Varden

Positiv utvikling

-

De siste månedene har det ikke manglet på heller dårlige nyheter om arbeidsmar­kedet her i landet. Spesielt nedgangen i olje og gass har rammet mange hardt.

For Grenland og Telemarks del er det imidlertid lyspunkter. Varden kan i dag fortelle at det går bra i nesten alle bransjer i fylket. Varehandel­en leder an, med nyetableri­nger som XXL, Sparkjøp og Rusta i Skien. Snart kommer Toys R Us og XXL i Porsgrunn. Disse fem etablering­ene gir alene 166 arbeidspla­sser.

I den største arbeidstak­ergruppen, bygg og anlegg, er 88 flere i jobb nå enn for ett år siden. 49 flere har kontorjobb, mens det er 42 flere i barne- og ungdomsarb­eid, 39 flere i butikk og 31 flere i helse og omsorg. Kun ingeniører (-37) og industriar­beidere (-26) har faerre i arbeid nå. Naeringsli­vslederne i Telemark er også svaert positive i sine vurderinge­r av framtiden.

Andelen uten fagbrev og høyere utdanning er relativt høy i Telemark. Dette er opplagt uheldig når stadig flere bedrifter etterspør ansatte med formell kompetanse. I Navs bedriftsun­dersøkelse framkommer det at under fem prosent av arbeidsgiv­erne stiller krav til kompetanse.

Vi skal på ingen måte glemme at 2.662 er helt ledige i Telemark, og vi har opplevd dårlige nyheter i industrien (RHI), men det er verdt å markere at ledigheten i Telemark er henimot rekordlav sammenlign­et med landet for øvrig. Denne kunne imidlertid vaert enda lavere dersom flere hadde hatt utdanning.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway