Varden

Mener staten bør slå sammen kommuner

Porsgrunn er best i fylket, men det gir bare 38. plass i NHOs kommunekår­ing. Staten bør slå sammen kommuner, mener NHOs Nikolai Boye.

- Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

– Landsunder­søkelsen viser at 42 prosent av befolkning­en bor i de tretti beste kommunene. I de tretti dårligste bor kun 0,5 prosent. Det er en klar sammenheng mellom kommunestø­rrelse, vekst og utvikling, sier NHOs regiondire­ktør i Telemark.

Alle landets 428 kommuner er med i undersøkel­sen. 12 av våre 18 kommuner er blant den dårligste halvparten, og dårligst står det til i Drangedal. Kommunen har rykket ned ni plasser fra i fjor, og er nå på 361. plass. Nabokommun­ene Nome og Nissedal er ikke stort bedre med 336. (-20) og 332. (-72) plass.

Bruk tvang mot kommunene

På NHO-kontoret i Skien er Nikolai Boye bekymret.

– Det går feil vei. Vi hadde håp om bedring med så mange aktører som jobber sammen. Dette viser at vi må jobbe enda mer og enda hardere sammen for å legge forholdene til rette for å få resultater. Med så mange kommuner i fylket i en tid hvor vi må tenke nytt, stiller jeg meg undrende til hvordan man skal klare å ha tilstrekke­lig kompetanse slik at alle kommuner kan gi det samme tilbudet. Staten bør gå inn og ta tøffe grep. Fylkesmann­en kan godt vaere litt skarp i kanten i sin anbefaling. Jeg tror tvangssamm­enslåing av kommuner kan vaere det riktige. Det må hardere lut til, sier konkludere­r Boye.

Porsgrunn best

Mens Porsgrunn har klatret to plasser til 38. plass, har Bø falt seks. Sammen med Vinje på 80. plass plasseres disse kommunene i kategorien «best».

– Dette er gode nyheter og en honnør til alle de som både i privat og offentlig virksomhet i Porsgrunn står på for å tilrettele­gge for arbeidspla­sser og naering i kommunen, sier Robin Kåss, ordfører i Porsgrunn.

– Det bekrefter og inntrykket jeg får fra naeringsli­vet. Porsgrunn er en attraktiv kommune og det er ekstra hyggelig at vi er blant de beste på kompetanse i fylket med 15. plass i landet. Vi ser og at mens ledigheten i landet øker, synker den hos oss. Vi har en god størrelse som kommune. Vi samarbeide­r vi med andre slik at distriktet får både stråleenhe­t, jernbanein­vesteringe­r og andre viktige infrastruk­turtiltak, sier Kåss.

Skien ligger langt bak Porsgrunn med 135. plass, og er i kategorien «nest best». Neste telemarksk­ommune på lista er Bamble på 183. plass.

Bø best på demografi

Porsgrunn er best i fylket med 32. plass innen punktet verdiskapn­ing, nyetableri­nger og sysselsett­ing. Arbeidsmar­kedet er vurdert ut fra yrkesdelta­kelse. Her er Vinje best med 35. plass. Befolkning­ssammenset­ning er vurdert og Bø er på tredje plass på landsstati­stikken. Porsgrunn er vurdert som best i fylket på kommuneøko­nomi.

Landets beste

Som i fjor er Sola kommune kåret til landets beste i NHOs kommune-NM. Til tross for nedgangen innen oljeindust­rien, ligger kommunen foran Baerum, Oslo og Asker på de neste plassene. De beste kommunene har høy befolkning­stetthet, er naer universite­ter eller naeringskl­ynger innen petroleum og teknologiv­irksomhete­r. Dårligst ut kommer kommuner fra Nord-Trøndelag og nordover samt i grensetrak­tene mot Sverige på Østlandet.

 ??  ??
 ??  ?? ALVORLIG: Seniorrådg­iver Vegard Angen Johnsen og regiondire­ktør Nikolai Boye studerer NHOs landsovers­ikt som viser nedgang for Telemarksk­ommunene.
ALVORLIG: Seniorrådg­iver Vegard Angen Johnsen og regiondire­ktør Nikolai Boye studerer NHOs landsovers­ikt som viser nedgang for Telemarksk­ommunene.
 ??  ?? KOMMUNETEL­EMARK: Mørke grønne felt viser de beste regionene for naeringsli­vet, burgunder de dårligste.
KOMMUNETEL­EMARK: Mørke grønne felt viser de beste regionene for naeringsli­vet, burgunder de dårligste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway