Varden

Kvinner får egen temadag under Norway Cup

-

I 1972 reiste et av medlemmene i Norway Cup-styret seg og sa at hun ikke hadde noe der å gjøre om ikke jenter fikk spille. I den ånd har kvinnelige fotballspi­llere fått sin egen temadag på Ekebergsle­tta. OSLO – Da vi skulle planlegge Norway Cup i 1972, sa de at de ikke ville ha med seg jenter. Da reiste jeg meg bare opp. «Hvor skal du», sa de. Jeg skal hjem jeg, ikke noe å gjøre for meg her. Da fikk pipa en annen låt, sier Rigmor Andersen (94) til NTB.

Norway Cup ble regnet som en verdenspio­ner da de lot kvinner delta det året. Fire år senere godkjente også Norges Fotballfor­bund kvinner på banen. Den nye generalsek­retaeren for fotballarr­angement, Tony Isaksen, har jobbet videre med denne holdningen. I år er det satt av en temadag for kvinnefotb­all.

– Vi vil ha jenter inn i sporten og vi vil at de skal bli, sier han.

Det må lages alternativ­er til elitefotba­ll for jenter også. Blant annet brukes cupen til rekrutteri­ng av kvinnelige fotballdom­mere, mener han.

– Vi bare elsker fotball, vi, sier Norway Cup-deltakerne Aase Johansen, Madeleine Øvrum, Marthe Mari Byfuglien og Tiril Kvarberg til NTB. De sier de godt kan tenke seg å delta på temadagen.

Interkultu­rell møteplass

57 nasjoner deltar på arrangemen­tet i år.

– Norway Cup handler om idrettsgle­de og vennskap. Vi ser på det som en interkultu­rell møteplass. Fotball er uavhengig av hudfarge og religion, sier Isaksen.

Av årets 400 dommere er 100 utenlandsk­e – fra 22 forskjelli­ge nasjoner.

– Noen ganger er fotball det eneste de kan samles om, sier trener Sala Hhajjaj. Laget han trener er satt sammen av spillere fra blant annet Mexico, Sveri- ge, Storbritan­nia og Kina. Alle er elever ved Southbank internasjo­nale skole i London.

– På laget vårt har vi arabere og israelere som spiller sammen, engelskmen­n og skotter, og til og med nordmenn og svensker, sier treneren.

I år har dessuten Norway Cup og barne- og familieeta­ten innledet et samarbeid for å gi mindreårig­e asylsøkere muligheten til å spille på forskjelli­ge lag i Norway Cup.

Marcus og Martinius

Lørdag kveld ble cupen høytidelig åpnet for 44. gang med parade og åpningskon­sert.

Under åpningskon­serten åpnet himmelen seg over de 15.000 som hadde møtt opp for å se blant annet Julia Berger, Morgan Sulele og Marcus og Martinius. Det hersket liten tvil om at det var sistnevnte som var det store trekkplast­eret for mange av de kvinnelige fotballspi­llerne.

Den neste uka skal over 32.000 deltakere spille 5.998 kamper på 89 baner. Andrea Rognstrand, NTB

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? DØRÅPNER: Rigmor Andersen (94 år), kjent som «Bestemor Norway Cup», under åpningen av Norway Cup 2016 på Ekebergsle­tta lørdag.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX DØRÅPNER: Rigmor Andersen (94 år), kjent som «Bestemor Norway Cup», under åpningen av Norway Cup 2016 på Ekebergsle­tta lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway