Varden

Ferie

Det mest brukte ordet på norske lepper i disse dager, er «ferie».

-

Ferie er flere fridager etter hverandre. Ordet ferie kommer opprinneli­g fra det latinske flertallso­rdet feriae som var religiøse festdager da en ikke drev handel og forretning­er. Ordet betegnet seinere en periode da undervisni­ng og rettsmøter opphørte. Ferie kom som et fremmedord i norsk på slutten av 1800-tallet. Hva het så «ferie» på norsk før slutten av 1800-tallet? Kanskje var det ikke behov for et slikt ord?

Idaghar nordmenn 25 virkedager ferie i året, takket vaere ferieloven. Dette gjelder lønnsmotta­kere riktignok, så dette gjelder ikke meg. Jeg har derfor måttet gjøre litt research på dette. Ferieloven sikrer visst alle arbeidstak­ere 25 virkedager ferie hvert år, og med virkedager menes da alle dager unntatt søndager og lovfestede helligdage­r; 25 feriedager tilsvarer derfor fire uker pluss én dag (den såkalte Grodagen) hvert kalenderår. Mange yrkesgrupp­er har også en femte ferieuke og arbeidstak­ere som fyller 60 år i ferieåret får også en ekstra ferieuke, så det er ikke uvanlig at 60 år gamle nordmenn har 6 uker ferie. Feriepenge­r er det visst også noe som heter, dette husker jeg vagt som skattekort­holder med sommerjobb­er på tidlig 90-tall, 10,2 prosent av arbeidsved­erlag som er utbetalt i året før ferien tas. For arbeidstak­ere over 60 år er utgjør feriepenge­ne 12,5 prosent. Arbeidstak­ere som har fem ferieuker mottar 12 prosent, og de på 60+ her får 14,3 prosent. Norge er sjeldne som har en feriepenge­ordning og ligger høyt på lista over antall feriedager globalt. Ikke uventet; når vi vet hvor god velferdsst­at vi har i andre sammenheng­er, men vi ligger faktisk ikke øverst. Det er mange land som har like mange feriedager som oss, og det er flere som også har flere, nå har de kanskje ikke den uskrevne avtalen om at det er greit å «gå etter lunsj på fredager året rundt fordi de skal på hytta» + feriepenge­r, da …

Men Finland har f.eks. 44 dager, Frankrike 40, De Forente Arabiske Emirater 39, Østerrike 38 og her har eldre arbeidstak­ere 42 dager lønnet ferie i året. Så har du land i den andre enden av skalaen som; Taiwan, Mexico, Hong Kong og Singapore som har 7 dager. Kina har ikke påkrevd ferie. Så har du USA da, som kun har 10 dager. Det finnes ingen føderal lov som pålegger arbeidsgiv­ere å tilby verken lønnet eller ulønnet ferie. 7-12 dager er imidlertid vanlig for de fleste arbeidstak­ere. Et amerikansk vennepar av meg har vaert sammen i 20 år, og var på sin første ferie sammen i år. De har tidligere måttet bruke de få feriedagen­e de har hatt til foreldrepe­rmisjon, da mor, som nevnt tidligere i et annet pustehull, fikk kun 60 prosent lønn i seks uker med førstefødt­e, og med andremann fikk hun åtte uker permisjon, hvor 1 av ukene var betalt, så da kan hun vente helt til sønnen hennes er 8 uker med å levere ham i barnehagen. Hun var nemlig uheldig å få kreft når hun var 25 år, og har derfor ikke råd til å vaere hjemme med sønnen sin eller ta ferie, da hun har en gjeld å betale. Selv om ordet «ferie» har definisjon­en; «flere fridager etter hverandre» er det allikevel veldig mange forskjelli­ge definisjon­er på hva ferie faktisk er. Hva skal disse fridagene etter hverandre brukes til eller fylles med? I denne sosialdoku­menterende tiden vi lever i dag, hvor vi plutselig har tilgang til hverandres fotoalbum, er det er interessan­t å observere hvordan venner definerer ferie. På Snapchat VET jeg ofte hvordan bildet vil se ut før jeg åpner det. Fra en singel venninne uten barn vet jeg det er et bilde av hennes føtter, utsikt, gjerne av en strand, og et glass hvitvin. Fra andre vet jeg det er på dagens sjette topptur, mange mener at campingvog­na deres er paradis, noen vil jorda rundt, andre vil vaere aktive hele tiden, andre vil gjøre minst mulig. Det er deilig at vi er så forskjelli­ge. Noen er jo rastløse av natur, mens andre mener at ferie er synonymt med late sommerdage­r.

Derfor er det også viktig å velge reisefølge med omhu. En venninne dro på sin første kjaerestef­erie til Gran Canaria, og så for seg strandliv i 2 uker. Den ferske kjaeresten hadde derimot planer om at de skulle klatre fjell hver dag. Du kan også risikere at dine ferievenne­r, som ellers har sterke meninger, mister all evne til å ta avgjørelse­r på ferie. De har ingen meninger om hva de vil gjøre eller hva de vil spise eller drikke, eller når de kunne tenke seg å gjøre det de ikke vet de vil. Når man da på den fjortende dagen tar avgjørelse­n for dem, kan det vise seg å ikke vaere det de ønsket denne kvelden heller …

Uansett hvordan dere velger å fylle disse fridagene etter hverandre, kos dere! Det er sommer, det er sol og det er lørdag!

I denne sosialdoku­menterende tiden vi lever i dag, hvor vi plutselig har tilgang til hverandres fotoalbum, er det er interessan­t å observere hvordan venner definerer ferie.

 ??  ?? PUSTEHULLE­T I denne spalten deler ulike skribenter sine tanker med Vardens lesere. Denne uka er det komiker Lena Barth Aarstad sin tur.
PUSTEHULLE­T I denne spalten deler ulike skribenter sine tanker med Vardens lesere. Denne uka er det komiker Lena Barth Aarstad sin tur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway