Varden

Millionar fossa inn til kommunane

Norsjøkraf­t fekk eit overskot før skatt på 25,6 millionar kroner i fjor. No blir det investert for 100 millionar kroner.

- Halvor Ulvenes halvor.ulvenes@varden.no

NOME Driftsinnt­ektene til selskapet, som blei etablert ved kjøpet av Vrangfoss kraftverk i 2012, låg på 67,7 millionar kroner. Forteneste­marginen utgjorde såleis på 37,7 prosent. Finanskost­nadene for i fjor var på naer 15 millionar kroner.

– Kraftprisa­ne har vore låge, men ved å posisjoner­e seg i marknaden har me sikra ein gevinst. Den utgjer 15 millionar kroner av overskotet på 25 millionar kroner. Det blei eit bra år, seier adm. direktør Jon Arne Mørch Jonassen i Norsjøkraf­t til Varden.

Eigarane tok ut ti millionar kroner i utbytte for 2015. Året før var talet null. Norsjøkraf­t er botnsolid med ein bokført eigenkapit­al på 540 millionar kroner som utgjer meir enn 50 prosent av samla kapital i selskapet.

Har kontrollen

Kommunane Bø, Nome og Sauherad har majoritete­n av aksjane i Norsjøkraf­t gjennom selskapa Midt-Telemark Kraft og Midt-Telemark Energi. Brennebu AS dottersels­kap av Cappelen Holding - sit med ein tredjedel av aksjane.

Det var som kjend Cappelen som kvitta seg med kraftverke­t i Vrangfoss, og så blei Eidsfoss kraftverk - eigd av dei tre kommunane - innlemma i Norsjøkraf­t.

Mindre utbytte

Harald Dagfinn Kjelstad er styreleiar i Norsjøkraf­t.

– Så langt har det fungert bra, og eg synest det er kjempeinte­ressert å vere styreleiar. Sterkt fall i kraftprisa­ne kan vere krevjande, og Norsjøkraf­t har rehabilite­ringar i dei to kraftstasj­onane Vrangfoss og Eidsfoss på til saman rundt 100 millionar kroner. Oppgraderi­nga er temmeleg likt fordelt mellom stasjonane. Eidsfoss er ferdig og etter planen blir Vrangfoss klar i løpet av året. Dette har påvirka produksjon­en, så kommunane må forvente lågare utbytte dei naermaste åra, seier Harald Dagfinn Kjelstad.

Han viser til prognosar som seier at kraftprisa­ne vil auke i eit 5-årsperspek­tiv. Styreleiar­en viser her til målet om eit grønt skifte.

– Prisutvikl­inga på elektrisk kraft er avhengig av kor stor reduksjone­n blir av kol og olje, seier Harald Dagfinn Kjelstad.

Rett kjøp

Bø-ordførar Olav Kasland (V) skulle òg ønske seg høgare kraftprisa­r, men er fornøgd med investerin­ga.

– Politikara­ne var klare på at kjøpet ikkje skulle sjåast i eit toårspersp­ektiv, men over ein periode på 50 år. Dette er ein evigvarand­e ressurs som det er viktig å ha på lokale hender. Eigarane er klar over at det blir magert med utbytte dei naermaste åra Bø og Sauherad blir etter samanslåin­ga ein større aksjonaer i Midt-Telemark Kraft og MidtTelema­rk energi enn Nome kommune - selskapa som har dominerand­e aksjeposta­r i Norsjøkraf­t.

– Dette vil ikkje ha noko praktisk betydning, avsluttar Bø-ordførar Olav Kasland.

 ??  ?? BLIR OPPGRADERT: Vrangfoss kraftverk blir oppgradert for rundt 50 millionar kroner i år. Arbeidet skal etter planen
BLIR OPPGRADERT: Vrangfoss kraftverk blir oppgradert for rundt 50 millionar kroner i år. Arbeidet skal etter planen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway