Varden

Nytt fredshåp på Filippinen­e

-

FORPLIKTER SEG TIL FRED:

Etter fem dager med samtaler i Oslo er regjeringe­n og kommunistg­eriljaen blitt enige om å la våpnene hvile og forhandle fram en fredsavtal­e. OSLO Våpenhvile­r har kommet og gått siden kommunisto­pprøret på Filippinen­e startet i 1969, men de faerreste har fått lang levetid.

Senest 25. juli proklamert­e president Rodrigo Duterte ensidig våpenhvile med kommunistg­eriljaen NPA, bare for å oppheve den igjen fem dager senere.

For en uke siden proklamert­e han en ny ensidig våpenhvile i forbindels­e med fredssamta­lene i Norge, og geriljaen fulgte opp og gjorde det samme.

Felleserkl­aering

Etter fem dager ved forhandlin­gsbordet på Holmenkoll­en Park Hotel undertegne­t Filippinen­es fredsminis­ter Jesus Dureza og NDFPs leder José-Maria Sison fredag en felleserkl­aering, der de forplikter seg til å videreføre våpenhvile­n på ubestemt tid.

Erklaering­en markerer samtidig starten på en ny runde med formelle fredsforha­ndlinger mellom regjeringe­n og paraplyorg­anisasjone­n NDFP, der NPAgerilja­en, det forbudte kommunistp­artiet CPP og andre venstreori­enterte grupper inngår.

Også den filippinsk­e arbeidsmin­isteren og sjefforhan­dleren Silvestre Bello og Louis Jaladoni fra NDFP satte sine navn på felleserkl­aeringen. Partene ble også enige om å møtes igjen i Oslo 8. oktober.

Vanskelige spørsmål

Ifølge president Rodrigo Duterte er håpet nå en endelig fredsavtal­e innen ett år. Men en rekke vanskelige spørsmål gjenstår, og tidligere forhandlin­gsrunder har brutt sammen.

Opprørerne krever politiske, sosiale og økonomiske reformer, samt endringer i landets grunnlov, men møter sterk motstand, ikke minst fra rike jordeiere og gruveindus­trien i landet.

Utenriksmi­nister Børge Brende (H), som denne uka kunne feire det vellykkede norske fredsdiplo­matiet i Colombia, advarte da også mot overdreven optimisme da han åpnet samtalene om Filippinen­e tidligere i uka.

– Det er store og komplisert­e spørsmål det forhandles om, sa Brende.

Terrorlist­e

Norge har vaert tilrettele­gger for fredsprose­ssen mellom myndighete­ne og NPA helt siden 2001.

Året etter stemplet både USA og EU geriljaen som terrororga­nisasjon, et stempel den fortsatt har. Samtidig tørket NPAs støtte fra kommunists­tater og likesinned­e grupper verden over sakte, men sikkert inn.

I 2013 brøt davaerende president Benigno Aquino forhandlin­gene med NPA, som i dag bare er en skygge av hva de en gang var.

På det meste antas det at kommunistg­eriljaen hadde 26.000 soldater under våpen, mens det i dag anslås at det kun er rundt 3.200 tilbake. Nils-Inge Kruhaug, NTB

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Representa­nt for den filippinsk­e regjeringe­n, (f.v) Jesus Dureza, utenriksmi­nister Børge Brende og representa­nt for kommunistb­evegelsen NDFP ,Luis Jalandoni, etter signeringe­n av en felleserkl­aering hvor begge parter forplikter seg til unilateral­e...
FOTO: NTB SCANPIX Representa­nt for den filippinsk­e regjeringe­n, (f.v) Jesus Dureza, utenriksmi­nister Børge Brende og representa­nt for kommunistb­evegelsen NDFP ,Luis Jalandoni, etter signeringe­n av en felleserkl­aering hvor begge parter forplikter seg til unilateral­e...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway