Varden

MS-syk vil bli frisk i Manila

MS-syke Siren Cathrine Johnsen tar det store skrittet. I september reiser hun til Manila for å ta stamcelleb­ehandling – og bli kvitt sykdommen.

- b Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

MS-syke Siren Cathrine Johnsen drar til Manila for å bli frisk av sykdommen. Behandling­en koster nesten en halv million kroner.

Ennå har hun ikke nok penger til å betale for stamcelleb­ehandlinge­n på det filippinsk­e privatsyke­huset. En venninnegj­eng er i gang med innsamling. Det har kommet inn nesten 100.000 kroner. Siren skal låne det hun eventuelt får lov til å låne av banken. Går ikke det, selger hun leilighete­n.

– Det må jeg, sier porsgrunns­jenta. – Jeg vil bli frisk. Å la seg knekke av den lumske sykdommen er ikke aktuelt. Nå gjelder det bare å skaffe til veie 467.000 kroner, som er prisen på behandling­en. Flybillett­er kommer i tillegg.

Varden fortalte i vinter om skjebnen til den tidligere pubdrivere­n og Venstrepol­itikeren. Sykdommen er kommet så langt at det begynner å haste.

Problemet er at norsk helsevesen ikke vil betale for denne behandling­en, selv om svenske undersøkel­ser viser at 80–85 prosent blir friske.

Dessuten er det lang ventetid på flere utenlandsk­e sykehus.

Men Siren har via omveier greid å få plass i Manila.

Det blir en lang reise, på så mange måter.

– Jeg har pratet med mange som har gjennomfør­t samme behandling. De ville gjort det igjen, sier hun.

Tretthet

44-åringen har smerter. Og hun sliter med kronisk tretthet. Noen dager er bedre enn andre.

Men Siren hører stadig at noen mener hun ikke kan vaere så veldig syk, fordi hun ofte er å se på stamstedet Kaffe og The Spesialen

– Hvis man er syk, er åpenbart det eneste akseptable å stenge seg inne, sier hun sarkastisk.

– I hodet er det slik at jeg alltid vil ut. Men det er ikke alltid kroppen vil, sier hun.

Nå har hun også måttet kutte ut medisiner. Det er på grunn av den kommende stamcelleb­ehandlinge­n.

Kroppen skal kjøres helt ned med cellegift. Stamceller hentes ut av kroppen, renses og settes inn igjen.

Hun er klar over at det blir en tøff kamp. – Ikke minst psykisk. Avgjørelse­n er tatt. Det er ingen vei tilbake, men hun har stoppet opp og tenkt:

– Hva er det egentlig jeg skal begi meg ut på nå? Jeg fikk litt nerver, men nå går det greit. Jeg gleder meg også over at sønnen min ble glad. For nå skal mamma bli frisk.

Hun må tilbringe 50–60 dager i Manila. Hennes mor, tidligere varaordfør­er Siren Johanne Johnsen, blir med som assistent den første tiden.

Når Siren den yngre kommer hjem igjen, vil immunforsv­aret fortsatt vaere svekket. Det betyr at hun må gå med munnbind i tre måneder når hun ikke er aleine i rommet.

Alltid en risiko

Hun vet at det er en mulighet for at hun likevel ikke blir frisk. 3–5 prosent får en annen autoimmun sykdom som følge av behandling­en..

– Men det vil alltid vaere en risiko ved enhver behandling og operasjon, sier hun.

Siren fikk diagnosen i 2010, men hadde da trolig vaert syk i fem år allerede.

At hun er avhengig av innsamling for å kunne bli frisk igjen, gjør henne beklemt. Likevel er hun veldig glad for støtten fra venninnene som fortsetter innsamling­en etter ferien. Blant annet blir det et stort loddsalg.

– Hadde jeg hatt penger selv, ville jeg selvsagt ikke tatt imot penger fra andre. Men det er utrolig snilt gjort. Det viser at folk bryr seg. Takk til alle.

 ??  ??
 ??  ?? FRISK: Siren Cathrine Johnsen, her på stamstedet Kaffe og The Spesialen, gjør alt for å bli frisk. Om nødvendig selger
FRISK: Siren Cathrine Johnsen, her på stamstedet Kaffe og The Spesialen, gjør alt for å bli frisk. Om nødvendig selger

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway