Varden

Delvis DNA-treff på Kristin-tiltalte

I nye analyser av prøver som ble sikret i 1999, ble det gjort funn som matcher DNA fra den tiltalte i Kristinsak­en. Funnet kan svekke teorien om senere oversmitte av arvestoff.

-

De nye analysene i prøven, som har stått nedfryst og urørt siden 1999, ble det gjort sikre treff på tre markører, mens det ble funnet ytterliger­e ti markører som kan matche DNA-profilen til den tiltalte 39-åringen.

Funnene gir ikke noe entydig svar, men profilen kan tilhøre en person med samme DNA som 39-åringen eller en mann i hans farslinje, opplyste fagdirektø­r Bente Mevåg ved Folkehelse­institutte­t i Borgarting lagmannsre­tt fredag.

De nye undersøkel­sene ble gjort på anmodning fra aktoratet i saken mot mannen som er tiltalt for å ha drept Kristin Juel Johannesse­n (12) for 17 år siden. Hensikten var åpenbart å forsøke å svekke teorien om at cellene som ble funnet på jentas negler, kan ha blitt avsatt i løpet av de 17 årene som er gått siden obduksjone­n.

Mevåg, som er Norges kanskje fremste ekspert på rettsgenet­ikk og DNA, understrek­et at alle gjenstande­r som det blir gjort DNA-undersøkel­ser av, blir håndtert fullstendi­g atskilt. Og at analysepro­sessen foregår i separate løp for at det ikke skal skje oversmitte.

Ingen tvil om DNA-funn

Det er i praksis ingen tvil om at det er arvestoffe­t til mannen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannesse­n som er trukket ut av hudcelle på neglene til jenta.

– Vi tar alltid forbehold, men det er veldig, veldig, veldig stor sannsynlig­hetsoverve­kt for at det er tiltaltes DNA, sa Mevåg da hun innledning­svis redegjorde for de siste DNA-undersøkel­sene som førte til gjenopptak­else av straffesak­en mot 39-åringen.

Hun var første vitne ut fredag, en dag som i sin helhet er satt av til gransking av det nye DNA-beviset i Kristin-saken. DNA-profilen som ble trukket ut fra hudceller under neglene til Kristin, var et gjennombru­dd for påtalemynd­igheten.

Det nye beviset er fellende, mener aktoratet i saken mot den nå 39 år gamle mannen som er tiltalt for drapet på den tolv år gamle jenta for 17 år siden.

Gjennombru­dd

Kun en enegget tvillingbr­or, og i svaert sjeldne tilfeller en «vanlig» bror, kan ha samme DNA-profil. I Kristin-saken er det uomstridt at det er tiltaltes DNA som ble funnet på neglene.

Gjennombru­ddet kom da Folkehelse­institutte­t analyserte neglene som ble klippet av under obduksjone­n i 1999 for tredje gang i fjor. De to foregående gangene – i 1999 og i 2006 – var det vattpinnea­vstryk fra neglene som ble undersøkt. I 2015 gjorde ny og bedre teknologi det mulig å undersøke selve neglene.

Det ble funnet to profiler, som ga full match på samtlige 16 markører: En som tilhørte Kristin Juel Johannesse­n og en som tilhørte mannen som er tiltalt for å ha drept henne.

Overføres direkte

Lagmannsre­tten har besluttet at dommen skan overføres direkte når den leses opp.

– Lagmannsre­tten kan ikke se at filming eller fotografer­ing på dette tidspunkte­t kan sies å ha en uheldig påvirkning av behandling­en av saken. Lagmannsre­tten kan heller ikke se at personvern­spørsmål avgjørende taler mot, under forutsetni­ng av at verken den tiltalte eller de etterlatte fìlmes, skriver lagdommer Mette Trovik i en beslutning fra retten fredag. (NTB)

 ??  ?? KRISTIN-SAKEN FOR RETTEN: Den 12 år gamle Kristin Juel Johannesse­n ble i august 1999 funnet drept i dette skogholtet ved Mørk gård i Hedrum i Larvik.
KRISTIN-SAKEN FOR RETTEN: Den 12 år gamle Kristin Juel Johannesse­n ble i august 1999 funnet drept i dette skogholtet ved Mørk gård i Hedrum i Larvik.
 ?? ARKIVFOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? VITNET: Fagdirektø­r Bente Mevåg ved Folkehelse­institutte­t.
ARKIVFOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX VITNET: Fagdirektø­r Bente Mevåg ved Folkehelse­institutte­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway