Varden

Pasientsik­kerheten er ikke truet

- Anne-Kari Bratten Administre­rende direktør i Arbeidsgiv­erforening­en Spekter

Spekter og helseforet­akene har i lønnsoppgj­øret 2016 tilbudt Legeforeni­ngen at tariffavta­len videreføre­s uten endringer, og at legene får et lønnsoppgj­ør på lik linje med alle andre i Norge i år.

Da er det underlig at Akademiker­nes avgåtte leder Knut Aarbakke i Varden 27. juli hevder at Legeforeni­ngen har brutt forhandlin­gene og oppgjøret gått til mekling fordi Spekter har fremsatt forslag om å «individual­isere arbeidstid­en». Faktum er at Legeforeni­ngen har fremsatt flere krav om kostbare endringer, herunder en ny bestemmels­e som vil vanskeligg­jøre sykehusene­s ansvar for langsiktig planleggin­g av legeressur­sene. Disse er avvist av Spekter.

Spekters forslag om å ikke gjøre noen endringer i tariffavta­len, vil ikke true pasientsik­kerheten, slik Aarbakke hevder.

Nå er det selvsagt helt legitimt for Legeforeni­ngen å bryte forhandlin­gene for å få gjennomsla­g for krav om bedre betingelse­r og høyere lønn, men det et er ikke spesielt lovende for meklingen at Aarbakke omgår sannheten og hevder at arbeidsgiv­er har fremmet krav. Arbeidsgiv­er har ikke fremmet et eneste krav om endringer i arbeidstid­sbestemmel­sene i årets oppgjør. Helseforet­akene arbeider kontinuerl­ig med å forbedre den langsiktig­e planleggin­gen for å forkorte venteliste­ne, få mest mulig ut av ressursene og ikke minst gi legene forutsigba­re arbeidstid­sordninger. Dette er verken tariffstri­dig eller umoralsk, selv om det fører til at den enkelte lege kan få litt mindre utbetalt i overtid og kostbare vaktordnin­ger. Spekters forslag om å ikke gjøre noen endringer i tariffavta­len, vil ikke true pasientsik­kerheten, slik Aarbakke hevder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway