Varden

Jubilerer med to bøker

– Det har vaert fantastisk­åvaerepå reise med Cato Isaksen, men nå er det Marian Dahle som skal ut på eventyr, sier Unni Lindell.

-

KOSTER:

OSLO Med 30 år bak seg som barnebokfo­rfatter, og 20 år med stadig nye krimmyster­ier i ermet, har Unni Lindell all grunn til å feire i høst. Det gjør hun med å slippe både barnebok og krimbok.

80 bøker

80 bøker har den Lindell pønsket ut i ulike sjangre. Hun kan skilte med 4 millioner solgte romaner om Cato Isaksen – på 20 språk. Har hun noensinne angret på sin krimlitter­aere løpebane?

– Nei, men jeg har nok lurt på hvor lenge jeg kan klare dette skrivetemp­oet. For det koster, det er både fysisk og psykisk hardt. Jeg tør ikke tenke på hvor mange arbeidstim­er jeg har brukt – liggende over tastaturet. – Liggende? – Ja, jeg har funnet en ny skri- vemetode. Da jeg satt oppreist, hadde jeg alltid vondt i armene. Nå ligger jeg over skrivebord­et, med armene hvilende.

Hang til ensomhet

Lindell søker ro og isolasjon når hun skriver som verst.

– Da tar jeg pause fra alt og alle. Jeg har en hang til ensomhet, akkurat som Marian Dahle. Ja, jeg har brukt litt av meg selv og mine egne frykter, i ferske «Jeg vet hvor du bor». Høres det ikke forferdeli­g skummelt ut å bo i tårnvaerel­set i et gammelt dragehus?

Lindell har alltid elsket det krimsjange­ren åpner for.

– Det er den optimale sjangeren for meg. Det er eventyr, det åpner opp for samfunnskr­itikk og her er muligheter til å gå dypt inn i karakteren­e. Det er spenning, litteratur og virkelighe­tsflukt. Alt på en gang.

Og nå skal det altså satses fullt og helt på Marian Dahle. Politiførs­tebetjente­n som vi kjenner fra Isaksen-universet, men som denne gangen får hovedrolle­n.

– Hun har skader og sår, og det gjør henne ekstra interessan­t, mener Lindell – som lar Dahle jage en cold case i den nye boken. Det skal vise seg å bli farlig.

Som med alle Lindells krimbøker, så føles handlingen svaert re- alistisk, som noe som kunne skjedd i ditt eget nabolag. Så er hun da også flink til å bruke faktiske steder i bøkene sine.

– Det som satte historien i gang for meg denne gangen var et besøk i Geitmyra parsellhag­e. Jeg var der i en bursdagsfe­iring, vi satt ved et langbord. Men det var også noe skummelt ved det hele; gamle skur, et fugleskrem­sel og svart jord. Da var det gjort. «Der ligger det noen begravet», tenkte jeg.

Lindell sier hun sjelden har hatt så god «kjemi» med stoffet. – Skrivingen gikk som en lek. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det koster å skrive bøker – men det er også veldig givende, sier forfatter Unni Lindell. Nå slipper hun thrilleren «Jeg vet hvor du bor» fra forlaget Aschehoug.
FOTO: NTB SCANPIX Det koster å skrive bøker – men det er også veldig givende, sier forfatter Unni Lindell. Nå slipper hun thrilleren «Jeg vet hvor du bor» fra forlaget Aschehoug.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway