Varden

Hevn som straff

-

To 16-åringer truet med «tidenes terroraksj­on på Porsgrunn VGS» ved hjelp av nettstedet Jodel i november i fjor. Nå er de dømt etter uforbehold­ne tilståelse­r. Dommen i Nedre Telemark tingrett lød på 60 dagers betinget fengsel med to års prøvetid. De to må også delta i mekling i Konfliktrå­det mens prøvetiden løper.

Dette har ført til en nokså omfattende debatt i sosiale medier, og denne debatten er interessan­t. Flere tar til orde for at reaksjonen er altfor mild. «Guantánamo Bay next», mener en. «Slipper for lett unna,» mener en annen. En tredje antyder at «15 år er bra», mens en fjerde er «flau over å vaere nordmann i dette tilfellet». En mener at der «kanskje på tide med god, gammeldags juling og få slutt på denne idiotiske ’silkebehan­dlingen’ av slike unger».

b Straffeniv­ået er hele tiden gjenstand for diskusjon i dette landet. Slik må det også vaere. Men det synes å vaere nokså mange som mener at vårt rettssyste­m må innrettes på en måte som gjør at vi hevner kriminelle handlinger. I flere saker ser vi at mange tar til orde for voldsbruk overfor mistenkte. En slik tankegang er, etter vårt syn, ikke bare et feilspor, men en farlig vei å gå. Vi har ingen tro på at dette fører til mindre kriminalit­et.

Et samfunns justispoli­tiske mål kan aldri vaere å hevne, men å sørge for at så mange som mulig kan fungere best mulig i det, samtidig som samfunnets sikkerhet ivaretas. Å låse folk inne og kaste nøkkelen er sjelden løsningen. Saken om Porsgrunn VGS er ikke unik. Mange tar også til motmaele mot mer eller mindre middelalde­rske straffemet­oder når noen har gjort noe galt. Nettopp derfor trenger vi slike debatter.

 ??  ?? Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør
Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway