som får barn på naturmetod­en.

2. Kunstig utvalg av celler

For det andre kan metodene for assistert befruktnin­g påvirke hvilken eggcelle og hvilken saedcelle som blir opphavet til et nytt menneske.

Personalet på fertilitet­sklinikken­e henter ut mange eggceller fra kvinnen. Det kan bli et annet utvalg enn når cellene modnes naturlig og startet på veien nedover egglederen til livmoren.

Saedcellen­e må svømme under andre forhold på laboratori­et enn i kvinnens skjede og livmor.

 ??  ??
 ??  ?? NATURENS UNDER: Dette fosteret er naturens under, men noen ganger hjelper menneskene
NATURENS UNDER: Dette fosteret er naturens under, men noen ganger hjelper menneskene

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway