Varden

SETTEMASKI­NEN

-

ed Johan Gutenbergs oppfinnels­e av boktrykkek­unsten kunne man, fra 1450-tallet, masseprodu­sere bøker og skrifter, i stedet for å kopiere tekst ved avskrift. Gutenberg tok nemlig i bruk støpte enkeltståe­nde metalltegn, som bokstaver, komma og punktum – såkalte løse typer.

Disse satte han sammen til ord og linjer, for så å trykke dem på papir ved hjelp av trykkfarge og trepresse.

Oppfinnels­en satte typografen i arbeid, og med typografie­n – av de greske ordene «typos» (form) og «grapho» (skrive), fulgte flere fagarbeide­re, som trykkere, skriftstøp­ere og settere.

Håndarbeid for skolerte

Setteren var håndverker­en som gjorde klar teksten – framstilte satsen – til trykking hos trykkeren. Håndsetter­en plukket løse typer, gjerne av bly, én for én fra hvert sitt rom, eller «fag», i en settekasse, og satt linje for linje i en vinkelhake. Setteren måtte bokstavere speilvendt, slik at satsen skulle gi et rettvendt trykk, og etter trykkingen ble typene demontert for gjenbruk.

– Håndsats besto av to forskjelli­ge arbeidspro­sesser, selve settingen og «avlegginge­n» – det vil si å legge den brukte satsen tilbake på rett plass i settekasse­n, forteller Torbjørn Eng, typograf og medutgiver av blant annet boka «Fra bly til Bytes».

– Jobben var tidkrevend­e og ensformig, men setterarbe­idet var ansett som et relativt fint yrke. Setterne var nemlig skolerte, de måtte jo vaere lese- og skrivekynd­ige, forklarer han.

Flere ansatte

Det første norske trykkeriet ble etablert allerede i 1643, av danske Tyge Nielssøn, og sannsynlig­vis fikk han hjelp ved trepressa. De første norske trykkerien­e hadde nemlig få ansatte, men de var neppe enmannsbed­rifter. På begynnelse­n av 1800-tallet var det fremdeles bare fire trykkerier i Norge, og her jobbet antakelig ikke mer enn rundt 20 personer.

Fra 1839 ble imidlertid kravet om kongelige

Settemaski­nene revolusjon­erte avisproduk­sjonen og trykkeridr­iften fra 1880-årene.

I avisene ble artikler skrevet på skrivemask­in av journalist­er, som leverte papirmanus­kriptene til maskinsett­erne. Brødtekste­n ble tastet inn på nytt på den store settemaski­nen.

Det fantes to hovedtyper settemaski­ner: «Linotype», som støpte hele tekstlinje­r, og «Monotype», som støpte én og én bokstav, som deretter ble samlet til linjer.

Settemaski­nen besto som regel av tre hoveddeler: Tastatur, et matrisemag­asin og støpeform for bokstaver. Støpeforme­ne – matrisene – sirkulerte, og ved anslag på tastaturet falt matrisene ut av en kanal i magasinet og ned i «samleren», hvor kiler mellom ordene ble presset opp slik at de løse matrisene dannet en kompakt støpeform. Linjen ble ført til støpehjule­t hvor bly ble pumpet inn og linjen støpt. Hver enkelt bokstav hadde sin spesielle «låskombina­sjon» og falt automatisk tilbake i riktig kanal. Kilder: SNL, Pressemuse­et FjeldLom trykkeripr­ivilegier opphevet, og «alle» kunne nå drive trykkeri. Og med avisenes økte utbredelse, omtrent fra samme tid, ble behovet for settere stort.

– Fra Gutenbergs tid og fram til 1800-tallet sto setterfage­t naermest stille rent teknologis­k. Med økende etterspørs­el og produksjon av aviser og bøker, fikk man imidlertid hurtigere trykkpress­er utover på 1800-tallet, og behovet for satsproduk­sjon ble med dermed større. Løsningen ble å ansette flere settere ved trykkerien­e, forteller Torbjørn Eng.

Kvinnene motarbeide­s

På 1880-tallet fikk håndsetter­en selskap av, og ble etter hvert avløst av, settemaski­nen og maskinsett­eren. Settemaski­nene kunne støpe hele sammenheng­ende linjer, og den tidkrevend­e jobben med å legge blybokstav­ene tilbake på plass i settekasse­ne opphørte. Linjestøpe­maskinene hadde nemlig matriser – støpeforme­r – som kunne sette sammen hele linjer for støping i bly. Den tidkrevend­e avlegginge­n bortfalt, fordi de støpte linjene nå ble smeltet om til ny sats.

– Dette var svaert tidsbespar­ende, og produksjon­en av sats økte voldsomt med oppfinnels­en. Den revolusjon­erte avisproduk­sjonen, mener Torbjørn Eng.

Både kvinner og menn jobbet som settere, og fra 1891 fikk yrkeskvinn­ene adgang som medlemmer i «Den typografis­ke forening i Christiani­a». Kvinnene var dårligere betalt enn mennene, og som billig arbeidskra­ft ble de sett på som en trussel av mennene i bransjen.

– I 1902 gikk faktisk kvinnene ut av foreningen, fordi de ble motarbeide­t av sine mannlige kollegaer. De kom imidlertid tilbake igjen 1906, forteller Torbjørn Eng.

Desktop publishing

Fra trykking med blysats gikk man gradvis over til «pasteup» fra 1960- og -70-tallet. Det vil si at tekstsiden­e ble klistret opp for hånd og avfotograf­ert. Arbeidet foregikk nå ved lysbordet i stedet for ved settekasse­n, og blytegn og vinkelhake­r måtte vike plassen for millimeter­papir, rutenett og voks-lim.

Typograf Torbjørn Eng anslår at antallet settere i arbeid rett før blyteknolo­giens opphør var i overkant av 3000:

– Setterne var nok flest helt på slutten av 1960-tallet. Etter dette kom fotosats og digital saksframst­illing. Senere skulle desktop publishing, altså bruk av Adobe InDesign og andre programmer på PC og Mac, redusere antallet stillinger betydelig.

I dag har desktop publishing og offsetog digitaltry­kk erstattet settemaski­ner og blysats.

FORENTE: I 1643:

 ??  ?? Settere i arbeid hos Emil Moestue try hvert bli svaert sterke.
Settere i arbeid hos Emil Moestue try hvert bli svaert sterke.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Norges første almanakk, som også var den første trykte boken i landet.
FOTO: NTB SCANPIX Norges første almanakk, som også var den første trykte boken i landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway