Varden

– Vi er kanskje over den verste kneika

500 faerre ledige i juli, og små endringer i hele år, får arbeidsmin­isteren til å tro at den verste perioden i arbeidsmar­kedet kanskje snart er over.

-

Ledigheten gikk ned med 500 personer i juli, viser sesongjust­erte tall fra Nav.

– Det er for tidlig å friskmelde arbeidsmar­kedet. Ledigheten i Nav gikk ned i juli, men sysselsett­ingen har utviklet seg svakt det siste året. Det er kanskje likevel grunn til å tro at vi snart er over den verste kneika, sier arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie til NTB.

Stortingsr­epresentan­t Torstein Tvedt Solberg (Ap) ser ikke like positivt på at ledigheten har vaert stort sett uendret i 2016. Han frykter at regjeringe­n er for passive i møte med oljekrisen.

– Arbeidsled­igheten er på sitt høyeste nivå på 20 år. Tallene viser at ledigheten har fått lov til å bite seg fast, og det er urovekkend­e at ungdomsled­igheten øker, andelen langtidsle­dige øker og antall sysselsatt­e går ned, sier Tvedt Solberg.

Flere uten jobb

Statistisk sentralbyr­å (SSB) justerte fredag opp ledigheten, fra 4,6 prosent til 4,7 prosent. Arbeidskra­ftundersøk­elsen (AKU) for andre kvartal i år viser totalt 134.000 arbeidsled­ige i Norge, 12.000 flere enn samme kvartal i fjor.

Tallene fra Nav og SSB er ikke sammenfall­ende, fordi SSB også inkluderer de som ikke har meldt seg til Nav, men likevel er arbeidsled­ige. Navs tall for helt ledige og arbeidssøk­ere på tiltak minket med 200 personer fra juni til juli.

– Dette skyldes at flere har startet på tiltak, men også at det er faerre nye arbeidssøk­ere nå enn for noen måneder siden. Utviklinge­n på arbeidsmar­kedet den siste tiden har dermed vaert bedre enn vi ventet, sier Nav-direktør Sigrun Vågeng.

Flere langtidsle­dige

Det har blitt flere langtidsle­dige, og ifølge AKU er de ledig lenger.

– Dette er alvorlig, og noe vi må ta tak i. For mange som er ledige nå, vil etter- og videreutda­nning vaere en løsning. Den store oppgaven framover er å omstille Norge på lang sikt, gjen- nom å satse på nye bedrifter, forskning og utdanning, sier Hauglie.

Endringen er størst for de unge, der flere står uten jobb, men samtidig er det flere som sier at de tar utdanning.

– Når det butter i arbeidsmar­kedet så er det de unge som går først ut og som har vanskeligs­t for å komme inn. Dermed velger de unge i større grad å ta utdanning, sier arbeidsmin­isteren, som er mest bekymret for unge uten utdanning som har mistet jobben.

Samtidig viser tallene fra SSB en kraftig økning i midlertidi­g ansatte i andre kvartal i år. Omfanget av midlertidi­ge ansatte økte fra 8,0 prosent til 8,8 prosent i denne perioden. Det utgjør hele 19.000 flere enn i samme periode i fjor. Julia Loge, NTB

 ?? ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? FAERRE LEDIGE: Ledigheten gikk ned med 500 personer i juli, viser tall fra Nav. Her, fra byggingen av det nye Nasjonalmu­seet i Oslo.
ARKIVFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX FAERRE LEDIGE: Ledigheten gikk ned med 500 personer i juli, viser tall fra Nav. Her, fra byggingen av det nye Nasjonalmu­seet i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway