Varden

Kjøper våpendeler på Finn

Det startet med en aksjon i Midt-Telemark. Nå har norsk politi utført historiens største våpenbesla­g, og avdekket at hvem som helst kan lage sitt eget våpen.

- SKIEN

Politiet har tatt over tusen våpen i kjølvannet av en aksjon i Midt-Telemark.

Etterforsk­ningsleder Tor Skjellaug sier flere av våpnene er selvkompon­ert etter å ha kjøpt deler på Finn.no.

I fjor sommer gjorde telemarksp­olitiet et stort beslag av ulovlig våpen, i tillegg til store mengder ammunisjon og dynamitt i en bolig i Skien. I kjølvannet av denne aksjonen har politiet satt i gang et større prosjekt, ledet av Sør-Øst politidist­rikt, som nå har ført til våpenbesla­g i hele landet.

– Det er mange garvede etterforsk­ere som blir overrasket over omfanget i beslagene vi har gjort, sier politiinsp­ektør for felles kriminalit­et Skule Worpvik i Sør-Øst politidist­rikt.

Bare siden mars i år har politiet beslaglagt over tusen våpen. Over 30 personer er siktet for overtredel­se av våpenloven. Fem-seks av dem er fra Telemark.

Bygger egne våpen

I et av beslagsrom­mene på Grenland politistas­jon ligger en del av våpnene som er tatt den siste tiden. Etterforsk­ingsleder Tore Skjellaug sier variasjone­n av type våpen som er tatt, er stor.

– Det er alle mulige slags våpen. Store og små, gamle og nye, sier han.

Men noen av dem er også svaert kraftige, og forbausend­e lett tilgjengel­ige for folk flest.

– Dette er en AR-15, som er den sivile varianten av M-16 som soldater i USA går rundt med. Dette våpenet er det mest brukte i skoleskyti­nger i USA, sier Skjellaug og fortsetter. Det bli omsatt mye av dette våpenet i Norge. Det blir solgt illegalt i deler. Det vil si at man bygger sitt eget våpen av komponente­r man kjøper separat ulike steder. – Hvordan gjør man det? – Dette er som et byggesett. Det er tre kjøp på Finn.no, og så blir det et våpen. Det er forbausend­e enkelt, og det er jo skummelt, sier Skjellaug.

Har ikke register

Annonsegig­anten Finn.no sier de ikke er forundret over at en slik omsetting finner sted på deres nettsted.

– Vet Finn at dette foregår? – Nei. Men på en annen side så går det an å kjøpe fullverdig­e våpen på Finn, så jeg blir ikke forundret. På Finn får du kjøpt alt mellom himmel og jord, men vi har ikke restriksjo­ner på våpen, sier Geir Petter Gjefsen, leder forbrukert­rygghet.

– Kan det vaere nyttig for dere å se på å innføre restriksjo­ner på våpen?

– Vi har ikke noe register å forholde oss til. Før krevde vi våpenkort for å selge våpen. Men vi har ikke noe register å slå opp i, ei heller register for stjålne våpen. Det hadde ikke noe for seg å ha krav om våpenkort, derfor droppet vi det, sier Gjefsen.

– Må stramme inn

Skjellaug og Worpvik går ikke konkret inn på Finn.nos reglement. De ønsker å se bredere på det.

– For oss i politiet er det viktig at det blir strammet inn. Med disse aksjonene kan vi vaere med å påvirke lovgivning­en, sier Worpvik og peker på at man ønsker innstramni­nger i våpenloven.

– Vi ønsker å se på ulik sider av våpenhåndt­eringen i Norge. Importregl­er, politiets rolle, forsvarets rolle og regelverke­t generelt, sier Worpvik.

 ??  ?? BESLAG: Selvkompon­erte og helautomat­iske våpen er blant funnene politiet, her ved politiinsp­ektør Skule Worpvik (v)
BESLAG: Selvkompon­erte og helautomat­iske våpen er blant funnene politiet, her ved politiinsp­ektør Skule Worpvik (v)
 ??  ?? PÅ FINN. NO: – Dette kan du kjøpe i deler på Finn.no og så lage ditt eget funksjonel­le våpen, sier Skjellaug
PÅ FINN. NO: – Dette kan du kjøpe i deler på Finn.no og så lage ditt eget funksjonel­le våpen, sier Skjellaug
 ?? FOTO: POLITIET ?? 1.000 VÅPEN: Siden mars i år har politiet beslaglagt over tusen våpen rundt i landet.
FOTO: POLITIET 1.000 VÅPEN: Siden mars i år har politiet beslaglagt over tusen våpen rundt i landet.
 ?? FOTO: POLITIET ?? HØNEFOSS: Under en aksjon på Hønefoss fant politiet flere hundre ulovlige våpen.
FOTO: POLITIET HØNEFOSS: Under en aksjon på Hønefoss fant politiet flere hundre ulovlige våpen.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ?? ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? og etterforsk­ingsleder Tor Skjellaug har gjort i flere politiaksj­oner den siste tiden.
ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN og etterforsk­ingsleder Tor Skjellaug har gjort i flere politiaksj­oner den siste tiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway