Varden

Kongekrabb­e med grillet loff og ristet hvitløkssm­ør

-

Ingrediens­er (2-3 personer) 1 «cluster» av stor, rå kongekrabb­e (3 bein + 1 klo som henger sammen) ½ liter IPA øl 1,5 liter vann 60 gram salt 1/2 sitron 10 stilker dill 1 spiralloff 250 g smør 1/2 hvitløk 1 ts flaksalt Grov svart pepper Fremgangsm­åte Krabbebein­et er delt opp i fem deler: 1) Den innerste kjøttfulle delen som er naermest huset/hodet, 2) den lengste og gjeveste delen, 3) et lite ledd, 4) et tynt ledd, og 5) en klo i enden.

Det er en muskel inni hvert ledd, samt to myke bruskspile­r, de sistnevnte prøver vi å få ut under rensingen. På hvert ledd er det to «kneskåler»/fester. Med en stiv vanlig saks klarer du å klippe så vidt inn i disse, slik at de blir lealause. Ikke klipp tvers av beinet, da blir det vrient å få ut bruskspile­ne.

Start med å dra ut kloen av den tynneste delen ytterst. Nå skal kjøttet trekkes ut av kloen og henge fast i den tynne delen. Deretter drar du fra hverandre alle leddene, med kjøttet inni skallet. Bruskspile­ne henger fast i hver skalldel, klipp dem av og kast dem.

Kok opp vann, øl og salt. Ha i dillen og sitronskiv­ene, og ha i de store kjøttfulle delene først. La dette koke raskt opp. Legg deretter i de mindre delene. La alt koke opp, og trekk kjelen til side. I løpet av 10 minutter er alt ferdig kokt. Hvis du ønsker å la krabben ligge i laken noen timer før servering, må du løfte den ut slik at kokingen stanser, avkjøle kraften noe (til maks 70) grader og deretter legge krabben tilbake i laken. Hvitløkssm­ør: Del hvitløken i grove biter med skallet på. Stek dette i en kjele med to spiseskjee­r smør til det blir lett gyllent, men ikke svidd. Skru så ned varmen og ha i resten av smøret. La dette koke på moderat/ lav varme i 5-10 minutter. Ha i litt ekstra salt og grov svart pepper. Loff: Del spiralloff­en i skiver som ristes i brødrister eller med grillfunks­jon i ovnen til de har fått en fin farge og god skorpe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway