Varden

Kjartan (37) padler Norge på tvers

– Det har alltid fascinert meg å krysse store landområde­r, sier tobarnsfar­en som har padlet gjennom Telemark denne uka.

- Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

I ti år har Kjartan Bergsvåg (37) studert padleruta som han nå er på god vei til å ta seg gjennom. Turen startet i havgapet på Karmøy i vest for drøye to uker siden. Deretter har turen gått gjennom Ryfylke, inn til Røldal og videre over Hardangerv­idda i Kvennavass­draget.

Ikke for nybegynner­e

Denne uka har den spreke tømreren og bonden forsert seg gjennom Telemark via Møsvatn, videre over Tinnsjøen og deretter ned langs Tinnåi før Heddalsvan­net og Telemarksk­analen sto for tur.

– Deretter går turen ut til kysten, opp til Tjøme, over til Hvaler og videre til Sverige gjennom Halden-vassdraget, sier Kjartan Bergsvåg når Varden møter ham under et «pit-stop» på Notodden.

37-åringen, som har to barn, kjaereste og gård på Voss, beregner å bruke til sammen fire uker på padleferde­n. Padleruta han har bestemt seg for å gjennomfør­e er anslagsvis 700 kilometer lang.

Ufattelig mye dårlig vaer

– Hva har vaert de største utfordring­ene så langt?

– Det har vaert utrolig mye dårlig vaer! Helt ufattelig egentlig. Jeg har bodd flere år av livet mitt i telt. Men jeg kan ikke huske å ha opplevd så mye regn, sier Bergsvåg sorgmunter­t.

Landskapet han har padlet gjennom derimot er, slik han ser det, like storslagen­t og flott uansett om regnet høljer ned eller ikke. Noen steder – deriblant forbi Svelgfossj­uvet på Notodden – har han vaert tvunget til å baere sin havkajakk av lettvektst­ypen.

– Jeg så det var ei tømmerrenn­e der. Den så ikke helt trygg ut å bruke. Hvis ikke kunne jo renna ha vaert et alternativ, sier Bergsvåg som tidligere padlet fra Canada til Alaska.

Liker å vaere på vei

– Telemark er uansett veldig vakkert. Jeg har et naert forhold til Vest-Telemark etter at jeg gikk på folkehøgsk­ole i Seljord, forteller 37-åringen.

– Hva er det som gjør at du velger å padle lange distanser?

– Det er behovspyra­miden. Jeg liker å padle, forflytte meg og vaere på vei. Og jeg liker naturen, sier Kjartan Bergsvåg.

 ??  ?? LIKER NATUREN: Kjartan Bergsvåg (37) fikk et naert forhold til Telemark den gang han var elev ved Seljord folkehøgsk­ule. Denne uka har han padlet seg ned gjennom Telemark på en tur som startet på Karmøy i vest og som er planlagt å ende i Østfold ved svenskegre­nsa.
LIKER NATUREN: Kjartan Bergsvåg (37) fikk et naert forhold til Telemark den gang han var elev ved Seljord folkehøgsk­ule. Denne uka har han padlet seg ned gjennom Telemark på en tur som startet på Karmøy i vest og som er planlagt å ende i Østfold ved svenskegre­nsa.
 ??  ?? STILSTUDIE: Padlegjest­en fra vest har lang fartstid på vannet. Han har blant annet padlet Canada- Alaska på tvers sammen med en kamerat.
STILSTUDIE: Padlegjest­en fra vest har lang fartstid på vannet. Han har blant annet padlet Canada- Alaska på tvers sammen med en kamerat.
 ??  ?? EKSTRAUTST­YR: Ei lite tralle er et nyttig hjelpemidd­el på turen.
EKSTRAUTST­YR: Ei lite tralle er et nyttig hjelpemidd­el på turen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway