Varden

120 tilfeller av seksuelt vold rapportert i Sør-Sudan

-

Minst 120 seksuelle overgrep mot sivile er rapportert etter at kamper brøt ut i Sør-Sudan de siste ukene, melder FN. JUBA – FN har mottatt «dypt urovekkend­e rapporter» om at soldater og andre menn skal ha forgrepet seg på sivile, inkludert mindreårig­e, utenfor en FN-leir og andre steder i hovedstade­n Juba, sier Farhan Haq, talsperson for gene- ralsekreta­er Ban Ki-moon. To personer er bekreftet døde etter gruppevold­tekter.

Haq sier han er klar over rapporter om at FN-soldater skal ha vaert vitner til voldtekter uten å gripe inn. De fredsbevar­ende styrkene har nå økt patruljeri­ngen og gir beskyttels­e til kvinner som beveger seg utenfor FNkontroll­erte områder, sier han.

Overgrepen­e begynte etter at det ble innført en våpenhvile i hovedstade­n Juba og kvinner begynte å gå ut av FN-leiren for å kjøpe mat på markedet. De kaster lys over to sentrale problem i Sør-Sudan: etnisk motivert vold og FN-styrkenes manglende vilje til å gripe inn.

– Vi har oppfordret alle parter i konflikten til å ta personlig ansvar for umiddelbar­e reaksjoner mot soldater som er involvert i slike ubeskrivel­ige voldshandl­inger, sier Haq, og legger til at det vil få «alvorlige konsekvens­er» hvis de fredsbevar­ende styrkene ikke oppfyller sin plikt til å beskytte sivile.

De fleste i FN-leiren er i likhet med den avsatte visepresid­enten Riek Machar nuere, mens de fleste av regjerings­soldatene er dinkaer, slik som president Salva Kiir.

(NTB-DPA)

Sørsudansk­e kvinner og barn står i kø for å få utlevert nødprovian­t i FN-leiren naer Juba, der det bor 30.000 internt fordrevne.

INTERNT FORDREVNE:

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway